Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022
Connect with us

Διεθνή

Εκλογές στην Ιταλία: Γιατί ψήφισαν Μελόνι – Τι λένε ψηφοφόροι από τον Βορρά μέχρι τον ιταλικό Νότο

Δημοσιεύθηκε

στις

Πριν από είκοσι χρόνια η ιταλική δεξιά έκανε είδωλο τον Μπερλουσκόνι ως την προβολή των ονείρων της για επιτυχία. Πριν από 5 χρόνια λάτρευε τον Σαλβίνι ως το φερέφωνο του θυμού της. Σήμερα αγαπά τη Μελόνι ως τον καθρέφτη των φόβων της. Η Ιταλία είναι κουρασμένη. Είναι θυμωμένη. Είναι απογοητευμένη. Λόγω της οικονομικής στασιμότητας. Της απουσίας ευκαιριών και υποδομών. Λόγω των ανισοτήτων. Της έλλειψης εργασίας για τους νέους. Των ανισορροπιών. Της υποβάθμισης ολόκληρων περιοχών που καταρρέουν. Και ιδίως, μιας αριστερής και κεντρο – αριστερής πολιτικής που πενθεί το πτώμα της, κυρίως στους νέους ψηφοφόρους.

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 90% των εκλογικών κέντρων ο δεξιός συνασπισμός συγκεντρώνει το 44,1% των ψήφων για τη Γερουσία και συγκεκριμένα:
Τα Αδέρφια της Ιταλίας της Μελόνι συγκεντρώνουν ποσοστό 26,36%
Η Λέγκα του Βορρά του Ματτέο Σαλβίνι συγκεντρώνει ποσοστό 9,01%
Το Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι συγκεντρώνει ποσοστό 8,25%
Το Noi Moderati συγκεντρώνει ποσοστό 0,9%

Δείτε εδώ αναλυτικά τα ποσοστα των κομμάτων στην Ιταλία

Μπορεί η κυρία Μελόνι και η ακροδεξιά και δεξιά συμμαχία να κέρδισαν τις περισσότερες ψήφους, (αν και και η κυρία Μελόνι πάλεψε για το μόλις… 24%) αλλά η Ιταλία παραμένει μια κοινοβουλευτική δημοκρατία με ισχυρές αρχές που δεν πρόκειται να απειλήσουν σε καμία περίπτωση ούτε το δημοκρατικό καθεστώς της χώρας (στο παράδειγμα τους Ουγγαρίας), ούτε και να υπάρξει ζήτημα κυρώσεων στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Ακόμα και εάν οι Βρυξέλλες και – οι περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες – προσπαθούν να κατανοήσουν το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών, δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία.

“Οι δηλώσεις της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν τροχιοδεικτικές βολές για την Ουγγαρία και την Πολωνία. Σε καμια περιπτωση για την Ιταλία”, αναφέρει στο newomoney.gr ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, αναφορικά με τις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι παροικούντες την Ρώμη και τις Βρυξέλλες γνώριζαν ότι η δεξιά συμμαχία θα κέρδιζε τις εκλογές στην Ιταλία, καθώς η Τζόρτζια Μελόνι που παρουσιάζεται ως φιλο-ευρωπαία, (μαζί με τον Σαλβίνι και τον Μπερλουσκόνι) θα κατάφερνε να επικρατήσει της Συμμαχίας υπό τον Ενρίκο Λέτα. Η απάθεια και η κούραση των υποστηρικτών της κεντροαριστεράς αλλά και ως έναν βαθμό ολόκληρης της χώρας, είναι η εικόνα που φαίνεται να σκιαγραφεί την μετεκλογική Ιταλία. Το PD, το M5S, η Lega και οι FI φαίνονται συμπαγή κόμματα, αλλά είναι όλα σε κατάσταση διάλυσης και επανασύνδεσης. Ένα απαλό άγγιγμα, (πολιτικό, ή οικονομικό) μπορεί να αλλάξει άρδην τη δυναμική κάθε κόμματος και να μεταβάλλει το παιχνίδι στο κοινοβούλιο. Η Βουλή εκλέγεται για 5 χρόνια αλλά οι πλειοψηφίες αλλάζουν ακόμα πιο γρήγορα.

Τι λένε οι Ιταλοί ψηφοφόροι από τον Βορρά μέχρι τους «Τerroni» του Ιταλικού Νότου

Αναλίζα 26 ετών, ιδιωτική υπάλληλος

“Νιώθω εδώ στον Νότο της Ιταλία ως μία μετανάστρια. Είμαι 26χρονη κοπέλα, νιώθω το καθήκον να πω…. αρκετά! Το να χωρίζεις την Ιταλία στη μέση δεν ωφελεί”, τονίζει στο newomoney.gr η Αναλίζα, 26 ετών η οποία ζει και εργάζεται στο Boscotrecase, στην Νάπολι της Νοτίου Ιταλίας. Μιλώντας στο newmoney η Αναλίζα (τα στοιχεία της οποίας και όπως και όλων των άλλων ερωτηθέντων είναι στην διάθεση του newomoney) υπογραμμίζει: “Όπως πολλοί συνομήλικοί μου, θα ψηφίσουμε τα αριστερά ή τα μη συστημικά κόμματα . Χάρηκα που είδα την πολιτική να κινείται και στα κοινωνικά δίκτυα όπως το tiktok και instagram. Δεν με αντιπροσωπεύει κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα. Θα ψηφίσω μόνο για το δικαίωμά μου. Δεν εμπιστεύομαι την πολιτική προπαγάνδα”

Λίνα, 81 ετών, συνταξιούχος καθηγήτρια κλασικών σπουδών (Λατινικών και Αρχαίων Ελληνικών)

«Ζω στην Κεντρική Ιταλία, στο Φροζινόνε, περίπου 70 χλμ. από τη Ρώμη. Θα πάω να ψηφίσω πιο μπερδεμένη από συνηθισμένη. Θα προτιμούσα η κυβέρνηση να ολοκλήρωσε τη θητεία της, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό …{…} .”Θα ψηφίσω ένα αριστερό κόμμα, περισσότερο από παράδοση παρά από πραγματική εμπιστοσύνη στους υποψηφίους. Φοβάμαι μια μεγάλη αποχή, ακριβώς επειδή υπάρχει αποπροσανατολισμός και δυσπιστία, ακόμη και εκ μέρους των νέων, που αισθάνονται όλο και πιο ξένοι στην πολιτική συζήτηση” υπογραμμίζει η Λίνα στο newomoney

Μαριάνο, 57, Κάλιαρι, Σαρδηνία -Εργάτης

“Βασικά, ο μοναδικός πολιτικός ηγέτης που μου εμπνέει εμπιστοσύνη είναι ο Κόντε γιατί φαίνεται να θέλει να βελτιώσει την κατάσταση της εργατικής τάξης και των χαμηλών εισοδημάτων και γιατί οι υπόλοιποι ηγέτες δεν τον άφησαν να ολοκληρώσει το πρόγραμμα του όταν ήταν πρωθυπουργός. Οι διάφοροι ‘Μπερλουσκόνι, Σαλβίνι, Λέττα, Μελόνι και ο Ρέντσι” (για μένα ο χειρότερος που υπήρξε) δεν υπολογίζουν καθόλου και τη βάση της κοινωνίας. Θα ψηφίσω με την ελπίδα να κατανοήσουν οι Ιταλοί τον κίνδυνο που διατρέχει η χώρα εάν εκλεγούν οι δεξιοί, βάσει των προηγούμενων κυβερνήσεων Μπερλουσκόνι και της παρέας του”

Αυτές οι εκλογές αποτελούν την νιοστή κοροϊδια απέναντι στον ιταλικό λαό

Η προεκλογική περίοδος στην Ιταλία ήταν σχεδόν βαρετή. Σε αντίθεση με ορισμένους δημοσιολογούντες στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελούσε τον αποδιοπομπαίο τράγο για τα εσωτερικά τους προβλήματα. Οι Ιταλοί παραμένουν πιστοί Ευρωπαίοι. Τις τελευταίες ημέρες στον ιταλικό Τύπο κυριαρχούσαν τα δημοσιεύματα για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι ανθυποψήφιοι στην χώρα φώναζαν πολύ αλλά έκαναν ελάχιστα. Η πολιτική στην Ιταλία είναι ένα θέατρο με πολλούς ηθοποιούς, αλλά με ελάχιστους πρωταγωνιστές. Και η απουσία της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης από το προσκήνιο, είναι κάτι που δεν θα μπορούσε να το σκεφτεί ούτε ο Μακιαβέλι.

Φράνκο 69 ετών Ιατρός, Παθολόγος. Τορίνο

“Η πολιτική στην Ιταλία είναι απόρροια της κακής διακυβέρνησης και της διαφθοράς, προσωπικών συμφερόντων και ανικανότητας στη διαχείριση. Την χείριστη αυτή προεκλογική περίοδο, πέρα από την έλλειψη ιδιαιτερότητας του κάθε κόμματος και κάθε προεκλογικής συμμαχίας, χαρακτηρίζει η αδυναμία μακροπρόθεσμης στρατηγικής και μιας κυβερνητικής σκέψης που να ξεπερνάει τα χρονικά όρια της προσκόλληση στην πολιτική θέση. Ασυναρτησία, ανικανότητα, λαϊκισμός διεισδύουν στα πολιτικά talk show. Καμία πολιτική φιγούρα στη μιζερη αυτή θεατρική σκηνή δεν είναι άξια ψήφου.” υπογραμμίζει στο newmoney ο Φράνκο, 69 ετών, ιατρός παθολόγος από το Τορίνο.

Σύμφωνα με τον ίδιο “το να πληρώνεις τους λογαριασμούς των Ιταλικών νοικοκυριών είναι καλή πράξη (αν και τελικά είναι πάντα τα χρήματα των φορολογούμενων που θα πληρώσουν), αλλά το μεγαλύτερο μειονέκτημα μιας πολιτικής τάξης που υπόσχεται τα πάντα χωρίς να έχει ιδέα για τις οικονομικές δυνατότητες του κρατικού ταμείου και του προϋπολογισμού, είναι η αδυναμία μακροπρόθεσμης σκέψης και ρεαλιστικής διαχείρισης. Δεκαετίες πλέον ακούμε “περισσότερες θέσεις εργασίας στους νέους, διευκολύνσεις και βοήθεια στις επιχειρήσεις, βελτίωση στον τομέα εκπαίδευσης και υγείας” δίχως κανείς να εξηγεί στην πράξη πώς θα επιτευχθεί ή τα απαραίτητο χρονικά όρια”.

Σύμφωνα με τον Φράνκο, τον ιατρό που μας μίλησε με την υποχρέωση της ανωνυμίας “οποιαδήποτε πολιτική δύναμη κερδίσει τις εκλογές, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δείξει τεράστια αδυναμία και είναι πολύ πιθανόν ότι δεν θα καταφέρει να φτάσει ως το τέλος της προβλεπόμενης θητείας, δεδομένων των αντιπαραθέσεων που δημιουργούνται στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και της συμμαχίας. Αυτές η εκλογές αποτελούν την νιοστή κοροϊδία και έχουν ένα ανεπίτρεπτο για τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή κόστος. Δημοκρατία δε σημαίνει να είσαι ικανός να κερδίζεις με οποιοδήποτε μέσο (ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα), οι εκλογές δεν αποτελούν “derby”.

Οι αντιδράσεις στην ΕΕ

Παρόλο που τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν άπειρες αναφορές περί δήθεν παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέμεινε ουδέτερη και δεν ασχολήθηκε με τις εξελίξεις στην Ρώμη. Σε κάθε όμως περίπτωση, η Ιταλία, το αιώνιο παράδοξο, το κράτος μέλος της ΕΕ, η χώρα στην οποία οι πολίτες θαυμάζουν, υποστηρίζουν και εκτιμούν τον Σέρτζιο Ματαρέλα και τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι περισσότερο από την αντιπολίτευση, ωστόσο ψηφίζουν τις πολιτικές δυνάμεις που αντιπροσωπεύουν το αντίθετο και των δύο, προκαλεί πονοκέφαλο.

Για τη δεξιά, ο πολιτιστικός πόλεμος, τα ζητήματα ταυτότητας, η μετανάστευση, η δημοσιονομική πολιτική, οι εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση και η αλλαγή προς ένα προεδρικό μοντέλο ήταν τα κλειδιά της προεκλογικής εκστρατείας. Για την κεντροαριστερά, η απειλή της επιστροφής του μετα- φασισμού, η εξωτερική πολιτική και ο πόλεμος στην Ουκρανία (λόγω της φιλίας Μελόνι, Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι με τον Πούτιν ή τον Όρμπαν). Για τα Πέντε Αστέρια, το ζήτημα ήταν τα χαμηλά εισοδήματα. Σε κάθε περίπτωση, οι ιταλικές εκλογές αφορούσαν αποκλειστικά την Ιταλία. Ωστόσο αφορούσαν και στην Ευρώπη όπως κάθε εκλογική διαδικασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η ακροδεξιά πέτυχε στην Ιταλία επειδή οι φιλελεύθερες δυνάμεις απέτυχαν να πείσουν τους πολίτες. Οι σύμμαχοι του Πούτιν στην νέα ιταλική κυβέρνηση θα δοκιμάσουν την συνοχή της ΕΕ. Ωστόσο ο βαθμός στον οποίο θα συμβεί κάτι τετοιο και η δυναμική της νέας κυβέρνησης στην Ρώμη είναι το ζητούμενο.

Il Fine giustifica i mezzi…. Έγραψε ο Νικολό Μακιαβέλι ”Ο σκοπός”, δηλαδή, “αγιάζει τα μέσα”. Κάτι που θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: newmoney

Διεθνή

Ιράν: Καταργήθηκε η αστυνομία ηθών

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί ανακοίνωσε την κατάργηση της αστυνομίας ηθών από τις αρμόδιες αρχές, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Isna.

«Η αστυνομία ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από τις αρχές που τη δημιούργησαν», δήλωσε ο Μονταζερί χθες Σάββατο το βράδυ από την ιερή πόλη Κομ. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο γενικός εισαγγελέας απάντησε στην ερώτηση ενός παρευρισκόμενος ο οποίος ήθελε να μάθει “για ποιο λόγο έκλεισε η αστυνομία ηθών”.

Why protesters in Iran are risking everything for change

Η αστυνομία ηθών, γνωστή με το όνομα Γαστ- ε- Ερσάντ (περιπολίες προσανατολισμού) ιδρύθηκε υπό τον υπερσυντηρητικό πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ “για να διαδώσει την κουλτούρα της σεμνότητας και του χιτζάμπ”.

Αποτελείται από άνδρες με πράσινη στολή και γυναίκες που φορούν μαύρο τσαντόρ, ένα ένδυμα που καλύπτει το κεφάλι και το πάνω μέρος του σώματος.

Iran protests: Government says over 200 killed in unrest

Η αστυνομία αυτή ξεκίνησε τς περιπολίες της το 2006.

Μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της, ξέσπασαν στο Ιράν πρωτοφανείς κινητοποιήσεις.

Εξάλλου χθες Σάββατο οι ιρανικές αρχές ζήτησαν από τη δικαιοσύνη και το κοινοβούλιο να αναθεωρήσουν νόμο του 1983 για την υποχρεωτική χρήση της μαντίλας προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος στο κίνημα διαμαρτυρίας.

Η μαντίλα έγινε υποχρεωτική στο Ιράν τέσσερα χρόνια μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979. Σύμφωνα με τον νόμο του 1983, οι γυναίκες στο Ιράν – ντόπιες και αλλοδαπές–, ανεξαρτήτως θρησκείας, θα πρέπει να φορούν δημοσίως μαντίλα και φαρδιά ρούχα.

Από τις 5 Ιουλίου ένας νέος νόμος “για τη μαντίλα και τη σεμνότητα στη χώρα”, τον οποίο προώθησε ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, επέβαλε νέους περιορισμούς στις γυναίκες: βάσει αυτού, η μαντίλα πρέπει να καλύπτει όχι μόνο τα μαλλιά τους, αλλά και τον λαιμό και τους ώμους.

Iran protests round-up—Day 78 | December 2, 2022

Πολλά θύματα

Μετά το θάνατο της Αμινί και τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν ολοένα και περισσότερες γυναίκες άρχισαν να κυκλοφορούν χωρίς μαντίλα, κυρίως στο βόρειο τμήμα της Τεχεράνης.

Στις 24 Σεπτεμβρίου, μία εβδομάδα μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων, το βασικό μεταρρυθμιστικό κόμμα στο Ιράν κάλεσε τις αρχές να άρουν την υποχρεωτικότητα της μαντίλας.

Η Ένωση του Λαού του Ισλαμικού Ιράν, που ιδρύθηκε από στενούς συνεργάτες του μεταρρυθμιστή πρώην προέδρου Μοχαμάντ Χαταμί (1997-2005), ανακοίνωσε ότι «ζήτησε» από τις αρχές «να προετοιμάσουν τα νομικά εργαλεία που θα ανοίξουν τον δρόμο προς την ακύρωση της νομοθεσίας περί υποχρεωτικότητας της μαντίλας», σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το κόμμα ζήτησε επίσης από τις ιρανικές αρχές να «ανακοινώσουν επισήμως το τέλος της αστυνομίας ηθών» και να «επιτρέψουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις».

Συνολικά 448 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights με έδρα τη Νορβηγία.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν ανακοίνωσε χθες ότι «περισσότεροι από 200 άνθρωποι», πολίτες και μέλη των δυνάμεων της τάξης, έχουν σκοτωθεί, ενώ τη Δευτέρα ο στρατηγός Αμιραλί Χαζιζαντέχ των Φρουρών της Επανάστασης είχε κάνει λόγο για περισσότερους από 300 νεκρούς.

Εξάλλου χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί. Χθες ακόμη μία ηθοποιός του κινηματογράφου, η Μιτρά Χαζάρ, συνελήφθη στο σπίτι της, επειδή ανήρτησε πρόσφατα στον λογαριασμό της στο Instagram βίντεο με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο στο Βερολίνο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το κίνημα στο Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα

Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιβράδυνση των μαχών βλέπουν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Την επιβράδυνση των μαχών στη Ουκρανία αναμένουν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η βούληση των Ουκρανών να πολεμήσουν δεν θα μειωθεί, παρά τα πλήγματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και σε άλλες υποδομές κρίσιμες για τον χειμώνα.

«Παρατηρούμε ήδη ενός είδους μείωση του ρυθμού της σύρραξης (…) κι αναμένουμε πως μάλλον θα συνεχίσουμε να βλέπουμε το ίδιο πράγμα τους επόμενους μήνες», είπε η διευθύντριά τους, Αβρίλ Χέινς, στο Reagan National Defense Forum που διεξήχθη στην Καλιφόρνια.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα επιδιώξουν να ανεφοδιαστούν, να επανεξοπλιστούν και να προετοιμαστούν για να αντεπιτεθούν μετά τον χειμώνα, αλλά μένει να φανεί το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, επισήμανε η κυρία Χέινς.

«Στην πραγματικότητα, αντιμετωπίζουμε μάλλον με σκεπτικισμό το εάν και κατά πόσον θα είναι, ή δεν θα είναι, έτοιμοι οι Ρώσοι να προχωρήσουν σε αυτή (την αντεπίθεση). Είμαι πιο αισιόδοξη για τους Ουκρανούς σε αυτό το χρονικό πλαίσιο», είπε.

Ερωτηθείσα για τα συνεχιζόμενα ρωσικά πλήγματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και άλλες πολιτικές υποδομές, η DNI Χέινς έκρινε ότι σκοπός της Μόσχας εν μέρει είναι να τσακίσει τη θέληση των Ουκρανών να πολεμήσουν και πρόσθεσε «νομίζω πως δεν έχουμε καμιά ένδειξη» πως συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Συμπλήρωσε ότι η Ρωσία μοιάζει να έχει σκοπό να μειώσει τη δυνατότητα της Ουκρανίας να συνεχίσει τον πόλεμο, αναγνωρίζοντας πως η ουκρανική οικονομία δέχεται βαρύ χτύπημα.

Η τακτική «μπορεί εν καιρώ, προφανώς, να έχει αντίκτυπο. Το πόσο μεγάλο αντίκτυπο θα εξαρτηθεί από το πόσα θα καταστρέψουν, τι είναι ικανοί να κάνουν, την ανθεκτικότητα των υποδομών κρίσιμης σημασίας, τη δική μας δυνατότητα να τους βοηθήσουμε (σ.σ. τους Ουκρανούς) να την υπερασπιστούν».

«Η ουκρανική οικονομία υποφέρει πολύ (…) και προφανώς τα πλήγματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης θα έχουν επίσης αντίκτυπο» στη δραστηριότητα, συνόψισε.

Σύμφωνα με την επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο Βλαντίμιρ Πούτιν «εξεπλάγη» που ο στρατός του δεν έχει καταφέρει περισσότερα. «Νομίζω πως κατανοεί καλύτερα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο (ρωσικός) στρατός. Όμως δεν είναι ακόμα σαφές αν έχει την πλήρη εικόνα του πόσο μεγάλες είναι οι προκλήσεις (…). Βλέπουμε ελλείψεις πυρομαχικών, χαμηλό ηθικό, προβλήματα ανεφοδιασμού, επιμελητείας, μια ολόκληρη σειρά ζητημάτων που αντιμετωπίζει», ανέλυσε.

Πάντα από τη σκοπιά της κυρίας Χέινς, οι πολιτικοί στόχοι του κ. Πούτιν στην Ουκρανία δεν έχουν αλλάξει, όμως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν πως μπορεί να μειώσει τις προσδοκίες βραχυπρόθεσμα, «προσωρινά», με το σκεπτικό πως «θα επανέλθει αργότερα».

