Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τοπωνύμια της Πάτρας: Εγλυκάδα-Μάθετε τι σημαίνει

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ΕΓΛΥΚΑΔΑ είναι παραφθορά της λέξης γλυκάδα. Η περιοχή ονομάστηκε έτσι γιατί ήταν -και είναι ακόμα και σήμερα- γεμάτη από εσπεριδοειδή δέντρα, των οποίων οι καρποί είχαν πολύ γλυκιά γεύση.
Αναφέρεται πρώτη φορά με το όνομα Γλυκάδα από τους περιηγητές Σπον και Ουέλερ που περνώντας από εκεί το 1676 την αποκαλούν “κήποι των Πατρών” και γράφουν για τα νόστιμα πορτοκάλια της, ενώ μαρτυρούν ότι ο βασιλιάς της Σικελίας είχε αγοράσει όλη την παραγωγή κίτρων, λεμονιών και πορτοκαλιών της περιοχής.

Κατά τον Μεσαίωνα υπήρχε και Σανατόριο (=θεραπευτήριο για φυματικούς ασθενείς) λόγω του καλού κλίματος που δημιουργούσαν τα τριγύρω πολλά πυκνά δάση.

Στη θέση Κούτσα Εγλυκάδας (εκεί περίπου όπου σήμερα συναντάμε το Tennis Club) διέθετε εξοχική κατοικία ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, η οποία είχε καταστεί σε τόπο συνάντησης σπουδαίων προσωπικοτήτων και συζητήσεων για την οργάνωση του Αγώνα του 1821.

* Στη φωτογραφία το ηρώο των 21 Εγλυκαδιωτών πεσόντων στους εθνικούς αγώνες, το οποίο στέκεται από το 1948 στην κεντρική πλατεία της συνοικίας.

ΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

(Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Γνώμη”)


Ροή ειδήσεων

Advertisement