Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Μετά την επιστολική και η ηλεκτρονική ψήφος

Published

on

 

 

Η ανακοίνωση της επιστολικής ψήφου που ανακοινώθηκε χθες από τον πρωθυπουργό ότι θα ισχύσει για πρώτη φορά στις προσεχείς ευρωεκλογές, είναι ένα ακόμα βήμα προς τα εμπρός για τον εκσυγχρονισμό, γενικότερα της εκλογικής διαδικασίας.

Εκλογικά τμήματα, παραβάν, κάλπες, εύρεση εφορευτικών επιτροπών και ένα σωρό ακόμα διαδικασίες, μετατρέπουν σε «μαραθώνιο» κάθε εκλογική διαδικασία, χώρια τη «στρατιά» ανθρώπων που κάθε φορά πρέπει να απασχοληθούν μόνο για τις εκλογές (κάθε είδους).

Μάλιστα, τα (πολλά) τελευταία χρόνια έχουμε ζήσει το πρόβλημα της έλλειψης εφορευτικών επιτροπών και πολύ πριν τις τελευταίες εθνικές εκλογές είχαμε προτείνει τη θέσπιση οικονομικής αποζημίωσης και για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, ακριβώς όπως συμβαίνει με τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους γραμματείς. Και με ικανοποίηση είδαμε ότι η κυβέρνηση, έκανε ένα βήμα μπροστά και προς αυτή την κατεύθυνση, θεσπίζοντας ένα οικονομικό αντίτιμο για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

Ωστόσο, οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι πολλές. Αφενός, εν έτει 2023, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να δημιουργούνται τόσα πολλά εκλογικά τμήματα και να απασχολούνται τόσοι άνθρωποι. Η τεχνολογία που μπορεί να διασφαλίσει την ηλεκτρονική ψήφο, υπάρχει. Κάθε πολίτης μπορεί πλέον να ψηφίζει… ακόμα και από το κινητό του!

Μπορούν κάλλιστα να περιοριστούν τα εκλογικά τμήματα λοιπόν, κατά συνέπεια και ο όγκος των ανθρώπων που απασχολούνται με τις εκλογές. Και όσοι ασχολούνται, φυσικά να αμείβονται καλά, είτε πρόκειται για στελέχη του δημόσιου τομέα, είτε για ιδιώτες.

Η επιστολική ψήφος είναι ένα βήμα. Πρέπει να ακολουθήσει και η ηλεκτρονική ψήφος. Η δυνατότητα στον πολίτη να ψηφίζει από όποιο σημείο και αν βρίσκεται, χωρίς να χρειάζεται να μετακινείται σε συγκεκριμένα σημεία, μπορεί ή δεν μπορεί.

Οφείλουν όλοι να καταλάβουν – και ειδικά τα κόμματα και οι πολιτικοί – ότι εάν θέλουμε να ενισχύσουμε τη δημοκρατία, πρέπει να ακολουθήσουμε την εποχή και να αξιοποιήσουμε τις σύγχρονες δυνατότητες. Διαφορετικά, μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση θα συζητάμε για τα ποσοστά αποχής…

Ροή ειδήσεων

Advertisement