Connect with us

Διεθνή

Γάζα: Το Ισραήλ προειδοποιεί ότι ο πόλεμος θα κρατήσει μήνες και επικηρύσσει τα στελέχη της Χαμάς

Published

on

Έτοιμο για πόλεμο διαρκείας δηλώνει το Ισραήλ το οποίο συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, επικηρύσσοντας τα ηγετικά της στελέχη, την ώρα που οι ΗΠΑ καλούν να μειωθεί η ένταση των αεροπορικών βομβαρδισμών για την προστασία των αμάχων

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό (IDF), σφοδρές «μάχες» έγιναν ειδικά στον τομέα όπου βρίσκεται η Σουτζάια (βόρεια).

«Θα γίνουν κι άλλες δύσκολες μάχες τις επόμενες μέρες», προειδοποίησε ο εκπρόσωπός του Ντανιέλ Χαγκαρί, ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν τη νύχτα στον θύλακο και οι τηλεπικοινωνίες διακόπηκαν για ακόμη μια φορά, εξαιτίας «της συνεχιζόμενης επίθεσης», σύμφωνα με την εταιρεία PalTel.

Στο Ισραήλ βρέθηκε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν για συναντήσεις κυρίως με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Ο κ. Σάλιβαν έθεσε «δύσκολες ερωτήσεις» στους ισραηλινούς ηγέτες και συζήτησε την πιθανότητα ο Τσαχάλ να προχωρά σε «επιχειρήσεις πιο χαμηλής έντασης» στο «εγγύς μέλλον», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, που δεν έδωσε πάντως κανένα χρονοδιάγραμμα για αυτό.

Αμοιβή για όσους δώσουν πληροφορίες για τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς

Στο μεταξύ ο Ισραηλινός στρατός σύμφωνα με τους Time of Israel σε μία προσπάθεια να εντοπίσει τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς, έριξε φυλλάδια στη Λωρίδα της Γάζας προσφέροντας χρήματα για πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκεται ο κορυφαίος αξιωματούχος της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.

Εικόνες ενός φυλλαδίου κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Πέμπτη (14/12), προσφέροντας έως και 400.000 δολάρια για τον Σινουάρ και μικρότερα ποσά για άλλους ηγέτες. Το φυλλάδιο, η αυθεντικότητα του οποίου δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί, περιλάμβανε έναν αριθμό τηλεφώνου και μια επαφή στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, με την υπόσχεση της εμπιστευτικότητας.

Τραγική η κατάσταση των αμάχων

Οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας στριμώχνονται σε περιοχές που συρρικνώνονται ολοένα περισσότερο για να σωθούν από τις αεροπορικές επιδρομές και οι ανθρωπιστικές συνθήκες γίνονται ολοένα πιο απελπιστικές.

Στο νότιο άκρο της περιοχής, η Ράφα, στα κλειστά πολίτες της Γάζας σύνορα με την Αίγυπτο, έχει μετατραπεί σε γιγαντιαίο καταυλισμό εκτοπισμένων, με προχειροφτιαγμένες σκηνές, όπου προσπαθούν να προστατευτούν από τη βροχή και το οδυνηρό κρύο.

Μέσα στη νύχτα κόσμος έψαχνε στα συντρίμμια με γυμνά χέρια επιζώντες έπειτα από αεροπορικό πλήγμα στην πόλη. «Πρόκειται για καταυλισμό εκτοπισμένων, με σπίτια συνδεδεμένα μεταξύ τους. Όπως βλέπετε, καταστράφηκαν. Όπως βλέπετε, υπάρχουν συντρίμμια παντού. Είναι συνοικία που δεν είχε καμία σχέση με τη δράση μαχητών», είπε ο Αμπού Όμαρ, κάτοικος.

Περίπου 1,9 εκατ. Παλαιστίνιοι, ή αλλιώς το 85% του πληθυσμού, έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων που εκτοπίστηκαν επανειλημμένα από την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που τονίζει πως η ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει στον θύλακο δεν επαρκεί και προειδοποιεί πως ο υπερπληθυσμός στους καταυλισμούς εκτοπισμένων είναι αναπόφευκτο να προκαλέσει το ξέσπασμα επιδημιών, εν μέσω πείνας για πολλούς και έλλειψης περίθαλψης, καθώς το σύστημα υγείας έχει δεχτεί βαριά χτυπήματα.

Πέρα από τη Λωρίδα της Γάζας, η βία έχει κλιμακωθεί επίσης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη —όπου ισραηλινή έφοδος είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν ένδεκα Παλαιστίνιοι χθες, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή— κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ – Λιβάνου, ως και στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι υεμενίτες αντάρτες Χούτι, υποστηρικτές της Χαμάς, ανέλαβαν την ευθύνη για την εκτόξευση πυραύλου εναντίον φορτηγού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, που έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα κατευθυνόμενο, κατ’ αυτούς, στο Ισραήλ. Το πλήγμα ήταν αποτυχημένο, ανέφερε αμερικανός αξιωματούχος, με τον στρατό να διαβεβαιώνει πως δεν υπήρξαν «ούτε τραυματισμοί, ούτε ζημιές».

Ροή ειδήσεων

Advertisement