Μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάζει η θετικότητα στις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARS/CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός/RSV), σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα, 22 – 28 Απριλίου 2024.

Η θετικότητα της γρίπης εξακολουθεί να είναι άνω του 10%

Όσον αφορά τη γρίπη σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ η θετικότητα εξακολουθεί να είναι άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC), αλλά παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα αλλά διατηρείται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Ειδικότερα καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, τύπου Α. Επιπλέον, δηλώθηκε αναδρομικά ένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων του κορονοϊού SARS/CoV-2 παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ καταγράφηκε ένας νέος θάνατος στο διάστημα που αναφέρεται η έκθεση.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν 3, ενώ συνολικά νοσηλεύονται 9 διασωληνωμένοι.

Επίσης την εβδομάδα, 22 – 28 Απριλίου 2024, παρατηρήθηκε αυξητική τάση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε τρεις από τις οκτώ περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.

Πτωτική τάση παρατηρήθηκε σε δύο από τις οκτώπεριοχές και σταθεροποιητική τάση σε τρεις περιοχές. Οριακά αυξητική τάση παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη (+23%). Αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν και στην Πάτρα και στην Ξάνθη αλλά δεν μπορεί να υπολογιστεί η εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή γιατί την προηγούμενη εβδομάδα αναφοράς το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα αυτών των πόλεων δεν ήταν ανιχνεύσιμο.

Οριακά πτωτική τάση παρατηρήθηκε στα Ιωάννινα (-22%). Πτωτική τάση παρατηρήθηκε και στην Αλεξανδρούπολη, όπου αυτή την εβδομάδα αναφοράς το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων ήταν μη ανιχνεύσιμο. Σταθεροποιητική τάση παρατηρήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής (+4%), στη Λάρισα (-6%) και στο Βόλο (-8%).

Πίνακας με τη μεταβολή στη μέση συγκέντρωση του ιικού φορτίου

Συνοπτικά τα ευρήματα της έκθεσης

Γριπώδης συνδρομή – ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

 • Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

 • Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

 • Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
 • Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 83. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 76 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 732.
 • Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν 3. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 2 και ο αριθμός των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 16.
 • Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 9.
 • Καταγράφηκε ένας νέος θάνατος. Ο αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 6 και ο αριθμός των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 61.
 • Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 παραμένει η JN.1 (>85% από την εβδομάδα 6 και μετά).
 • Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε πτώση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 2 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν, αύξηση σε 3, και σταθεροποίηση σε 3.

Ιός της γρίπης

 • Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) εξακολουθεί να είναι άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC), παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, και διατηρούμενος σε υψηλά για την εποχή επίπεδα (με επικράτηση της γρίπης τύπου Β). Η θετικότητα των δειγμάτων SARI παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και διατηρείται χαμηλή.
 • Καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δεν καταγράφηκε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Επιπλέον, δηλώθηκε αναδρομικά ένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, με ημερομηνία εισαγωγής εντός της εβδομάδας 15/2024.
 • Από την εβδομάδα 40/2023 έως την εβδομάδα 17/2024 νοσηλεύτηκαν 143 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 68 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
 • Από την εβδομάδα 40/2023 έως και την εβδομάδα 17/2024 έχουν τυποποιηθεί 966 στελέχη γρίπης (προερχόμενα από δείγματα Sentinel κοινότητας, από δείγματα επιτήρησης SARI και από νοσοκομειακά δείγματα εκτός δικτύων επιτήρησης), εκ των οποίων τα 549 (57%) ήταν τύπου Α και 417 (43%) τύπου Β. Από την εβδομάδα 10 και μετά ο επικρατών τύπος είναι
  ο Β τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).
 • Συνολικά, έχουν υποτυποποιηθεί στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης 531 στελέχη τύπου Α. Τα 489 (92%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1)pdm09 και τα 42 (8%) στον υπότυπο Α(Η3).

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

 • H θετικότητα RSV παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).
 in.gr