Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πύργος: «Η αναπηρία δεν είναι …ταμπού» – Προβληματισμός για το περιστατικό εις βάρος ΑμεΑ εκπαιδευτικού

Published

on

Έντονο προβληματισμό στην εκπαιδευτική κοινότητα του Πύργου, αλλά και της Ηλείας γενικότερα, έχει προκαλέσει το περιστατικό με τον ΑΜΕΑ εκπαιδευτικό, που πήγε σε σχολείο που Πύργου προκειμένου να μιλήσει στους μαθητές και στις μαθήτριες για την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία και δεν είχε την πρέπουσα αντιμετώπιση από την διευθύντρια ή τoν διευθυντή του σχολείου.

Όλοι ανεξαιρέτως, καταδίκασαν τη συγκεκριμένη συμπεριφορά του διευθυντή ή της διευθύντριάς του σχολείου απέναντι σε έναν εκπαιδευτικό με πρόβλημα αναπηρίας και μάλιστα αναμένονται περαιτέρω αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς συλλόγους.

Πύργος: «Η αναπηρία δεν είναι …ταμπού» – Προβληματισμός για το περιστατικό εις βάρος ΑμεΑ εκπαιδευτικού

Ήδη ο κ. Καρατζάς έχει επιληφθεί της διερεύνησης του θέματος και της απόδοσης ευθυνών.

Χαρακτηριστικά μας τόνισε.

«Εάν έχουν συμβεί τα γεγονότα έτσι ακριβώς, είναι ένα απαράδεκτο γεγονός, σαφώς ανεπίτρεπτο. Η αναπηρία δεν είναι …ταμπού, βρισκόμαστε σε μία κοινωνία που θα πρέπει να αγκαλιάζει τους ΑΜΕΑ και είναι δικαίωμά τους, αλλά και υποχρέωση της πολιτείας να τους παρέχει όλα τα εφόδια, για μία καθημερινότητα χωρίς προβλήματα, όπως και στους υπόλοιπους πολίτες. Έχει ξεκινήσει η διερεύνηση της υπόθεσης και σαν διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν θα αφήσω αυτό το γεγονός χωρίς περεταίρω έρευνα. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κρύβουμε την αναπηρία, ούτε να θέτουμε τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα στο περιθώριο. Πρέπει ισότιμα να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία».

Η παρέμβαση Παπανικολόπουλου

Έντονη ήταν και η αντίδραση των συλλόγων ΑΜΕΑ με τον κ. Γιώργο Παπανικολόπουλο να τονίζει ότι είναι ένα πολύ άσχημο γεγονός, το οποίο καταδικάζεται απ’ όλους και δεν θα πρέπει να ξανά επαναληφθεί, αφού κάτι τέτοιο δίνει μία άσχημη εικόνα στην τοπική κοινωνία.

Πύργος: «Η αναπηρία δεν είναι …ταμπού» – Προβληματισμός για το περιστατικό εις βάρος ΑμεΑ εκπαιδευτικού
Εκπαιδευτικοί και πολίτες καταδικάζουν την απρεπή συμπεριφορά εις βάρος εκπαιδευτικού ΑΜΕΑ σε σχολείο του Πύργου.

Η ανάρτηση της Βάσως Καλατζή

Αξίζει να τονιστεί ότι «αιχμηρή» ανάρτηση για αυτό το γεγονός έχει κάνει και η διευθύντρια του ειδικού δημοτικού σχολείου Πύργου κ. Βάσω Καλατζή η οποία τονίζει χαρακτηριστικά ότι :

«Η σιωπή είναι συνενοχή κι επειδή δεν επιθυμώ να είμαι συνένοχη σε τέτοιες κατάπτυστες συμπεριφορές καλώ το σύλλογο εκπαιδευτικών Α/θμιας εκπαίδευσης να πάρει θέση».

Και όπως … μάθαμε, αυτό θα γίνει σύντομα.

Το σχόλιο του παραολυμπιονίκη Πολυχρόνη Χρονόπουλου

Ήδη από τα σχόλια στην ανάρτηση της κας Καλατζή , φαίνεται η αντίδραση των πολιτών και χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του παραολυμπιονίκη κ. Πολυχρόνη Χρονόπουλου που ανέφερε.

«Είναι απαράδεκτο αν συνέβη κάτι τέτοιο.

Εμένα με καλούν από σχολεία στον Πύργο και από άλλες πόλεις και χωριά της Ηλείας, αλλά και από την Αττική, και τους μιλάω για τα ΑμεΑ και για τον αθλητισμό, και πάντοτε τα παιδιά ενδιαφέρονται και παρακολουθούν με μεγάλο ζήλο, και όλοι εκπαιδευτικοί είναι ευχαριστημένοι και μου δίνουν συγχαρητήρια, και προτρέπουν και άλλα σχολεία να με καλέσουν.

Και είναι απαράδεκτο στην εποχή μας που πρέπει να εξαλείφεται ο ρατσισμός και οι διακρίσεις να συμβαίνει κάτι τέτοιο, ντροπή».

Ρατσιστική στάση στελέχους εκπαίδευσης απέναντι σε εκπαιδευτικό ΑμεΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι Μετά την επίσημη γνωστοποίηση περιστατικού ρατσιστικής συμπεριφοράς στελέχους εκπαίδευσης απέναντι σε συνάδελφο εκπαιδευτικό ΑμεΑ, που επισκέφτηκε σχολείο αρμοδιότητάς μας, κατόπιν πρόσκλησης του/της Διευθυντή/Διευθύντριας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ και σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών και την κατ’ ιδίαν υπόδειξη (!!!) του/της Διευθυντή/ντριας «να κατεβάσει το μανίκι του, ώστε να καλυφθεί η αναπηρία του!!!!!!!», δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί, γιατί η ΣΙΩΠΗ είναι ΣΥΝΕΝΟΧΗ. Είναι αδιανόητο εκπαιδευτικοί να αναπαράγουν αναχρονιστικά και ρατσιστικά στερεότυπα, τη στιγμή μάλιστα που καλούνται με αντίστοιχες δράσεις, όπως η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία, να εξαλείψουν τέτοιου είδους στάσεις και συμπεριφορές!!!

Για όλους όσοι υπηρετούμε το δημόσιο σχολείο, τα άτομα με αναπηρία χαίρουν αποδοχής, εκτίμησης και σεβασμού. Σε καθημερινή βάση εκπαιδεύουμε και υποστηρίζουμε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία, ενώ παράλληλα, προσπαθούμε να εμφυσήσουμε σε όλους τους μαθητές μας αρχές και αξίες που διακονούν το αξίωμα του ανθρώπου, που συνέχουν την κοινωνία και δεν τη διαχωρίζουν. Είμαστε αυτοί που διδάσκουμε τους μαθητές μας την ισότητα, την ανεκτικότητα, το σεβασμό του άλλου, ανεξαρτήτου χρώματος, θρησκείας, εθνικότητας, αναπηρίας. Κατόπιν τούτων, ως Δ.Σ. ΟΜΟΦΩΝΑ: – ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ το περιστατικό της ρατσιστικής αντιμετώπισης του συναδέλφου εκπαιδευτικού από τον/την Διευθυντή/Διευθύντρια του σχολείου στο οποίο προσκλήθηκε – ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ κάθε περιστατικό ρατσιστικής αντιμετώπισης από όπου κι αν προέρχεται – ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΕΙΚΙΑ περιστατικά που θίγουν την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα οποιουδήποτε ανθρώπου – ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από τη Διοίκηση να διερευνήσει σε βάθος το συγκεκριμένο περιστατικό και να μην αντιπαρέλθει τις ευθύνες που υπάρχουν – ΔΙΑΜΗΝΥΟΥΜΕ προς πάσα κατεύθυνση πως εκπαιδευτικοί που επιδεικνύουν παρόμοιες συμπεριφορές αποτελούν για τον κλάδο ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ ΣΥΓΧΑΙΡΟΥΜΕ τον συνάδελφό μας που, θέτοντας το εκπαιδευτικό του καθήκον υπεράνω όλων, παρέμεινε στον χώρο, κάνοντας αυτό για το οποίο είχε κληθεί. Να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου για τα Άτομα με Αναπηρία, για τα εμπόδια, τις δυσκολίες, τις ιδιαιτερότητες που καλούνται να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητά τους.

ΣΥΓΧΑΙΡΟΥΜΕ τον συνάδελφό μας που ΔΕΝ ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΕ την προσβλητική ρατσιστική συμπεριφορά που δέχτηκε, αλλά γνωστοποίησε το συγκεκριμένο περιστατικό, υπερασπιζόμενος όχι μόνο τον εαυτό του αλλά, κυρίως, όλα τα Άτομα με Αναπηρία, με σκοπό να απομονωθούν τέτοιου είδους επαίσχυντες συμπεριφορές, από όπου κι αν προέρχονται. Γιατί εμείς οι εκπαιδευτικοί δεν έχουμε τα μάτια χαμηλά. Δεν βλέπουμε χρώμα, φυλή, θρησκεία, μάτια, χέρια, πόδια. Έχουμε το βλέμμα μας ψηλά και βλέπουμε αστέρια…

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΔΗΜΩΝ ΠΥΡΓΟΥ – ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ

Ροή ειδήσεων

Advertisement