Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Χορός» κρουσμάτων-Έξαρση της πανδημίας μετά τις Απόκριες, χωρίς να ενταθεί η πίεση στα νοσοκομεία

Published

on

Έσπασε το φράγμα των 1000 νέων κρουσμάτων μέσα σ’ ένα 24ωρο η πανδημία στην Αχαΐα και όλα συνηγορούν πως πρόκειται για απότοκο του ανεξέλεγκτου καρναβαλικού ξεφαντώματος.

Χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε στην Αχαΐα (1004 νέα κρούσματα, 404 στην Αιτωλοακαρνανία και 279 στην Ηλεία.
Πανελλαδικά, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες έφθασαν τις 21.260, εκ των οποίων τα 6529 εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 2195 στη Θεσσαλονίκη, τα 1092 στο Ηράκλειο, ενώ ακολουθεί η Αχαΐα.
Τα στοιχεία δείχνουν πως η επιδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε έξαρση καθώς με τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων να συνεχίζει την ανοδική τάση που άρχισε να καταγράφεται μετά την Καθαρά Δευτέρα.
Τα δεδομένα δείχνουν πως η πανδημία μας γυρίζει πάλι στο πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου από πλευράς καταγραφής νέων κρουσμάτων.
«ΞΕΦΑΝΤΩΝΕΙ»… Ο ΙΟΣ
Υγειονομικοί παράγοντες αποδίδουν το γεγονός στις Απόκριες και στο ανεξέλεγκτο ξεφάντωμα στους χορούς, τα πάρτι και το συνωστισμό ακόμα και σε δημόσιους χώρους. Το τελευταίο τριήμερο του καρναβαλιού που η Πάτρα κατακλύστηκε από επισκέπτες από όλη τη χώρα, εκτιμάται ότι «πυροδότησε» το ιικό φορτίο και την εξάπλωση της Όμικρον, η οποία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και η απόλυτη κυρίαρχος στη χώρα και στην περιοχή μας.
Υπενθυμίζουμε ότι η πτωτική τάση της επιδημίας είχε ανακοπεί την περασμένη εβδομάδα κρατώντας σε εγρήγορση τους επιστήμονες, δεδομένου και του τριημέρου της Αποκριάς που θα ακολουθούσε. Ως φαίνεται τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την ανησυχία των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την επίπτωση που θα είχε η κινητικότητα του εορταστικού τριημέρου και του πληθυσμού στην πορεία της επιδημίας.
Ο δείκτης αναπαραγωγής της λοίμωξης covid-19, Rt, που ανακοινώνεται σε εβδομαδιαία βάση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει κινηθεί ανοδικά κατά το τελευταίο 7ήμερο σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο, δηλαδή την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Ειδικότερα, και σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση ο δείκτης Rt έχει πλησιάσει στη μονάδα, είναι 0,99 από 0,93 που ήταν η εβδομαδιαία καταγραφή για το διάστημα 23 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου.
ΚΑΡΒΕΛΗΣ: «ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΝΟΔΙΚΗ ΤΑΣΗ»
Ωστόσο, η έξαρση των κρουσμάτων δεν αποτυπώνεται στις νέες εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid.
Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης επισημαίνει στην «Γ» πως στην Αχαΐα καταγράφεται ανοδική τάση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων, «γεγονός που κατά πάσα πιθανότητα αποτελεί απόρροια των προηγούμενων ημερών, ωστόσο, αυτό δεν έχει μεταφραστεί σε πίεση στα νοσοκομεία μας. Όμως, παραμένουμε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της 6ης ΥΠΕ χθες στην εφημερία του ΓΝΠ «Ο Άγιος Ανδρέας» παρατηρήθηκε αυξημένη προσέλευση στα Επείγοντα, πέρασαν πάνω από εκατό άτομα αλλά έγιναν μόνον τέσσερις εισαγωγές. Συνολικά στις κλινικές κορωνοϊού νοσηλεύονταν χθες 36 ασθενείς και στην ΜΕΘ άλλοι τέσσερις, ενώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στις Κλινικές νοσηλεύονταν 53 ασθενείς, δύο στην Παιδιατρική και 13 στην ΜΕΘ.

ΤΡΙΨΗΦΙΑ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΕΣΤ

Η Διοίκηση της 6 ης ΥΠΕ σε συνεργασία με τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ συνεχίζουν τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στον γενικό πληθυσμό για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοιού.
Μόνο χθες τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ κατέγραψαν 110 θετικά δείγματα στην Αχαΐα ως εξής:
-Στο Επιμελητήριο ελήφθησαν 512 δείγματα και βρέθηκαν 51 θετικά.
– Στην Πανεπιστημιούπολη έγιναν 140 τεστ και βρέθηκαν 10 θετικά.
– Στο Κ.Υ. Βορείου Τομέα Πάτρας από τα 176 δείγματα βρέθηκαν 26 θετικά.
– Στο Αίγιο έγιναν 127 rapid test και βρέθηκαν 23 θετικά.
Για σήμερα και για αύριο προγραμματίζονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Επιμελητήριο Αχαΐας (κατά το διευρυμένο ωράριο 8:30 με 20:30) για το ευρύ κοινό.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement