Connect with us

Εκπαίδευση

Πανεπιστήμια: Κίνδυνος να χαθεί η εξεταστική λόγω καταλήψεων – Γονείς φοιτητών απειλούν πρυτάνεις με αγωγές

Published

on

Συνεχίζονται οι καταλήψεις σε σχολές Πανεπιστημίων, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων κατά του νομοσχεδίου που αφορά στην ίδρυση Μη Κρατικών Πανεπιστημίων. Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), η κατάληψη ξεκίνησε στις 18 του μήνα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 24, προκειμένου να διευθετηθεί η εξεταστική. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρυτανείας, όσα μαθήματα ήταν να δοθούν αυτή τη βδομάδα, θα μεταφερθούν για τα μέσα του Φεβρουαρίου.

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αρκετές σχολές είναι υπό κατάληψη, άλλες συνεχίζουν καθημερινά τις συνελεύσεις, ενώ διαρκείς καταλήψεις καταγράφονται στο Ιστορικό-αρχαιολογικό, στη Νομική (μέχρι τις 29), ενώ την Πέμπτη θα υπάρξει πανελλαδικά μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο. Σε συνελεύσεις οι φοιτητές, στις εκάστοτε σχολές θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Κανονικά πραγματοποιούνται οι εξετάσεις και όσα μαθήματα έχουν απομείνει στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ).

Σύνοδος Πρυτάνεων: Ο διάλογος για κάθε νέα μεταρρύθμιση προϋποθέτει ανοιχτά Πανεπιστήμια

«Οι συνεχιζόμενες καταλήψεις πλήττουν την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων και θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων αλλά και το εαρινό εξάμηνο» αναφέρεται σε ανακοίνωση της έκτακτης Συνόδου των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23/1/2024, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε «μία περίοδο αναμονής ως προς την επόμενη ημέρα της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας».

«Είμαστε υπέρ ενός ανοιχτού πανεπιστημίου το οποίο είναι το μόνο που μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για τον δημοκρατικό διάλογο και την ελεύθερη έκφραση σχετικά με την σχεδιαζόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» τονίζεται. «Το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο έχει ανάγκη της στήριξης της πολιτείας τόσο με σημαντική αύξηση της τακτικής επιχορήγησης όσο και με θέσεις μόνιμου διδακτικού και διοικητικού προσωπικού» προστίθεται.

«Ο διάλογος για κάθε νέα μεταρρύθμιση προϋποθέτει ανοιχτό και σε πλήρη λειτουργία το Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Καλούμε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του. Μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια η Σύνοδος σε έκτακτη συνεδρίασή της θα το εξετάσει και θα διατυπώσει την άποψή της» καταλήγει η ανακοίνωση.

Έρχονται αγωγές

Σήμερα, υπό κατάληψη είναι οι περισσότερες από τις μισές σχολές της χώρας, με την πλειονότητα στα μεγάλα κεντρικά ΑΕΙ. Βέβαια, στις υπό κατάληψη σχολές η αναστολή των μαθημάτων είναι καθολική, ωστόσο άλλα ιδρύματα είναι απολύτως κλειστά και σε άλλα λειτουργούν οι διοικητικές υπηρεσίες.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής” γονείς φοιτητών έχουν απευθυνθεί σε δικηγορικά γραφεία με την προοπτική να στραφούν δικαστικά κατά των πρυτανικών αρχών του ΑΕΙ στο οποίο σπουδάζει το παιδί τους, επειδή δεν έχουν μεριμνήσει για τη λήξη των καταλήψεων για τις οποίες θεωρούν ότι αποφασίζονται από μειοψηφίες φοιτητών.

Σημειώνεται ότι για αύριο έχουν προγραμματιστεί νέα συλλαλητήρια σε μεγάλες πόλεις της χώρας (Αθήνα, Προπύλαια στις 12.00)

Ροή ειδήσεων

Advertisement