Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Πώς θα εκπαιδεύσετε έναν κουφό σκύλο

Published

on

Μπορεί να νομίζετε ότι ένας κουφός σκύλος είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εκπαιδευτεί και να μάθει πράγματα.

Η αλήθεια είναι ότι αν και η διαδικασία απαιτεί αλλαγή στην τεχνική, δεν είναι πολύ πιο απαιτητική από οποιοδήποτε άλλο σκυλί.

Σε έναν κουφό σκύλο θα πρέπει να διδάξετε τη βασική υπακοή, όπως ακριβώς θα κάνατε και με έναν σκύλο που ακούει, και μερικά άλλα μαθήματα, όπως η συγκέντρωση και η αντίσταση στον εκφοβισμό. Έτσι ο κουφός σκύλος σας θα μπορεί να σας καταλάβει και να σας υπακούει με ευκολία. Είτε ο σκύλος σας γεννήθηκε κουφός είτε έχασε την ακοή του λόγω ηλικίας ή κάποιας ασθένειας, διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς μπορείτε να τον εκπαιδεύσετε αν και κουφός.

Μάθετέ τον να σας κοιτάζει

Επειδή ο σκύλος σας δεν μπορεί να ακούσει τη φωνή σας, πρέπει να βασιστείτε σε οπτικές ενδείξεις, όπως σήματα χεριών ή διαφορετική γλώσσα του σώματος για να επικοινωνήσετε. Αλλά ο σκύλος σας δεν μπορεί να δει τα σήματά σας αν δεν σας κοιτάζει. Το πρώτο βήμα στην εκπαίδευση ενός κουφού σκύλου είναι να του μάθετε να εστιάζει σε εσάς. Ξεκινήστε επιβραβεύοντάς τον με μια λιχουδιά ή ένα παιχνίδι κάθε φορά που σας κοιτάζει οικειοθελώς. Αυτό θα ενισχύσει αυτή τη συμπεριφορά και ο σκύλος σας θα μάθει ότι αξίζει τον κόπο να σας προσέχει. Επιπλέον, παιχνίδια όπως το κρυφτό ενθαρρύνουν τον σκύλο σας να σας ελέγχει.

Είναι επίσης πολύτιμο να διδάξετε στον σκύλο σας ένα σήμα που σημαίνει “κοίταξέ με”. Δεν μπορείτε να πείτε το όνομά του ή να χρησιμοποιήσετε ένα λεκτικό σύνθημα όπως “πρόσεχέ με”, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οτιδήποτε μπορεί να αισθανθεί ο σκύλος σας (όπως ένα απαλό άγγιγμα ή μια λάμψη φωτός).

Απλά συνδυάστε το σήμα με μια ανταμοιβή. Όταν ο σκύλος σας σας κοιτάζει, δώστε το σήμα και έπειτα δώστε του μια λιχουδιά. Στη συνέχεια, περιμένετε μέχρι ο σκύλος σας να κοιτάξει αλλού πριν δώσετε το σήμα και προσφέρετε τη λιχουδιά. Με τον καιρό, ο σκύλος σας θα γυρίσει προς το μέρος σας μόλις αντιληφθεί το σήμα. Τώρα έχετε έναν τρόπο να ζητάτε προσοχή όταν ο σκύλος σας είναι απασχολημένος.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για ένα σήμα προσοχής. Τα παρακάτω θα σας δώσουν μερικές ιδέες:

Απαλό άγγιγμα

Να αγγίζετε τον σκύλο σας πάντα στο ίδιο σημείο, όπως στον ώμο ή στο πάνω μέρος του οπίσθιου μέρους. Κρατήστε το άγγιγμά σας απαλό, ώστε να μην τον τρομάξετε.

Φωτεινά σήματα

Ο σκύλος σας μπορεί να δει το κλείσιμο του φακού με την άκρη του ματιού του, αλλά ο φακός λειτουργεί καλύτερα τη νύχτα (όταν ο σκύλος σας είναι έξω στην αυλή ή τον κήπο).