Κατά την άποψη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο ρωσικός στρατός εξαντλεί τα αποθέματά του, ειδικά σε πυρομαχικά, «μάλλον γρήγορα». Αυτό «είναι αληθινά αξοσημείωτο» και «η αίσθησή μας είναι πως δεν είναι σε θέση να αναπληρώσει, με βάση τις εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες, αυτά που καταναλώνει σε αυτό το στάδιο».

Γι’ αυτό, συνέχισε, «τους βλέπετε (σ.σ. τους Ρώσους) να πηγαίνουν σε άλλες χώρες για να εξασφαλίσουν πυρομαχικά (…) έχουμε επισημάνει πως τα πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας εξαντλούνται πολύ γρηγορότερα».

Η DNI Χέινς επανέλαβε πως οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει «κάποια κινητικότητα» στον ανεφοδιασμό με πυρομαχικά από τη Βόρεια Κορέα, αλλά «δεν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες σε αυτό το στάδιο», πρόσθεσε.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει διαψεύσει τις δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων κατά τις οποίες προμηθεύει με πυρομαχικά, ιδίως με οβίδες για το βαρύ πυροβολικό της, τη Ρωσία.

Η κυρία Χέινς επέμεινε εξάλλου στο ότι το Ιράν προμηθεύει τη Ρωσία με UAVs, προσθέτοντας πως η Μόσχα εξετάζει τι άλλα πυρομαχικά ακριβείας θα μπορούσε να παραλάβει από την Τεχεράνη, κάτι «πολύ ανησυχητικό», όπως επισήμανε.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συμπληρώσει δέκα μήνες τον Δεκέμβριο.

Περισσότερα

Διεθνή

Ουκρανία: Πυραυλικά πλήγματα σε αποθήκη καυσίμων στο Ντονμπάς

Δημοσιεύθηκε

στις

Πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν χώρο αποθήκευσης καυσίμων στη Σαχτιόρσκ, στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, χθες Παρασκευή.

Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν, δήλωσε ο δήμαρχος Αλεξάντερ Σάταφ της φιλορωσικής διοίκησης της περιοχής, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. «Χτυπήθηκε χώρος αποθήκευσης καυσίμων, δυστυχώς υπάρχουν θύματα», ανέφερε.

 

Δεν δόθηκαν άλλες λεπτομέρειες για τα τουλάχιστον δύο πυραυλικά πλήγματα στην εγκατάσταση.

 

Κατά τη ρωσική πλευρά, οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν αμερικανικής κατασκευής σύστημα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων HIMARS στη χθεσινή επίθεση.

Οι πληροφορίες αυτές δεν είναι εφικτό να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

 

 

Μπορέλ: Η Ε.Ε. εκπαίδευσε 1.100 Ουκρανούς στρατιωτικούς

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι μέχρι τώρα έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα εκπαίδευσης που οργανώνει η Ε.Ε. 1.100 Ουκρανοί στρατιωτικοί.

 

Ο κ. Μπορέλ έδωσε τον αριθμό αυτόν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε στρατόπεδο όπου εκπαιδεύονται μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στην Μπζεγκ, στην Πολωνία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν «πράσινο φως» στην εκπαιδευτική αποστολή τη 14η Νοεμβρίου. Η έναρξή της επισήμως έγινε την επομένη.

 

Αρκετές χώρες μέλη της Ε.Ε., δυνάμει διμερών συμφωνιών, εκπαίδευαν ήδη Ουκρανούς στρατιωτικούς.

 

Συνολικά, ως και 15.000 στρατιωτικοί αναμένεται να εκπαιδευτούν σε 20 χώρες μέλη.

 

Το κόστος, που ο κ. Μπορέλ είπε πως θα ανέλθει σε 100 εκατομμύρια ευρώ, θα καλυφθεί από την Ε.Ε.

 

Επιπλέον, το πρόγραμμα προβλέπει τη δαπάνη 15 εκατομμυρίων ευρώ για πυρομαχικά και την κάλυψη των δαπανών κάθε χώρας που συμμετέχει.

 

Οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας θα συμμετάσχουν οργανώνοντας εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών σε τακτικές μάχης καθώς και γυμνάσια. Συνολικά, στη γερμανική επικράτεια αναμένεται να εκπαιδευτούν ως και 5.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί.

 

Πηγές: DPA, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα