Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης απαξίωση της Βιομηχανίας…

Ερώτηση Κωνσταντινόπουλου σε Κ Χατζηδάκη – Σκρέκα μετά τη σωρεία προσφυγών κατά του νόμου για τα Επιχειρηματικά Πάρκα

Published

on

Σε σοβαρές καταγγελίες για υπέρμετρες αυξήσεις τελών και πλήρη απαξίωση του ρόλου των εγκαταστημένων επιχειρήσεων σε θέματα ανάπτυξης των Βιομηχανικών Περιοχών αναφέρεται ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη και τον Υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα.

Ο βουλευτής αξιοποιεί σχετικά την καταγγελία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων σε Βιομηχανικές Περιοχές (ΠΑΣΕΒΙΠΕ) η οποία έγινε προς τον Υπουργό Ανάπτυξης σύμφωνα με την οποία, στους λογαριασμούς κοινοχρήστων από διάφορα Επιχειρηματικά Πάρκα «αποτυπώνονται αυξήσεις που ξεκινούν από 100% καταλήγοντας έως και 800% σε ορισμένες επιχειρήσεις».

Στην ερώτηση γίνεται κατ αρχήν αναφορά στο νέο «γεωπολιτικό στάτους» μετά την πανδημία, τις τεράστιες επενδύσεις των ΗΠΑ, σε απάντηση στον προστατευτισμό της κινεζικής βιομηχανικής πολιτικής, που είχαν ως συνέχεια τη μετακίνηση Ευρωπαϊκών «κολοσσών» στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Το σχέδιο-απάντηση της ΕΕ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας (Βιομηχανικό Σχέδιο για την Πράσινη Συμφωνία») είχε βασική παράμετρο τη χρήση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση της καινοτομίας και διάθεση καθαρών τεχνολογιών.

Ωστόσο τον περασμένο Ιούνιο η ΕΕ υπαναχώρησε, αποφάσισε ότι «ζωτικής σημασίας για την πρωτοκαθεδρία της Ευρώπης» είναι η καθαρή τεχνολογία και βιοτεχνολογία, παρά ταύτα όμως χώρες όπως η Γαλλία προχώρησαν μονομερώς σε μεγάλα χρηματοδοτικά σχέδια ενίσχυσης και σε ενεργοβόρους κλάδους της μεταποίησης, επισημαίνεται στην ερώτηση.

«Οι εξελίξεις στην ελληνική βιομηχανία δείχνουν ότι οι κυβερνητικές επιλογές βρίσκονται εκτός ‘γεωπολιτικού’ τόπου και χρόνου» επισημαίνεται στην ερώτηση που, σχετικά με τις βιομηχανικές περιοχές αναφέρει ότι η κυβέρνηση «αντί να δίνει διεξόδους στις μεταποιητικές επιχειρήσεις, τις επιβαρύνει με πρόσθετα βάρη απειλώντας την ανταγωνιστικότητα τους» όπως αναφέρει.

Σύμφωνα με το βουλευτή, σε ενημέρωση στη βουλή την περασμένη άνοιξη από τον Υφυπουργό κ. Παπαθανάση, έχουν μπει ερωτηματικά σχετικά με την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», με τα σχέδια «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα» και «Έξυπνη Μεταποίηση» να τελούν υπό αξιολόγηση «αφήνοντας υπόνοιες για το μέλλον τους εν όψει της αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης» όπως επισημαίνει.

Ο σχεδιασμός των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπει χρηματοδότηση 63 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 38 εκατ. ευρώ περίπου είναι η χρηματοδότηση «επενδυτικών σχεδίων που αφορούν τη δημιουργία νέων βιομηχανικών πάρκων επόμενης γενιάς, την επέκταση, εκσυγχρονισμό ή αναβάθμιση των υφισταμένων και τη μετατροπή περιοχών με υψηλή βιομηχανική συγκέντρωση σε πράσινα και ψηφιοποιημένα βιομηχανικά πάρκα».

Ήδη η προκήρυξη για τα «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα» έχει υποστεί έως τώρα 10 τροποποιήσεις, αναφέρει, εκτιμώντας «ότι όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια ζοφερή εικόνα για τις ΒΙ.ΠΕ. και εν γένει τη βιομηχανική πολιτικής της χώρας και υποδηλώνουν ότι το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης δεν μπορεί να συγχρονιστεί στοιχειωδώς με τις κρίσιμες παγκόσμιες γεωπολιτικές και γεωοικονομικές εξελίξεις».

Προσφυγές για Κανονισμούς και χρεώσεις
Η ερώτηση του βουλευτή αναφέρεται σε πιθανές μεθοδεύσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, με το σχέδιο νόμου για να νέα Επιχειρηματικά Πάρκα (4982/2022) και την αλλαγή του Κανονισμού Λειτουργίας προκειμένου, όπως υποστηρίζει, η ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ να ασκεί απόλυτο έλεγχο σε 2.285 εγκατεστημένες επιχειρήσεις. Όπως είναι γνωστό, οι Κανονισμοί της ΕΤΒΑ αναθεωρήθηκαν πρόσφατα κατά πλειοψηφία καθώς, για να απορριφθούν, είχε τεθεί ως όρος να ψηφίσει η πλειοψηφία των επιχειρήσεων (51%) που εκπροσωπούν τις εκτάσεις ενώ αποκλείστηκαν ως «μη ενήμερες» επιχειρήσεις για οφειλές ακόμη και 21 ευρώ!
Ουσιαστικά, με την έναρξη ισχύος των νέων Κανονισμών «η Κυβέρνηση αφαίρεσε από τις εγκαταστημένες σε ΒΙΠΕ επιχειρήσεις το δικαίωμα να αποφασίζουν για βασικά θέματα λειτουργίας και ιδιοκτησίας τους και στη συνέχεια επιβαρύνονται με λειτουργικές δαπάνες και χρεώσεις εκτός κάθε επιχειρηματικής λογικής» αναφέρει ο κ. Κωνσταντινόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη εβδομάδα σύνδεσμοι και εγκατεστημένες επιχειρήσεις έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας την κατάργηση του νόμου 4982/2022 του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη. Η αρχή έγινε ήδη με τις ΒΙΠΕ Πατρών, Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Σερρών, Λαμίας και Ηρακλείου, ενώ έπονται και άλλες.
Είχαν προηγηθεί επιστολές στον Κώστα Σκρέκα όσο και την υφυπουργό Ανάπτυξης, αρμόδια για τη Βιομηχανία, Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, με τις οποίες ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ έκανε αναφορά στις αυξημένες χρεώσεις τελών και στο γεγονός ότι τα νέα επενδυτικά σχέδια της ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ ψηφίστηκαν πρόσφατα με μόλις 45 ψήφους σε σύνολο 1.400 ενεργών επιχειρήσεων σε 14 Επιχειρηματικά Πάρκα και Βιομηχανικές Περιοχές.
«Υπάρχει άλλο διεθνές παράδειγμα όπου η τύχη των οργανωμένων υποδοχέων μεταποιητικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων έχει αφεθεί στη διαχείριση ενός fund (Blantyre Capital);» ρωτά ο κ. Κωνσταντινόπουλος, επισημαίνοντας προς τους δύο Υπουργούς πως πρέπει να δοθεί απάντηση για το «ποια θεωρούν ότι ήταν έως σήμερα η προστιθέμενη αξία από τη μεταφορά της συμμετοχής 64% στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ της Τράπεζας Πειραιώς στη Blantyre και της συμμετοχής 35% του Δημοσίου στο Υπερταμείο;»

Ροή ειδήσεων

Advertisement