Connect with us

Διεθνή

Άνεργος λόγω γλώσσας του σώματος; Η τεχνητή νοημοσύνη πιστεύει πως αυτό σου αξίζει

Published

on

Καθώς οι εταιρείες εξαρτώνται όλο και περισσότερο από πλατφόρμες πρόσληψης βασισμένες σε τεχνητή νοημοσύνη, πολλοί έμπειροι υποψήφιοι δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν με αποτέλεσμα να βρίσκονται στο περιθώριο.

Αναλύσεις γλώσσας σώματος, φωνητικές αξιολογήσεις, gamified κουίζ και σάρωση βιογραφικών είναι μερικά από τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγησή τους. Οι υποψήφιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτές τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη κρίνει εάν ταιριάζουν ή όχι με τις απαιτήσεις της εταιρείας.

Η εξάρτηση των επιχειρήσεων από αυτές τις τεχνολογίες αυξάνεται συνεχώς. Σύμφωνα με έρευνα της IBM που διεξήχθη στα τέλη του 2023 και περιλάμβανε περισσότερους από 8.500 επαγγελματίες παγκοσμίως στον τομέα της πληροφορικής, το 42% των επιχειρήσεων χρησιμοποιούν συστήματα διαλογής με τεχνητή νοημοσύνη με σκοπό τη βελτίωση της διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού και της διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων. Επιπλέον, το 40% των επαγγελματιών που συμμετείχαν εξετάζουν τη δυνατότητα ενσωμάτωσης αυτής της τεχνολογίας, σύμφωνα με το BBC.

Άλλοι εργαζόμενοι έχουν εκφράσει παρόμοιες δυσαρέσκειες για διάφορες πλατφόρμες, καθώς οι υποψήφιοι σπάνια έχουν πλήρη εικόνα για τον λόγο απόρριψης της αίτησής τους

Πολλοί εργοδότες σε ολόκληρο τον εταιρικό κόσμο ήλπιζαν ότι η τεχνολογία πρόσληψης με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης θα έβαζε τέλος στις προκαταλήψεις κατά τη διαδικασία πρόσληψης. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, συμβαίνει το αντίθετο. Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτά τα εργαλεία επιλέγουν με ανακρίβεια ορισμένους από τους πιο κατάλληλους υποψήφιους για μια θέση εργασίας – και οι ανησυχίες αυξάνονται ότι το λογισμικό μπορεί να αποκλείει τους καλύτερους υποψηφίους.

Η ίδια πιστεύει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που θέτει ένα τέτοιο λογισμικό για τις θέσεις εργασίας δεν είναι η απόσπαση θέσεων εργασίας από τους ανθρώπους, όπως συχνά φοβούνται, αλλά μάλλον το γεγονός ότι τους εμποδίζει να αναλάβουν έναν ρόλο.

Η γλώσσα του σώματος την άφησε… άνεργη

Υποψήφιοι με κατάλληλα προσόντα για εργασία βρίσκονται σε αντιπαράθεση με πλατφόρμες πρόσληψης.

Το 2020, η μακιγιέζ με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, Anthea Mairoudhiou, δήλωσε ότι η εταιρεία της της ζήτησε να υποβάλει εκ νέου αίτηση για μια θέση εργασίας επειδή είχε πάρει άδεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Παρόλο που αξιολογήθηκε θετικά όσον αφορά τις δεξιότητές της, η αξιολόγηση της γλώσσας του σώματός της από ένα πρόγραμμα διαλογής με τεχνητή νοημοσύνη ήταν αρνητική, με αποτέλεσμα να μην πάρει τη θέση.

Άλλοι εργαζόμενοι έχουν εκφράσει παρόμοιες δυσαρέσκειες για διάφορες πλατφόρμες, καθώς οι υποψήφιοι σπάνια έχουν πλήρη εικόνα για τον λόγο απόρριψης της αίτησής τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι παράγοντες που χρησιμοποιούνται για την επιλογή ατόμων είναι προφανείς, όπως η ηλικία ή ο σεξισμός, ενώ σε άλλες περιπτώσεις είναι λιγότερο διαφανείς. Στη διάρκεια μιας έρευνας, η Schellmann υπέβαλε αίτηση για μια θέση σε τηλεφωνικό κέντρο, όπου η αξιολόγησή της θα γινόταν από τεχνητή νοημοσύνη. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, παρά το γεγονός ότι έκανε λάθη στα γερμανικά αντί για αγγλικά, παρουσίασε καλή επίδοση, ενώ αρνητική βαθμολογία λήφθηκε για τα πραγματικά της διαπιστευτήρια στο LinkedIn.

Εάν δεν υπάρξει παρέμβαση τώρα, φοβάται ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να κάνει τον εργασιακό χώρο του μέλλοντος πιο άνισο από πριν.

Ροή ειδήσεων

Advertisement