Connect with us

Τεχνολογία

Microsoft: Μεγάλη επένδυση στην τεχνητή νοημοσύνη

Published

on

Σε μια νέα εποχή εισέρχεται η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) μετά την επένδυση της Microsoft στο πολυσυζητημένο και αμφιλεγόμενο ChatGPT της εταιρείας OpenAI. Εάν οι προβλέψεις του τεχνολογικού κολοσσού επιβεβαιωθούν, η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη αναδιάρθρωση του κόσμου της τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος εναπόκειται να αποδείξει πόσο θα ομοιάζει με «εκείνον τον θαυμαστό» του Τζορτζ Οργουελ. Αλλά, όπως επισημαίνουν αναλυτές και θεωρητικοί, το πιο ανησυχητικό θα είναι ο κόσμος της τεχνητής νοημοσύνης να τον ξεπερνάει κατά πολύ. Ειδικότερα, η OpenAI έγινε ευρέως γνωστή τον Νοέμβριο λανσάροντας το ChatGPT, ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο μπορεί να απαντάει σε ερωτήσεις και να παράγει κείμενο με φυσικό τόνο. Η Microsoft από την πλευρά της πιστεύει ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί σύντομα να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη αξία στον κόσμο της τεχνολογίας. Αξίζει να σημειωθεί πως το σύστημα λειτουργεί λιγότερο από τρεις μήνες και σε μηνιαία βάση έχει 96 εκατομμύρια επισκέψεις. «Αυτά τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης πρόκειται να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος αλληλεπιδρά και επικοινωνεί με τους υπολογιστές», δήλωσε στους Financial Times ο επικεφαλής πλατφορμών τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft, Ερικ Μπόιντ, αναφερόμενος στο σενάριο να «συνομιλούμε» με υπολογιστές ως μέρος της καθημερινότητάς μας. Αυτό οδηγεί και σε άλλες σκέψεις αυτομάτως, ίσως και τρομακτικές, εφόσον η συνομιλία με αυτές τις συσκευές ήδη τα τελευταία χρόνια υποκαθιστά τη ζωντανή σχέση με ανθρώπους. Τον 18 αιώνα ένας πρωτοπόρος διανοητής και επιστήμονας, ο Γκέοργκ Κρίστοφ Λίχτενμπεργκ (1742-1799), ο οποίος επηρέασε δημιουργούς από τον Καντ έως τον Τολστόι, είχε διατυπώσει μια προφητική σκέψη. Βάσει της προσέγγισής του, λοιπόν, κάποια στιγμή θα γίνει τόσο πολιτισμένος ο κόσμος ώστε θα θεωρείται γελοίο να πιστεύεις στον Θεό, όπως σήμερα είναι γελοίο να πιστεύεις στα φαντάσματα. Ο κόσμος θα γίνεται ολοένα και πιο πολιτισμένος, επισημαίνει ο Λίχτενμπεργκ, και θα εξακολουθήσει να κινείται συνεχώς γρηγορότερα έως το απόγειο του πολιτισμού. Και προσθέτει: «Τότε για ακόμη μία φορά η κρίση των ειδικών θα αντιστραφεί και η γνώση θα φτάσει στην ακραία μεταμόρφωσή της. Τότε, κι αυτό θα είναι πραγματικά το τέλος, θα πιστεύουμε μονάχα στα φαντάσματα».

Η συμφωνία της Microsoft και της εταιρείας OpenAI, η αξία της οποίας δεν κοινοποιήθηκε, έχει στόχο την επιτάχυνση των καινοτομιών στην τεχνητή νοημοσύνη και τη διευκόλυνση της εισόδου των ανεπτυγμένων τεχνολογιών στην αγορά. Επίσης, ακόμη ένας σημαντικός στόχος είναι η ανάπτυξη υπερυπολογιστών σε μεγάλη κλίμακα και η δημιουργία εμπειριών με βάση την τεχνητή νοημοσύνη. Σημειώνεται ότι η Microsoft έχει ήδη επενδύσει στο παρελθόν στην OpenAI για την αξιοποίηση ορισμένων προϊόντων της, όπως το μοντέλο παραγωγής κειμένου GPT-3 και το σύστημα παραγωγής εικόνων Dall-E 2. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η ταχύτητα με την οποία τα εργαλεία ΑΙ περνούν από την έρευνα στην καθημερινή χρήση είναι πρωτοφανής στην ιστορία της τεχνολογίας. Ενδεικτικά, ένα μεγάλο μέρος των εφαρμογών της OpenAI βασίζεται σε μια τεχνική επεξεργασίας της γλώσσας, η οποία επιτρέπει την αξιοποίησή τους σε ευρεία γκάμα περιστάσεων, αυξάνοντας έτσι την εμπορική αξία τους. «Η πραγματική δύναμη αυτών των μοντέλων είναι ότι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τόσο πολλές διαφορετικές εργασίες ταυτόχρονα», δήλωσε ο επικεφαλής πλατφορμών ΑΙ της Microsoft, Ερικ Μπόιντ.

Tο σύστημα ChatGPT, που έχει μηνιαίως 96 εκατομμύρια επισκέψεις, μπορεί να απαντάει σε ερωτήσεις και να παράγει κείμενο.

Αυτό, εξάλλου, διεμήνυε και πέρυσι ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, λέγοντας γι’ αυτού του είδους τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης ότι θα οδηγήσουν σε έναν κόσμο όπου «όλοι, ανεξαρτήτως επαγγέλματος», θα μπορούν να δέχονται στήριξη από την τεχνολογία «για ό,τι κάνουν». Οι εφαρμογές αυτές αναμένεται να καταστούν θεμελιώδες κομμάτι των τεχνολογικών λύσεων «παραγωγικότητας», όπως για παράδειγμα τα office της Microsoft, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι αναμένεται να τις χρησιμοποιούν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. Η Microsoft με τη νέα επένδυση προσπαθεί να καταστεί η πρώτη εταιρεία που θα τοποθετηθεί στον χάρτη της καινούργιας εποχής της τεχνητής νοημοσύνης. Στο επίκεντρο του εγχειρήματος είναι η κατασκευή υπερυπολογιστών για σκοπούς έρευνας.

Μεγάλες εταιρείες λογισμικού νέφους, όπως η Amazon, έχουν επίσης επιχειρήσει να συνεργαστούν με εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, παρότι καμία από τις νεοφυείς εταιρείες σε αυτόν τον κλάδο δεν έχει καταφέρει να παραγάγει τόσα μοντέλα όσο η OpenAI. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως όσο μεγαλύτερο ενδιαφέρον επιδεικνύουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί για τέτοιου είδους εφαρμογές, τόσο μεγαλύτερη αντίδραση μπορεί να προκαλέσουν και από τις ρυθμιστικές αρχές. Από την άλλη πλευρά βέβαια, δεδομένης της στήριξης που απαιτείται για τις πλατφόρμες λογισμικού νέφους στο μέλλον, φαίνεται ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί θα είναι εκείνοι που αναπόφευκτα θα ανοίξουν τον δρόμο για τη νέα εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Ροή ειδήσεων

Advertisement