Δείκτης λέιζερ

Αυτό θα φαίνεται στο φως της ημέρας, αλλά αποφύγετε να το αναβοσβήνετε στα μάτια του. Επίσης, ορισμένα σκυλιά μπορεί να γίνουν ψυχαναγκαστικά στο κυνήγι του φωτός.

Δονήσεις

Χτυπήστε το πάτωμα ή χτυπήστε το πάτωμα με τη γροθιά σας.

Σήματα χεριών για υπακοή

Όταν πρόκειται να διδάξετε στον κουφό σας σκύλο συμπεριφορές υπακοής, τα σήματα χειρός είναι ο τέλειος τρόπος για να επικοινωνήσετε τι θέλετε να κάνει. Μπορείτε να επιλέξετε όποιο σήμα θέλετε για κάθε συμπεριφορά.

Και ενώ οι περισσότεροι χρησιμοποιούν παραδοσιακές χειρονομίες υπακοής, εντούτοις μπορείτε να επινοήσετε και τις δικές σας. Ωστόσο, να είστε συνεπείς, ώστε να χρησιμοποιείτε πάντα το ίδιο σήμα για την ίδια συμπεριφορά.

Βεβαιωθείτε ότι κάθε σήμα είναι διακριτό από τα άλλα. Οι σκύλοι είναι εξαιρετικοί στην ανάγνωση της γλώσσας του σώματος, αλλά τα σήματα που μοιάζουν πολύ μπορούν να τους μπερδέψουν.

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους διδασκαλίας των χειροκινητικών σημάτων είναι η εκπαίδευση με ανταμοιβή. Για παράδειγμα, για να μάθετε στον σκύλο σας να κάθεται, μπορείτε να τον παρασύρετε στη θέση του σηκώνοντας μια λιχουδιά πάνω από το κεφάλι του. Αυτό είναι το παραδοσιακό σήμα του χεριού που σηκώνει την παλάμη προς τα πάνω από το πλάι σε γωνία 90 μοιρών.

Τα σήματα χεριών είναι εξαιρετικά για την επικοινωνία με κάθε σκύλο, επειδή τα σκυλιά συχνά δίνουν μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό που κάνουν οι άνθρωποι παρά σε αυτό που λένε. Επιπλέον, πολλά σκυλιά χάνουν την ακοή τους καθώς μεγαλώνουν. Αν γνωρίζουν ήδη τα σήματα χειρός, η μετάβαση στην κώφωση θα είναι πολύ πιο εύκολη και για τους δυο σας.

Για το τέλος

Ο κουφός σκύλος σας μπορεί να αισθανθεί ότι τον πλησιάζετε μέσω των δονήσεων στο πάτωμα. Δεν μπορεί όμως να σας ακούσει να έρχεστε και μπορεί να τρομάξει όταν τον αγγίξετε ή εμφανιστείτε ξαφνικά. Αυτό μπορεί να είναι ακόμη πιο ανησυχητικό για τους σκύλους που χάνουν την ακοή τους αργότερα στη ζωή τους, επειδή δεν έχουν πλέον τις ακουστικές ενδείξεις στις οποίες βασίζονταν προηγουμένως.

Ξεκινήστε την εκπαίδευση όταν ο σκύλος σας είναι ξύπνιος. Αγγίξτε τον απαλά, πάντα στο ίδιο σημείο, και στη συνέχεια προσφέρετε αμέσως μια λιχουδιά ή ένα παιχνίδι. Έπειτα μετακινηθείτε μέχρι να απομακρυνθείτε ελαφρώς από το οπτικό πεδίο του και επαναλάβετε. Τέλος, όταν ο σκύλος σας ανυπομονεί για το άγγιγμά σας, μπορείτε να επαναλάβετε αυτή την άσκηση όταν αυτός κοιμάται.

Αρχικά, τοποθετήστε το χέρι σας μπροστά από τη μύτη του σκύλου σας που κοιμάται, ώστε να ξυπνήσει με τη μυρωδιά σας. Το επόμενο βήμα είναι ένα απαλό άγγιγμα ακολουθούμενο από μια ανταμοιβή. Και τέλος, μπορείτε να του κάνετε ένα πιο σταθερό άγγιγμα.

topetmou.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement