Connect with us

Ελλάδα

Πιστώνεται το τελευταίο Market Pass-Για ένα δίμηνο ακόμη η επιδότηση στο ρεύμα

Published

on

Ξεκίνησε και ολοκληρώνεται το απόγευμα αυτή τη Δευτέρας 2 Οκτωβρίου 2023 η καταβολή της τελευταίας δόσης της οικονομικής ενίσχυσης σε 2,61 εκατομμύρια πολίτες στο πλαίσιο του Market Pass για τους μήνες Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2023.

Το σύνολο των ποσών της ενίσχυσης που θα καταβληθεί ανέρχεται σε 227 εκατομμύρια ευρώ. Το μέτρο θα παραμείνει σε ισχύ μόνο για τους πλημμυρόπληκτους της Θεσσαλίας.
Η καταβολή των ενισχύσεων αφορά στους δικαιούχους που υπέβαλαν τις αιτήσεις ένταξης έως και την 25η Σεπτεμβρίου 2023 και σε εκείνους που είχαν λάβει ήδη την ενίσχυση κατά την προηγούμενη περίοδο και είναι εκ νέου δικαιούχοι των οποίων οι φορολογικές δηλώσεις είχαν εκκαθαριστεί έως την 25η Σεπτεμβρίου 2023. Το 77,8% των δικαιούχων ή 2,03 εκατομμύρια πολίτες θα λάβουν τις ενισχύσεις μέσω πίστωσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δηλώσει και οι υπόλοιποι μέσω χρεωστικής κάρτας.
Για τους δικαιούχους που δεν έχουν αιτηθεί ακόμα ένταξης, η υποβολή των αιτήσεων μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των Κ.Ε.Π. παραμένει ανοιχτή έως και την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023. Υπενθυμίζεται πως για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου και έως την 31η Οκτωβρίου 2023, και για όσους οι φορολογικές δηλώσεις εκκαθαριστούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης θα πραγματοποιηθεί έως την 5η Νοεμβρίου 2023.
Η ενίσχυση ξεκινά από τα 22 ευρώ ανά μήνα για μονομελή νοικοκυριά και προσαυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.
Οι δικαιούχοι θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους και την οποία θα επιδεικνύουν στις αγορές τους, είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του ποσού που τους αναλογεί.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη αναφερόμενος χθες στο γεγονός ότι δεν συνεχίζεται το μέτρο του Market Pass, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έρχεται και απαντάει με άλλους τρόπους, όπως η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, οι 3ετίες στο ιδιωτικό τομέα με το ξεπάγωμα αυτών και τα αυξημένα επιδόματα για κάποιες άλλες κατηγορίες επιδομάτων». Και κατέληξε, «εξαντλούμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει από τον προϋπολογισμό και δεν χαρίζουμε το δικαίωμα της κοινωνικής ευαισθησίας σε κανέναν».

Επιδότηση ρεύματος για τον Οκτώβριο
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023, τα μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τον Οκτώβριο, τα οποία παραμένουν σταθερά, σε σχέση με τα αντίστοιχα του τρέχοντος μήνα.
Συγκεκριμένα, για τον επόμενο μήνα, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση ανέρχεται σε 15ευρώ/MWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή. Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται στα 50 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης και απορροφά το 100% του αυξημένου κόστους. Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση ανέρχεται στα 15ευρώ/MWh, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Η αξία της ενίσχυσης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες, τον Οκτώβριο, αναμένεται να ξεπεράσει τα 22 εκατ. ευρώ.
Σχετικά με την επιδότηση των τιμών ενέργειας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας πρόσφατα από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, στην Αρχαία Ολυμπία, σημείωσε ότι το μέτρο θα πάψει να ισχύει στα τέλη του έτους. «Αν δεν υπάρξει μία μείζονα κρίση, θα τελειώσει ο μηχανισμός, όπως έχει προγραμματιστεί στις 31-12-2023 και θα πάμε σε μία ομαλοποίηση, με βοήθεια στους ευάλωτους καταναλωτές».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement