Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

H Πάτρα και η μουριά-Του Φώτη Λουριδά (*)

Published

on

Μικρός, γύρω στα 1980, πρόλαβα στην Αγίου Νικολάου και πέριξ αυτής, τα τουριστικά εστιατόρια και τα πολλά τουριστικά καταστήματα της Πάτρας.

Οι αρχαίοι Έλληνες, τα σημαιάκια, τα άκαμπτα υφασμάτινα τσολιαδάκια και η ποικιλία αγαλμάτων, κέντριζαν την παιδική μου φαντασία. Από τότε η Πάτρα, με την αποβιομηχάνιση και την κρίση στο βιοτεχνικό εμπόριο, άρχισε να φθίνει και δυστυχώς κανένας δήμαρχος δεν προσπάθησε στρατηγικά να διατηρήσει την πελατεία αυτών των καταστημάτων, που έκλειναν το ένα μετά το άλλο. Σήμερα δε, η Πάτρα έχει κυριολεκτικά καταντήσει και έχει γίνει μια πόλη άσχημη, αδιάφορη και βρώμικη. Κάποτε φώναζαν μερικοί ότι έφταιγαν οι Αφγανοί μετανάστες που η πόλη ήταν ανάκατη και αποκρουστική τουριστικά. Εκείνοι έφυγαν και τίποτα δεν άλλαξε. Την πήραμε την απάντηση κατάμουτρα. Εμείς οι ίδιοι φταίμε.
Προσωπικά, αυτό που έχω προσφέρει στη Πάτρα είναι να υποστηρίζω, για δεκαετίες, παλιούς και νέους πολιτιστικούς θεσμούς, σε μερικούς εκ των οποίων ήμουν στην ομάδα που τους δημιούργησε και τους ονομάτισε. Αυτό όμως από όλα που ξεχωρίζω τελικά και μόλις πρόσφατα συνειδητοποίησα, είναι η φροντίδα μιας άγριας μουριάς. Ένα μικρό κλαράκι που ίσα ξεμυτούσε από το έδαφος στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας μου, το έσωσα από τον καθαρισμό, το πότισα και το άφησα να μεγαλώσει, κλαδεύοντας, ραντίζοντας. Εκείνο θέριεψε και σε δέκα χρόνια έγινε μία περήφανη μουριά, ήδη στα 15 μέτρα ύψος, με μεγάλα μακριά κλαδιά και πλούσιο φύλλωμα. Σήμερα είναι το σημείο συνάντησης εκατοντάδων , ίσως και χιλιάδων, σπουργιτιών από όλη τη περιφέρεια της Πάτρας και κάθε 6 το πρωί και 6 το απόγευμα μαζεύονται για μία ώρα ακριβώς, τιτιβίζουν χαρούμενα και χαίρονται τη ζωή πάνω στα κλαδιά της και κυνηγούν παιγνιδιάρικα το ένα το άλλο. Στον δικό τους κόσμο, η μουριά μου είναι το σημείο που αναφέρουν στις κουβέντες τους και έχουν ορίσει ως το κεντρικό σημείο συνάντησής τους. Χαίρονται εκείνα, χαίρομαι και γω.
Έτσι θα έπρεπε να είναι η Πάτρα μας. Κεντρικό σημείο συνάντησης και αναφοράς. Και τουρισμού από όλο το κόσμο. Μητρόπολη όχι απλά πόλη. Γιατί με την ομάδα του σπιράλ και τον Πέτρο Ψωμά, αυτό ονειρευόμαστε. Μια πόλη που σφύζει από ζωή, τουρισμό και επιχειρηματικότητα. Με ανθρώπους που έχουν δουλειές και νοιώθουν περήφανοι για τη πόλη που μένουν.
Στο σπιράλ έχουμε σχέδιο και πείσμα να φέρουμε επισκέπτες στη πόλη μας με κάθε ευκαιρία και όλο το χρόνο. Γιατί βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα. Αυτονόητο ότι η εικόνα πόλης και η συγκοινωνία είναι προτεραιότητα. Σας αναφέρω λίγα μόνο:
-Προώθηση του city break στο κοινό της Αθήνας για εξορμήσεις Σαββατοκύριακου εδώ
-Συνεργασία με τη ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ για ουσιαστική σύνδεση των περιοχών μας οικονομικότερα
-Δημιουργία σύγχρονης Μαρίνας και βελτίωση της μικρής υπάρχουσας στη Γλυφάδα.
-Σύνδεση του Αγίου Ανδρέα με πρακτορεία εξειδικευμένα στον θρησκευτικό τουρισμό
-Εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου του Αράξου και σύνδεσής του με τη πόλη.
-Προώθηση ιατρικού τουρισμού με αξιοποίηση ειδικοτήτων ιατρών αλλά και κλινικών γενετικής και τεχνητής γονιμοποίησης για άτεκνα ζευγάρια από όλο το κόσμο.
-Αναθέρμανση του φακέλου για το Αυτοκινητοδρόμιο για αγώνες εσωτερικού.

*Ο Φώτης Λουριδάς είναι δικηγόρος και υποψήφιος σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Σαραβαλίου με τον συνδυασμό «σπιράλ ΠΕΤΡΟΣ ΨΩΜΑΣ»

Ροή ειδήσεων

Advertisement