Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

H σύγχυση έφερε ακυρώσεις-Μειωμένη χθες η προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα της Αχαΐας

Published

on

Έως και 30% άγγιξε το ποσοστό ακύρωσης των χθεσινών προγραμματισμένων εμβολίων με το σκεύασμα της AstraZeneca στα εμβολιαστικά κέντρα της Αχαΐας, καθώς η σύγχυση που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες γύρω από ενδεχόμενες παρενέργειες οδήγησαν τους πολίτες σε δεύτερες σκέψεις.

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, αρκετοί πολίτες που είχαν κλείσει χθες ραντεβού να εμβολιαστούν επικοινώνησαν με τα εμβολιαστικά κέντρα δηλώνοντας πως θα προσέλθουν σε προσεχή χρόνο κι αφότου δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με την καταλληλότητα του σκευάσματος.
Στην Αχαΐα λειτουργούσαν δύο εμβολιαστικά κέντρα στα οποία χορηγείτο το σκεύασμα της Astra Zeneca, το Κέντρο Υγείας Άνω Πόλης και το Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας, ενώ από χθες εισήλθαν στη «μάχη» το Κέντρο Υγείας Ακράτας και μία εμβολιαστική γραμμή στο ΓΝ Πατρών «Αγ. Ανδρέας».
Πάντως οι γιατροί προσπάθησαν να μεταπείσουν τους πολίτες, επισημαίνοντας πως στην Ελλάδα δεν έχουν παρατηρηθεί σοβαρές παρενέργειες και δη, περιστατικά που συνδέονται με θρόμβους, ενώ όπως επεσήμαναν, το ρίσκο του μη εμβολιασμού είναι σαφώς μεγαλύτερο.

ΔΕΝ ΠΡΟΣΗΛΘΕ ΤΟ 45% ΣΤΟ ΓΝΠ «ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑ»

Σχεδόν οι μισοί δεν προσήλθαν να εμβολιαστούν χθες στο Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας, το οποίο ξεκίνησε και τη λειτουργία του δεύτερου εμβολιαστικού κέντρου για το εμβόλιο της Astrazeneca.
Η «Γ» απευθύνθηκε στον διοικητή του «Αγ. Ανδρέα» Ηλία Θεοδωρόπουλο, ο οποίος μας είπε πως «η προσέλευση των πολιτών στο εμβολιαστικό κέντρο έφθασε στο 55%. Είναι γεγονός ότι είχαμε σημαντική μείωση των προγραμματισμένων ραντεβού, η οποία κυμάνθηκε στο 45% και αυτό οφείλεται στην αναστάτωση που προέκυψε από την διακοπή των εμβολιασμών στο εξωτερικό. Τις επόμενες ημέρες ελπίζουμε να αρθούν οι επιφυλλάξεις και να συνεχίσουμε κανονικά τον προγραμματισμό μας. Οι πολίτες θα πρέπει να ενημερώνονται από τις επίσημες πηγές του Υπουργείου Υγείας και από πουθενά αλλού». Υπενθυμίζουμε ότι στο Νοσοκομείο λειτουργούν από χθες δύο εμβολιαστικά κέντρα (PFIZER και ASTRAZENECA) στον πρώτο όροφο του Ταχυρύθμου κτιρίου.

EΝΑΡΞΗ ΜΕΤ’ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΚΡΑΤΑ

Έναρξη, μετ’ εμποδίων, για τη λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου στην Ακράτα χθες Τρίτη μετά το κύμα ανησυχίας για την καταλληλότητα του εμβολίου της Astrazeneca.
Aπό τα 60 ραντεβού που είχαν προγραμματιστεί, μέχρι τις 6:00 το απόγευμα (δύο ώρες πριν διακόψει τη λειτουργία του) είχαν προσέλθει μόλις 25 άτομα.
Πολλοί ήταν ηλικιωμένοι που επέλεξαν να μην μετακινηθούν από Καλάβρυτα και Ακράτα λόγω των καιρικών συνθηκών και του χιονιού που υποχρέωσε χθες τους οδηγούς να κινούνται με αλυσίδες, από και προς Καλάβρυτα, μέσω Διακοπτού αλλά και από την ορεινή Αιγείρα και Ακράτα.
Η πλειονότητα των πολιτών που δεν προσήλθε εκτιμάται πάντως ότι είναι αυτοί που προβληματίζονται . Υπεύθυνοι του Κ.Υ. Υγείας δέχθηκαν αρκετά τηλέφωνα για ακυρώσεις γι αυτό και εκτιμάται ότι για το πρώτο 48ωρο λειτουργίας του νέου εμβολιαστικού κέντρου, μέχρι και σήμερα, αναμένεται να ακυρωθεί το 60% περίπου από τους 120 εμβολιασμούς που είχαν κλειστεί από τα τέλη της εβδομάδας που μας πέρασε.
Στην Ακράτα βρέθηκε χθες το απόγευμα και η βουλευτής της ΝΔ Χριστίνα Αλεξοπούλου προκειμένου να ενημερωθεί για την έναρξη λειτουργίας του εμβολιαστικού και τις συνθήκες λειτουργίας του Κέντρου Υγείας.
Την Αχαιή βουλευτή ενημέρωσε σχετικά με την ετοιμότητα του προσωπικού, ιατρών, νοσηλευτών και διοικητικών υπαλλήλων αλλά και την επάρκεια εξοπλισμού και αναλώσιμων, ο διευθυντής του Κ.Υ. Σπύρος Μάρκου.
Στο Κέντρο Υγείας Ακράτας εμβολιάζονται άτομα μεταξύ 60-64 ετών και οι άνω των 75 που έκλεισαν ραντεβού έως και την Πέμπτη 11/3/2021. Από την Παρασκευή 12/3/2021 η πλατφόρμα άνοιξε και για την ηλικιακή ομάδα 70-74 ετών.
Το εμβολιαστικό θα λειτουργεί σε 12ωρη βάση, ώρες 8.00 πμ. – 8.00 μ.μ. ενώ ο προγραμματισμός των ραντεβού γίνεται μέσω των φαρμακείων, της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Υγείας και των ΚΕΠ.
Αυτή την εβδομάδα επρόκειτο να ξεκινήσουν τα ραντεβού για εμβολιασμό με το σκεύασμα της Αstrazeneca και για την ηλικιακή ομάδα των 70-74 ετών αλλά και άτομα από ευπαθείς ομάδες, κάθε ηλικίας.

30% ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟ Κ.Υ. ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες στο Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας στο οποίο από την αρχή του εμβολιασμού έχουν διενεργηθεί περισσότερα από 1.300 εμβόλια σε πολίτες, ακυρώθηκε το 30% των προγραμματισμένων ραντεβού. Η πλειονότητα των πολιτών επικοινώνησαν με τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας διατυπώνοντας τους προβληματισμούς τους. Κάποιοι πείστηκαν και προσήλθαν κανονικά κι άλλοι αποφάσισαν να το μεταθέσουν χρονικά.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement