Μια μυστήρια αγορά πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ πριν από λίγο καιρό, γιατί απέκτησαν συνολικά 81 αεροπλάνα σοβιετικής κατασκευής από στενό σύμμαχο της Ρωσίας, πληρώνοντας λιγότερο από 20.000 δολάρια το ένα σκάφος.

Συγκεκριμένα, η Ουάσιγκτον απέκτησε 81 αεροπλάνα από τα 117 σκάφη που δημοπράτησε ο κρατικός εισαγωγέας και εξαγωγέας όπλων του Καζακστάν, Kazspetsexport. Η αγορά έγινε μέσω offshore και όχι απευθείας, ενώ αποκτήθηκαν μοντέλα MiG-31, MiG-29 και Su-24, όλα κατασκευασμένα μεταξύ 1970 και 1980.

Το Πεντάγωνο έδωσε συνολικά 2,26 εκατομμύρια δολάρια, με το Business Insider να αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα ότι διίστανται οι γνώμες για τη χρήση τους.

MiG-31

Οι αναλυτές θεωρούν ότι θα αξιοποιηθούν στον πόλεμο της Ουκρανίας, επειδή η ουκρανική αεροπορία περιλαμβάνει πολλά μοντέλα από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά κανείς δεν ξέρει τον τρόπο.

Ορισμένοι θεωρούν πως τα αεροπλάνα θα αποσυναρμολογηθούν για ανταλλακτικά, ώστε να φτάσουν μυστικά στο Κίεβο και να διατεθούν σε όσες μονάδες τα έχουν ανάγκη. Άλλοι όμως πιστεύουν ότι μπορεί τα σκάφη να δοθούν ακέραια στην Ουκρανία, αν και αυτό το ενδεχόμενο θα δημιουργούσε ερωτήματα για τον τρόπο που αποκτήθηκαν.

MiG-29

Υπενθυμίζεται, πως οι ΗΠΑ ενέκριναν νέο στρατιωτικό πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία, ενώ οι σύμμαχοι του Κιέβου υπόσχονται να στείλουν στο μέλλον βαρύ οπλισμό. Εντούτοις, στρατιώτες στην πρώτη γραμμή τονίζουν πως η Ουκρανία χρειάζεται απλό οπλισμό, όπως σφαίρες και βλήματα που βρίσκονται σε μεγάλη έλλειψη.

Παράλληλα, αναλυτές προειδοποιούν πως η οποιαδήποτε βοήθεια πρέπει να αποσταλεί σύντομα, ώστε η Ουκρανία να αντέξει τυχόν ρωσική επίθεση που θα μπορούσε να συμβεί τους καλοκαιρινούς μήνες.

Su-24