Connect with us

Πολιτισμός

Τραγουδώντας για την ελπίδα-Η Πατρινή ερμηνεύτρια, Μαρία Ρούτση λίγο πριν την συναυλία «Εφ’ όλης της ύλης» που εντάσσεται στο Διεθνές Φεστιβάλ μιλά στη «Γ»

Published

on

Με μία… αγκαλιά τραγούδια που αποτυπώνουν την αλληλεγγύη και την ελπίδα, η αγαπημένη μας, Πατρινή ερμηνεύτρια, Μαρία Ρούτση, είναι έτοιμη να παρουσιάσει μία ακόμη συναυλία, ξεχωρίζοντας, όπως πάντα, με τη στιβαρή της φωνή και την σκηνική της παρουσία.

Πρόκειται για τη συναυλία αλληλεγγύης «Εφ’ όλης της ύλης» που θα δοθεί την ερχόμενη Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου, στις 21.30 στον προαύλιο χώρο του Σκαγιοπουλείου, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας. Στη συναυλία, αντί εισιτηρίου θα συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης, προσωπικής υγιεινής καθώς και τρόφιμα μακράς διαρκείας για τους πυρόπληκτους, ενώ για την ενίσχυση της δράσης και της προσφοράς του Λαϊκού Φροντιστηρίου, που κάθε χρόνο στέκεται δίπλα στις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους θα συγκεντρώνονται και σχολικά είδη. Η Μαρία Ρούτση μίλησε στη «Γ» για τη συναυλία, τη συμμετοχή της στο Διεθνές Φεστιβάλ, την πανδημία, τις συνεργασίες της με σημαντικούς μουσικούς, αλλά και τα μελλοντικά της σχέδια.

ΕΡ.: Συμμετέχετε στο Διεθνές Φεστιβάλ με μία συναυλία «Εφ’ όλη της ύλης». Τι θα ακούσουμε;

Η επιλογή του τίτλου της παράστασης δεν είναι τυχαία. Τόσο σε θεματικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο τα τραγούδια που έχουν επιλεγεί θα έλεγα ότι καλύπτουν ένα ευρύτερο μουσικό φάσμα. Έτσι, συνθέτες και ερμηνευτές όπως ο Bob Dylan, ο Νίκος Παπάζογλου, o Θάνος Μικρούτσικος, οι Doors, ο Joe Bonamassa, ο Μίκης Θεοδωράκης, η Joan Faulkner κ.ά. ‘συνδιαλέγονται’ μουσικά ο καθένας μέσα από το είδος της μουσικής που πρεσβεύει με στόχο την ανάδειξη μιας σειράς ζητημάτων που απασχόλησαν, απασχολούν και θα απασχολούν τον άνθρωπο. Για εμένα καλλιτεχνικά αποτελεί και μία πρόκληση η ερμηνεία διαφορετικών τραγουδιών σε ξένο κι ελληνικό στίχο και με έντονο το ροκ στοιχείο που όμως έχουν μία κοινή συνισταμένη – τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Επίσης, στην παράσταση θα ακουστούν και τραγούδια που είχα τη χαρά να ερμηνεύσω και σε παλαιότερες συνεργασίες μου όπως αυτή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας αλλά και τραγούδια που έχω ηχογραφήσει τα τελευταία χρόνια. Είναι τιμή να συμμετέχω στο Διεθνές Φεστιβάλ με αυτή την παράσταση και προσκαλώ τον κόσμο να έρθει και να τραγουδήσουμε με την καρδιά μας.

ΕΡ.: Η συναυλία είναι αφιερωμένη στην αλληλεγγύη. Πόσο σημαντική είναι η αλληλεγγύη στις μέρες μας;

Η αλληλεγγύη είναι μια αξία που πρέπει να διατηρήσουμε. Είναι το όπλο των ανθρώπων σε οποιαδήποτε κρίση και καταφέρνει να μας εμπνέει και να μας κινητοποιεί. Η τέχνη με τη σειρά της οφείλει να υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, να εκφράζει τις αγωνίες και τον πόνο του, να δίνει δύναμη και κουράγιο. Γι’ αυτό και θεματικά η παράσταση ” Εφ’ όλης της ύλης ” κινείται στο πλαίσιο αυτό. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται τραγούδια που μιλάνε για τα ζητήματα του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, των δικαιωμάτων των καταπιεσμένων, ζητήματα δηλαδή που απασχολούν πάντα τις κοινωνίες αλλά και τραγούδια που δίνουν την ελπίδα και το αίσθημα της αλληλεγγύης και της προσφοράς ανάμεσα στους ανθρώπους.

ΕΡ.:Πώς βιώσατε στη δουλειά σας, αλλά και προσωπικά την πανδημία;

Η πανδημία ήταν και δυστυχώς συνεχίζει να είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους τους ανθρώπους που σε συνδυασμό με την καραντίνα αποτελεί μια οδυνηρή περίοδο για όλους μας αλλάζοντας δραματικά την καθημερινότητά μας. Μας έλειψαν τα πιο απλά και αυτονόητα που όμως είναι και τα πιο ουσιώδη όπως η αγκαλιά, το φιλί, η συναναστροφή με συγγενείς και φίλους, η δουλειά, η διασκέδαση, το σχολείο κ.ά. Άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά, επιχειρήσεις έκλεισαν, κοινωνίες βούλιαξαν στην κατάθλιψη και την απόγνωση, οικογένειες διαλύθηκαν… Με λίγα λόγια υπήρξε η απόλυτη ανατροπή σε όλα όσα θεωρούσαμε δεδομένα και μάλιστα με τον πιο σκληρό τρόπο ενώ νομίζω ότι θα χρειαστεί πολύς καιρός για να βρουν οι κοινωνίες τον βηματισμό τους.
Οι καλλιτέχνες και όσοι εργάζονται στον χώρο του θεάματος και της τέχνης επλήγησαν δραματικά και δυστυχώς συνεχίζουν να δοκιμάζονται. Ήταν από τους πρώτους που σταμάτησαν να εργάζονται και από τους τελευταίους που ξεκίνησαν δουλειά ενώ το μέλλον είναι αβέβαιο και ο σχεδιασμός τουλάχιστον ελλιπής. Προσωπικά προσπάθησα να παραμείνω δημιουργική και όσο γίνεται – όχι πάντα με επιτυχία – ψύχραιμη. Σχεδίασα παραστάσεις όπως αυτή του Φεστιβάλ και αυτή που παρουσίασα στις αρχές του Ιουλίου με τίτλο ” Τους Τραγουδώ ” αλλά και αυτή που θα ακολουθήσει τον χειμώνα που μας έρχεται εάν όλα πάνε καλά.

ΕΡ.: Έχετε μία μακρά πορεία στο τραγούδι και έχετε συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς. Τι είναι αυτό που ενδεχομένως δεν έχετε επιχειρήσει ακόμη και είναι στα σχέδιά σας;

Αφού η μουσική είναι ένας απέραντος ωκεανός τότε και το ταξίδι δε σταματάει ποτέ. Όσο υπάρχει έμπνευση, δημιουργικότητα και όρεξη για δουλειά τόσο θα υπάρχουν νέες ιδέες, καινούριες συνεργασίες και διάθεση για πειραματισμούς. Οι καλλιτεχνικές προκλήσεις δε σταματούν ποτέ. Σημασία έχει να δίνεις την ψυχή σου σε αυτό που κάνεις με συνέπεια και να συνεργάζεσαι με ανθρώπους με τους οποίους υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός κι εκτίμηση. Ευχαριστώ από καρδιάς τους αξιόλογους μουσικούς της παράστασης για την εμπιστοσύνη τους και την ανοχή τους. Στο πιάνο είναι ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος, στο μπουζούκι και το μαντολίνο ο Γιώργος Παπαγεωργίου, στην ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα ο Αντώνης Παναγόπουλος, στο φλάουτο ο Σέργιος Σοϊλές και στα τύμπανα ο Γιώργος Πισπιρίγκος.

ΕΡ.: Είστε ιδρυτικό μέλος του Μουσικού εργαστηρίου του Παμμικρασιατικού. Πόσο σημαντικό θεωρείτε το ρόλο των ερασιτεχνικών σχημάτων στην διάδοση και εξέλιξη της μουσικής;

Θεωρώ σημαντική τη συλλογικότητα, την ομαδικότητα και τη σύμπραξη ανθρώπων καθώς επίσης και επιτακτική την ανάγκη έκφρασης και δημιουργίας. Πέρα από τη διάδοση της μουσικής πιο ουσιαστική είναι για εμένα η δημιουργία νέων πραγμάτων που μιλάνε στο σήμερα για το σήμερα. Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος πίσω από τη δημιουργία του δίσκου ” Μνήμη Κύματος ” σε ποίηση Διονύση Καρατζά. Έτσι, ο ρόλος των ερασιτεχνικών σχημάτων είναι αναγκαίος. ‘ Ερασιτεχνικών ‘ βέβαια όχι ως προς το θέμα του καλλιτεχνικού αποτελέσματος μιας και τόσο οι παραστάσεις όσο και οι ηχογραφήσεις του Μουσικού Εργαστηρίου κινήθηκαν σε υψηλό και άκρως επαγγελματικό επίπεδο.

ΕΡ.: Το κοινό σας απολαμβάνει στις live εμφανίσεις σας. Τι ετοιμάζετε για το χειμώνα αν φυσικά το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες;

Οι live εμφανίσεις για φέτος θα ολοκληρωθούν τέλος Σεπτεμβρίου με τη μουσική παράσταση ” Τους Τραγουδώ ” η οποία επιτυχώς είχε παρουσιαστεί και στις αρχές του Ιουλίου. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η ηχογράφηση του δίσκου ” Δρόμος ” σε σύνθεση Νίκου Μπαλή στον οποίο συμμετέχω με τραγούδια σε στίχους Μάρθας Βασκαντήρα και Διονύση Καρατζά και που σύντομα θα κυκλοφορήσει ενώ για τον χειμώνα ετοιμάζω μια μουσικοθεατρική παράσταση που ελπίζω οι συνθήκες να επιτρέψουν να παρουσιαστεί.

Ροή ειδήσεων

Advertisement