Connect with us

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ζήτημα ημερών η αποχώρηση της Έφης Αχτσιόγλου – Ο γρίφος των 10 βουλευτών για μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα

Published

on

Άλλο ένα βήμα προς την έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ  έκαναν χθες τα στελέχη που στηρίζουν την Έφη Αχτσιόγλου στην πανελλαδική συνδιάσκεψη που έγινε διαδικτυακά και στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 1000 μέλη και στελέχη του κόμματος.

Οι πληροφορίες λένε, μάλιστα, ότι τα 11 στελέχη που είχαν υπογράψει το κείμενο της ΚΕ μαζί με την Έφη Αχτσιόγλου εξουσιοδοτηθήκαν να δρομολογήσουν τις εξελίξεις, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν τις 10 Δεκεμβρίου που θα συνεδριάσει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα δείχνουν ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι πολύ κρίσιμες αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Ακόμα και αυτό της παραμονής στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιων στελεχών από την τάση αυτή.

Η Έφη Αχτσιόγλου και οι “6+6 “ αποφάσισαν πάντως να συνεχίσουν τις εσωκομματικές διεργασίες με μέλη και βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ, ώστε όταν αποφασίσουν να κάνουν το μεγάλο βήμα να είναι σίγουροι πόσοι και ποιοι θα τους ακολουθήσουν.

Μόνο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επέμεινε ότι θα έπρεπε να φύγουν από χθες. Ο πρώην υπουργός άλλωστε θεωρείται από τα στελέχη που μπορεί να αυτονομηθούν, ανοίγοντας μόνος του την πόρτα εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνολική εικόνα της συνεδρίασης κινήθηκε πάνω στην λογική της αποχώρησης, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των τοποθετήσεων των μελών τάχθηκε υπέρ της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σημαντικό ρόλο στην διαδικασία αυτή αναμένεται να παίξει ωστόσο ο αριθμός των βουλευτών που θα ανοίξουν την πόρτα εξόδου. Οι πληροφορίες λένε ότι ενώ αρχικά υπήρξαν αρκετά στελέχη που έλεγαν ότι θα φύγουν στην συνέχεια ο καθένας για διαφορετικό λόγο αναθεώρησε την απόφαση του.

Έτσι σήμερα όλα δείχνουν ότι η ομάδα Αχτσιόγλου μαζί με τους “6+6 “ και την Ομπρέλα έχει έναν αριθμό 8 με 9 βουλευτών, ενώ χρειάζονται 10 για να δημιουργηθεί μία νέα κοινοβουλευτική ομάδα. Ακόμα πολλά στελέχη της τάσης αυτής εμφανίζονται επιφυλακτικά απέναντι στην Ομπρέλα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σε ό,τι αφορά τον ιδεολογικό χώρο που θα κληθούν να καλύψουν τα στελέχη αυτά έλεγαν ότι υπάρχει κενό ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ με την συνδρομή των οικολογικών κινημάτων.

Στο κλίμα της συνεδρίασης έπαιξε σημαντικό ρόλο και η διαδικτυακή επίθεση που έκανε το Σάββατο το βράδυ ο Παύλος Πολάκης εναντίον της Σίας Αναγνωστόπουλου, όπου χρειάστηκε την παρέμβαση του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη προκειμένου να κατέβουν οι τόνοι.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος με αφορμή την στάση Πολάκη μίλησε για “βούρκο“ δείχνοντας προς την πλευρά του βουλευτή Χανίων. “Δεν υπάρχει σημείο επαφής μετά τις τελευταίες επιθέσεις” ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η ρίζα του προβλήματα είναι πολιτική και η νέα ηγεσία αρνείται να το παραδεχθεί και αναζητά εσωτερικούς εχθρούς και θεωρίες συνωμοσίας. Μάλιστα, όπως τονίζουν μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ για να υπάρξει κάποια προσπάθεια συντονισμού.

Επεσήμανε παράλληλα ότι αυτό είναι το κυρίαρχο ζήτημα στο εσωτερικό του κόμματος και όχι οι συνωμοσιολογικές προσεγγίσεις που προβάλλει η ηγετική του ομάδα. Παράλληλα, φέρεται να αναφέρθηκε στο κενό που διαμορφώνεται συνολικά στο πολιτικό σκηνικό, τονίζοντας ότι ο προοδευτικός χώρος δεν διαθέτει αυτή την στιγμή πολιτική έκφραση.

Η Έφη Αχτσιόγλου η οποία υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να συμβιώσουν στο ίδιο κόμμα με τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά πρέπει πρώτα να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με το τι θα κάνουν στη συνέχεια εκτός ΣΥΡΙΖΑ. “Έχουμε διαφορά ύφους ήθους και πολιτικής επιλογής. Επιδιώκουμε να φτιάξουμε έναν πολιτικό φορέα ή μια κυβερνητική πλατφόρμα;” ανέφερε στην ομιλία της.

Ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι “εγώ λέω ότι το πρόβλημα με Κασσελάκη δεν είναι προσωπικό, είναι ξεκάθαρα πολιτικό. Μας ενδιαφέρει η προστασία της ιστορίας και κυρίως του μέλλοντος του πολιτικού μας χώρου. Τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι σταθερά και στέρεα και όχι άλμα στο κενό.”

Από την πλευρά της η πρώην υφυπουργός Μερόπη Τζούφη ανέφερε ότι δεν χωρά στον ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να δράσουν άμεσα απέναντι στον εκφυλισμό. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης πήρε τον λόγο και πρότεινε να αποχωρήσουν σύντομα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η βουλευτής Σία Αναγνωστόπουλου δήλωσε ότι θα αποφασίσει με βάση την συνείδηση της και ό,τι της πουν οι ψηφοφόροι της.

“Μεγάλο βήμα ιστορική ευθύνη. Δεν θέλω να μας κατηγορήσουν για αποστάτες και διασπαστές και θέλω να μιλήσω με τους ψηφοφόρους μου για το πως να χειριστώ το θέμα. Αν φύγετε όμως όλοι εγώ τι θα κάνω; Θα μείνω μόνη μου;“ είπε.

Από την πλευρά της η πρώην υφυπουργός, Θεανώ Φωτίου, ανέφερε ότι πρέπει να φύγουν, αλλά με απαραίτητη προϋπόθεση να δουν τα επόμενα οργανωτικά βήματα.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι έπρεπε να αποχωρήσουν από χθες: “Η δυναμική που έχει δημιουργηθεί δείχνει πως η έξοδος είναι αναπόφευκτη.

Δεν υπάρχουν οι ελάχιστοι όροι πολιτικών συγκλίσεων με τη σημερινή ηγεσία. Δεν έχει κανένα νόημα για περαιτέρω καθυστερήσεις“ ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ροή ειδήσεων

Advertisement