Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Μαθηματικές προ(σ)κλήσεις στον 21ο αιώνα» – Στις 20 – 21/4 στο ΣυνεδριακόΚέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών

Το πρώτο Μαθητικό Μαθηματικό Συνέδριο με τίτλο: «Μαθηματικές προ(σ)κλήσεις στον 21ο αιώνα» για τα σχολεία της Β/θμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας (Γυμνάσια-Λύκεια όλων των τύπων Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης) θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο.

Published

on

Το πρώτο Μαθητικό Μαθηματικό Συνέδριο με τίτλο: «Μαθηματικές προ(σ)κλήσεις στον 21ο αιώνα» για τα σχολεία της Β/θμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας (Γυμνάσια-Λύκεια όλων των τύπων Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης) θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο.

Η Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ03 (Μαθηματικών) Αχαΐας Δρ Αθανασία Μπαλωμένου και το Παράρτημα Αχαΐας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Πατρών, του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών και σε συνεργασία με τα παραρτήματα Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, διοργανώνουν σε περιφερειακό επίπεδο Δίκτυο σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το ομώνυμο Μαθητικό Συνέδριο, το οποίο έχει την έγκριση και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Δυτικής Ελλάδας και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών και ώρες 4.00-9.00 μ.μ.

Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη της χρησιμότητας των μαθηματικών στη καθημερινή μας ζωή όσο και στην πρόοδο της ανθρωπότητας, κυρίως μέσω της εφαρμογής τους σε ποικίλα επιστημονικά πεδία.

Για τους συμμετέχοντες μαθητές στόχος είναι: 1) να αποκτήσουν το κίνητρο να ασχοληθούν ερευνητικά με πτυχές της Επιστήμης των μαθηματικών που τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον και θα επιδράσουν ουσιαστικά στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, 2) να ανακαλύψουν τη σύνδεση των Μαθηματικών με άλλες επιστήμες (θεωρητικές, υγείας, θετικές ή τεχνολογικές), 3) να διαπιστώσουν την αξία των Μαθηματικών στην καθημερινότητα του πολίτη του 21ου αιώνα και να αντιληφθούν τη συμβολή τους στη διαμόρφωση του μέλλοντος.

Για τους εκπαιδευτικούς, στόχος είναι να δημιουργηθεί μια κοινότητα μάθησης, όπου εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν ιδέες και καλές πρακτικές και να υποστηρίξουν τους μαθητές τους σε μια ομαδοσυνεργατική προσέγγιση της μαθηματικής γνώσης, αξιοποιώντας σύγχρονα εργαλεία και μοντέλα μάθησης και καλλιεργώντας δεξιότητες του 21ου αιώνα, σύμφωνα και με τη φιλοσοφία των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών.

Το Δίκτυο σχολείων και το ομώνυμο Συνέδριο έτυχαν πολύ μεγάλης αποδοχής από την εκπαιδευτική κοινότητα: 50 σχολεία Β/θμιας εκπαίδευσης από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, 130 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων και 700 περίπου μαθητές συμμετέχουν σε αυτή την καινοτόμο δράση, η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Οι μαθητές, με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών τους, θα παρουσιάσουν στο Συνέδριο τις εργασίες που εκπόνησαν στο πλαίσιο του Δικτύου Μαθηματικών.

Το Συνέδριο θα τιμήσουν με την παρουσία τους και θα συμμετέχουν με κεντρική ομιλία:

  • ο κ. Γεώργιος Δάσιος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών,
  • η κα Βάνα Σύψα, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ,
  • ο κ. Σπυρίδων Δουκάκης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Ι.Ε.Π. και
  • ο κ. Μιχαήλ Λάμπρου, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης και υπεύθυνος του Διαγωνισμού Καγκουρό,

διακεκριμένοι επιστήμονες οι οποίοι με το έργο τους και με το παράδειγμά τους αποτελούν πρότυπο για τους μαθητές μας.

Το Συνέδριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς αλλά και στο ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται να γνωρίσει τα Μαθηματικά και τη συμβολή τους στην Επιστήμη και την καθημερινότητα του ανθρώπου.

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του συνεδρίου: https://1o-mathetiko-mathematiko-synedrio.webnode.gr/

Χορηγός επικοινωνίας: εφημερίδα ΓΝΩΜΗ και gnomip.gr

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement