Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τμήμα Αγροτών στο Επιμελητήριο Αχαΐας

Published

on

Και το Επιμελητήριο Αχαΐας αποκτά χωριστό Αγροτικό Τμήμα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, στο οποίο μετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Λουξεμβούργο που βρισκόταν και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης (ΦΩΤ.)

Ήδη στη σύσταση Αγροτικών Τμημάτων προχωρούν 45 επιμελητήρια με τα 22 εξ αυτών να έχουν εκκινήσει τις διαδικασίες μετά από απόφαση του Διοικητικού τους Συμβουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι με το ψηφισθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου θεσμοθετήθηκε η ίδρυση αγροτικών τμημάτων, με τη σύσταση, λειτουργία και διαχείριση και του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αγροτών. Το Μητρώο Αγροτών θα διασυνδέεται με το αντίστοιχο μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Αξιοποιώντας τις δομές, την τεχνογνωσία, την εμπειρία και το πλαίσιο λειτουργίας των Επιμελητηρίων θέλουμε να εντάξουμε στο θεσμικό τους πλαίσιο τα Αγροτικά Τμήματα, δίνοντας πρόσβαση στα οφέλη μιας ήδη οργανωμένης δομής στους παραγωγούς και στους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης αναφερόμενος στη σύσταση Μητρώου Αγροτών ενώ εξήγησε ότι θα περιλαμβάνει όλους ανεξαιρέτως τους κατ’ επάγγελμα απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα.
Όπως είπε το Μητρώο, το οποίο θα το διαχειρίζονται τα Επιμελητήρια, αλλά θα ανήκει στο ΥΠΑΑΤ, θα έχει διασύνδεση και με το ΜΑΑΕ (Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων).
Ο κ. Αυγενάης κατέληξε λέγοντας ότι «ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα περνά μέσα από την αξιοποίηση του θεσμού των Επιμελητηρίων.
«Εδώ και 10 χρόνια περίπου, πολλά Επιμελητήρια της επαρχίας που έχουν επιχειρήσεις αγροτικής παραγωγής ζητούσαμε να μπορούμε να κάνουμε Αγροτικά Τμήματα γιατί πιστεύουμε στη διασύνδεση του Πρωτογενούς τομέα με τον Δευτερογενή και Τριτογενή τομέα της οικονομίας. Με ικανοποίηση αποδεχτήκαμε την πρωτοβουλία του Υπουργού Α Αυγενάκη και αμέσως την υιοθετήσαμε. Τα Επιμελητήρια είναι ένας θεσμός που πρέπει να υπάγονται όλες οι επιχειρήσεις που έχουν οικονομική δραστηριότητα» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement