Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Για μια καθαρή Πάτρα που θέλουμε και αξίζουμε

Published

on

Του Τάκη Χρονόπουλου (*)

Ο θυμόσοφος λαός μας συνηθίζει να λέει ότι «η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά».

Επομένως, εάν αποδεχθούμε τη σοφία της εν λόγω λαϊκής παροιμίας, αντιλαμβανόμαστε ότι με την αποκαρδιωτική εικόνα που παρουσιάζει ως προς την έλλειψη καθαριότητας, η αγαπημένη μας πόλη έχει χάσει τη μισή αρχοντιά της. Και δυστυχώς, στις μέρες μας δεν είναι αυτή που ήταν κάποτε, όταν έλαμπε και άστραφτε, όταν ήταν αρχόντισσα.

Προσωπικά, πρωτίστως ως πολίτη και γέννημα- θρέμμα της Πάτρας, με θλίβει το γεγονός ότι η γενέτειρα μου είναι χωρίς ίχνος υπερβολής, σε πολλές περιοχές της, μια βρώμικη πόλη.

Οι υποδομές της έχουν σκουριάσει, παρατημένες στον ήλιο, στη σκόνη και στην αναπόδραστη φθορά του χρόνου. Νεοκλασικά και πολυκατοικίες έχουν εγκαταλειφθεί και στιγματιστεί από άφθονα γκράφιτι και παλαιές σκισμένες αφίσες.

Σκουπίδια σε ελεύθερους χώρους, χόρτα και πλαστικά συνθέτουν μια κάκιστη εικόνα για την τρίτη πόλη της Ελλάδας. Η κατάσταση δε είναι ακόμα χειρότερη στις γωνίες με τους κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης. Εκεί μπορείς να βρεις τα πάντα. Από πεταμένα στρώματα και καναπέδες έως καρέκλες και ξηλωμένες ντουλάπες. Και όσο για τους κάδους, αυτούς καθαυτούς, κυριολεκτικά βρωμάνε εφόσον πλένονται σπάνια.

Προφανώς η έλλειψη ανθρώπινων και οικονομικών πόρων δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία. Είναι αυτονόητο πως ο Δήμος Πατρέων είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα και την εικόνα της πόλης. Έχει την αρμοδιότητα, έχει τους μηχανισμούς, κυρίως όμως έχει και την υποχρέωση να φροντίζει τον συγκεκριμένο τομέα. Η μετατόπιση ευθυνών στο κράτος, στις κυβερνήσεις, αλλά και στους δημότες, δεν τιμά τον απερχόμενο δήμαρχο, η παράταξη του οποίου κάποτε διαδήλωνε για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Ξερόλακκας, ο οποίος, ωστόσο, εξακολουθεί να λειτουργεί επί των ημερών της δημοτικής αρχής της.

Το σπιράλ έχει θέσει ως βασικούς στόχους μια Πάτρα καθαρή, πράσινη, εναρμονισμένη περιβαλλοντικά, που να αξιοποιεί και να αναδεικνύει τους οικοτόπους της, τόσο για τους Πατρινούς όσο και για τους επισκέπτες της. Και στο πλαίσιο αυτό, ως δημοτική αρχή, θα πράξει τα ακόλουθα:

*Συστηματική καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων, κοπή χόρτων και αφαίρεση γκραφίτις και αφισών από τις όψεις των δημόσιων κτιρίων.

*Αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή, και επαναξιοποίηση των αστικών απορριμμάτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, όπως κομποστοποίηση και ανακύκλωση λαδιών.

*Δημιουργία πράσινων σημείων και στεγασμένης λαϊκής αγοράς.

*Αναβάθμιση και προστασία των δενδροστοιχιών και του αστικού πράσινου με την συνεργασία των κατοίκων.

Ας συμφωνήσουμε σε μια κοινή διαπίστωση: όταν μία πόλη είναι και φαίνεται καθαρή, αποτρέπει τους πολίτες να πετούν τα σκουπίδια τους, όπου και όπως να’ ναι, γιατί τούς εμπνέει τον ανάλογο σεβασμό.

Αντιθέτως, μία πόλη βρώμικη εκπέμπει μιζέρια και διατρανώνει πως η τοπική της ηγεσία δεν σέβεται ούτε τους δημότες ούτε τους επισκέπτες της.

Κι εμείς, στο σπιράλ, θέλουμε μια Πάτρα καθαρή και φιλική στο περιβάλλον, που να σέβεται τους δημότες της και τους επισκέπτες της, τιμώντας το ένδοξο παρελθόν της και ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.

 

 

(*) Ο Τάκης Χρονόπουλος είναι χειρουργός οδοντίατρος, υποψήφιος διαμερισματικός σύμβουλος στο 4ο (Κεντρικό) Διαμέρισμα με την παράταξη του Πέτρου Ψωμά, σπιράλ

Ροή ειδήσεων

Advertisement