Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Προχωρά το σχέδιο με κίνητρα για τα ορεινά-Ενημέρωση Βορίδη σε Παπαδόπουλο

Published

on

Η προώθηση του ‘Στρατηγικού Σχεδίου για την Ορεινότητα’ που εκκρεμεί από την περασμένη άνοιξη -ήδη έχουν ενταχθεί τα Καλάβρυτα- και η μεταφορά αρμοδιοτήτων για τη συντήρηση του οδικού δικτύου στην Περιφέρεια τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Δημάρχου Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου με τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη.

Η συνάντηση έγινε προχθές Πέμπτη στο γραφείο του Υπουργού στην Αθήνα σε καλό κλίμα και συζητήθηκαν σειρά ζητημάτων που αφορούν τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Επικρατείας και τον συντονισμό του Κυβερνητικού έργου και την προώθηση νομοθετικών πρωτοβουλιών που αφορούν τους δήμους.
Ο κ. Δήμαρχος επισήμανε στον Υπουργό την ανάγκη για την προώθηση του ‘Στρατηγικού Σχεδίου για την Ορεινότητα’ με τον κ. Βορίδη να ενημερώνει ότι βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας στα πλαίσια ενός πολυνομοσχεδίου που έχει ως στρατηγικό στόχο την κατανομή πόρων (το νέο ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα προγράμματα της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) και «Αντώνης Τρίτσης», συνδυασμό και με τις δυνατότητες που προσφέρουν άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία). Η εισαγωγή και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα περιλαμβάνει οικονομικές ενισχύσεις και κίνητρα για την απασχόληση των νέων, την επιχειρηματικότητα, τις μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων σε δυσπρόσιτες ζώνες καθώς και υπαλλήλων των σωμάτων ασφαλείας, παράλληλα με τους εκπαιδευτικούς και προσωπικό στην Υγείας. Τα κίνητρα επεκτείνονται και στην τουριστική ανάπτυξη σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές και μέριμνα για την κάλυψη αυξημένων ενεργειακών αναγκών σε επιλεγμένους ορεινούς Δήμους της χώρας.
Όπως επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος «είναι επιτακτική ανάγκη, η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αναστροφή στην ερημοποίηση της υπαίθρου και της δημογραφικής συρρίκνωσης σε ορεινούς και μικρούς δήμους», τονίζοντας ότι «η προώθηση αυτού του νομοσχεδίου φαίνεται να είναι προς αυτήν την κατεύθυνση».
Να σημειωθεί πως το σχέδιο δεν αφορά 38 μικρούς ορεινούς δήμους σε ολόκληρη την επικράτεια με συνολικό πληθυσμό 220.000 κατοίκους.
ΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Ο κ. Παπαδόπουλος έθεσε στον Υπουργό και το μείζον θέμα της συντήρησης του οδικού δικτύου. Συγκεκριμένα συζητήθηκε το ενδεχόμενο της ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας η οποία θα λύνει το θέμα των αρμοδιοτήτων για τη συντήρηση δρόμων που συνδέουν Διαμερίσματα των δήμων με τις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων. Ο Δήμαρχος ζήτησε το δίκτυο αυτό να χαρακτηριστεί επαρχιακό και η ευθύνη του να περάσει στις Περιφέρειες οι οποίες και θα το αναλάβουν μιας και διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα και πόρους. «Οι δήμοι θα πρέπει να έχουν την ευθύνη για το οδικό δίκτυο εντός οικισμών και πόλεων με την ανάλογη επιχορήγηση για τη συντήρηση του».
ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ
Συζητήθηκε και το ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και τα κενά που υπάρχουν στη σχετική νομοθεσία. Ο Υπουργός ιδιαίτερα ενήμερος για πολλά ζητήματα και με την προηγούμενη ιδιότητα του ως Υπουργός Εσωτερικών και δεσμεύτηκε για την συνέχιση της εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου και Δήμου Καλαβρύτων.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement