Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Καζαντζίδης στη “ΓΝΩΜΗ”: «Την πυρκαγιά ακολουθούν νέοι κίνδυνοι»

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

Ενώ η φρίκη από την πύρινη λαίλαπα της πυρκαγιάς στην Αχαΐα δεν έχει εκτονωθεί και το κόστος ψυχικό και οικονομικό των κατοίκων που επλήγησαν δεν έχει αποτιμηθεί -αν και το ψυχικό δεν αποτιμάται- οι μετά την πυρκαγιά κίνδυνοι είναι παρόντες και σε εξέλιξη και αφορούν πολλούς τομείς της ζωής της περιοχής.

Οι περιουσίες που καταστράφηκαν, τα σπίτια που έγιναν στάχτη και οι πληγέντες που βρίσκονται σε απόγνωση, είναι δυστυχώς μόνο η αρχή από την καταστροφή που αφήνει πίσω της μια πυρκαγιά αφού επαπειλούν την περιοχή νέες καταστροφές αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

«ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΚΛΙΜΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΥΓΕΙΑ/ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ»

«Οι άμεσοι και μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι είναι η αναμενόμενη επωδός μιας πυρκαγιάς που εξακτινώνεται σε πολλαπλούς τομείς», σύμφωνα με τον Καθηγητή και Δ/ντή του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Ανδρέα Καζαντζίδη Στα ερωτήματα της «Γ» για το ποιες οι επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον της πρόσφατης πυρκαγιάς στην Αχαΐα /Αιτωλοακαρνανία αλλά και των πολλαπλών εστιών πυρκαγιάς στην χώρα μας και όχι μόνον ο Καθηγητής Καζαντζίδης επισημαίνει: «Κατ’ αρχήν πρέπει να τονισθεί ότι μετά από μια πυρκαγιά η πληγείσα περιοχή μετατρέπεται σε πεδίο αιωρούμενων σωματιδίων άνθρακα που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα και προφανώς έχουν επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής». Ο ίδιος διευκρινίζει ότι αποτελεί θετική συγκυρία που η συγκεκριμένη πυρκαγιά δεν εκδηλώθηκε σε πυκνοκατοικημένη περιοχή. Παράλληλα σύμφωνα με τον κ. Καζαντζίδη επηρεάζεται το μικροκλίμα της πυρόπληκτης περιοχής με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας , την ατμοσφαιρική ρύπανση με επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και στις καλλιέργειες.

«ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ/ ΠΛΗΜΥΡΕΣ/ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ.ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΜΕ ΜΕΤΡΑ»

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας επί θύραις είναι οι κίνδυνοι πλημυρών και κατολισθήσεων. «Αν έχουμε πυρκαγιές το καλοκαίρι το φθινόπωρο αναμένονται πλημύρες και συνέπεια αυτών κατολισθήσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί το έδαφος δεν είναι ικανό να απορροφήσει το νερό ενώ παράλληλα αυξάνεται ο κίνδυνος από φερτά υλικά εξ΄ αιτίας της πυρκαγιάς. Αυτό συμβαίνει ως επακόλουθο της πυρκαγιάς. Το ανησυχητικό πλέον είναι ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής αντιμετωπίζουμε ακραία καιρικά φαινόμενα όποτε επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων για να αποφευχθεί ο κίνδυνος περαιτέρω καταστροφών». Ένας υπαρκτός κίνδυνος που πρέπει να αποφευχθεί είναι η ερημοποίηση της περιοχής και αυτό θα πρέπει να προβλεφθεί ώστε το πράσινο και βέβαια τα δένδρα όπου καταστράφηκαν να υπάρξουν και πάλι είτε με αναδάσωση είτε με φυσικό τρόπο, επισημαίνει ο κ. Καζαντζίδης.
«Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ»
«Γνωρίζουμε ότι η Μεσόγειος έχει ήδη υποστεί την επίδραση της κλιματικής αλλαγής και αναμένεται ραγδαία επιδείνωση λόγω των πολυπαραγοντικών συνθηκών που συνεχίζουν ανεμπόδιστα να επηρεάζουν το κλίμα. Δυστυχώς στατιστικά οι πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου επηρεάζουν κατά 80% την κλιματική αλλαγή», δηλώνει ο Καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας, υπογραμμίζοντας πως οι πυρκαγιές και η μείωση του δασικού πλούτου εν πολλοίς εξ’ αιτίας τους είναι ένα μεγάλο κομμάτι του παζλ που θα συμβάλλει ταχύτατα στην αλλαγή του κλίματος με δραματικές συνέπειες.

Ροή ειδήσεων

Advertisement