Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Το θέατρο έχει τη μαγεία του «εδώ και τώρα»-Ο αγαπημένος ηθοποιός, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης μιλά στη «Γ»

Published

on

«Στάση» στην Πάτρα με τον κλασικό μονόλογο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Αυτός, ο Άλλος και το Παντελόνι του», κάνει σήμερα και αύριο ο ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητός ηθοποιός, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ο οποίος μίλησε στη «Γ» για την παράσταση που όπως λέει, 60 χρόνια μετά, συγκινεί το κοινό. Ακόμη μιλά για το θέατρο, αλλά και για τα σχέδια του.

 ΕΡ.: Κύριε Χατζηπαναγιώτη ερμηνεύετε επί σκηνής έναν κλασικό μονόλογο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Πόσο δύσκολο είναι να μεταφερθεί στους θεατές ο λόγος του δημιουργού; 

 Το θέατρο είναι πράγματι μια δύσκολη δουλειά. Απαιτεί μελέτη και σκληρή προσπάθεια. Για εμένα στόχος είναι να φτάσω σ’ ένα σημείο ώστε να είμαι «εγώ» στη σκηνή κι όχι απλά να παίζω. Η δομή, τα λόγια, οι λέξεις σου δείχνουν τον δρόμο. Να διευκρινίσουμε ότι το “Αυτός, ο Άλλος και το παντελόνι του”, είναι στο δεύτερο μέρος της παράστασης, η οποία ξεκινάει μ’ έναν άλλο υπέροχο μονόλογο, τον Επικήδειο. Μια βαθιά σάτιρα της ανθρώπινης φύσης, της ματαιοδοξίας μας. Ένα πολύ αστείο μονόπρακτο.

ΕΡ.: Το έργο είναι φόρος τιμής στον πατριάρχη του νεοελληνικού θεάτρου. Μιλήστε μας για την προσφορά του στο θέατρο και τη λογοτεχνία

Πως να μιλήσεις για τον Καμπανέλλη σε δυο γραμμές; Ένας σπουδαίος δημιουργός, που πολύ σωστά του έχουν αποδώσει τον τίτλο  «ο πατέρας του νεοελληνικού θεάτρου». Και μην ξεχνάμε τα σενάρια του για τον κινηματογράφο, τα τραγούδια του. Αισθάνομαι πολύ τυχερός που παίζω αυτά τα υπέροχα μονόπρακτά του.

ΕΡ.: Πόσο αγγίζει τον σημερινό Έλληνα ένα κείμενο που γράφτηκε πριν από περίπου 60 χρόνια;

Αυτό ακριβώς είναι που κάνει έναν συγγραφέα κλασσικό. Ό,τι τα πρόσωπα που πλάθει μιλούν στους ανθρώπους όλων των εποχών… Ίδια συγκίνηση το ‘57 που πρωτογράφτηκε και παίχτηκε, ίδια και τώρα. Το «Αυτός και το παντελόνι του» γράφτηκε για τον Βασίλη Διαμαντόπουλο που ήταν τότε στο θέατρο Τέχνης. Και ήταν νομίζω η πρώτη φορά, τότε το ‘57 που δοκιμάστηκε μονόλογος στο ελληνικό θέατρο. Είχα τη μεγάλη τύχη να τον δω, εκεί κάπου στην δεκαετία του ‘70, σε μια από τις πολλές επαναλήψεις λόγω της μεγάλης του επιτυχίας. Αντίστοιχα, ο Επικήδειος γράφτηκε για έναν άλλο σπουδαίο, τον Θανάση Παπαγεωργίου. Αυτοί λοιπόν ήταν οι πρώτοι διδάξαντες.

ΕΡ.: Πώς είναι η συνεργασία σας με τον  σκηνοθέτη Μάνο Καρατζογιάννη;

Με τον Μανό Καρατζογιάννη είναι η τρίτη φορά που βρισκόμαστε. Και χαίρομαι πολύ τη συνεργασία μαζί του. Κάναμε ωραίες παραστάσεις. Τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως για τον Καμπανέλλη, γιατί αυτός είχε την ιδέα κι αυτός με σκέφτηκε.  Τον ευχαριστώ πολύ.

ΕΡ.: Πιστεύετε ότι το θέατρο έχει μίαν άλλη δυναμική σε σχέση με την τηλεόραση;

Το θέατρο έχει τη μαγεία του “εδώ και τώρα”, που δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα. Η τηλεόραση έχει την δύναμη αν αγαπηθεί αυτό που κανείς, να σε γνωρίσει κι ένα κοινό μεγαλύτερο, που δεν βλέπει θέατρο. Αλλά μια καλή δουλειά στην τηλεόραση μπορεί να τροφοδοτήσει και το θέατρο με νέους θεατές. Και σ’ αυτή την περίπτωση έχεις έναν παραπάνω λόγο να παλέψεις, κάνοντας πράγματα που σε προχωράνε και πάντα ελπίζεις να κερδίσεις έναν θεατή. Το θέατρο κι οι επιλογές που έκανα με βοήθησαν να μην εγκλωβιστώ σε ρόλους επιτυχημένους. Το θέατρο με προχώρησε.

ΕΡ.: Θα κάνετε κάτι νέο το καλοκαίρι ή θα συνεχίσετε την περιοδεία και σε άλλα μέρη της Ελλάδας;

Το «Αυτός,  ο Άλλος και το παντελόνι του» θα συνεχίσει την πορεία του από Σεπτέμβριο και μετά. Υπάρχουν πολλές πόλεις ακόμα που θέλουμε-θέλουνε να επισκεφτούμε. Οπότε όλα τις Δευτέρες και Τρίτες από Οκτώβριο και μετά θα είναι αφιερωμένα στον ταξίδι του Καμπανέλλη. Γιατί τις υπόλοιπες μέρες θα παίζω στο θέατρο Αλίκη, στους Μπαμπάδες με ρούμι, που μετά από την μεγάλη επιτυχία πηγαίνει δεύτερη χρονιά.

Το καλοκαίρι θα παίξω στην Επίδαυρο. Θα είμαι ο Θησέας στον Οιδίποδα επί Κολωνό, με Οιδίποδα τον Δημήτρη Καταλειφό, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα.

Και με εξαιρετικούς συναδέλφους στους υπόλοιπους ρόλους. Μεγάλη χαρά για μένα, καθώς χρόνια συζητάμε με τον Δημήτρη να βρεθούμε κι ήρθε η ώρα. Είναι ένας ηθοποιός που θαυμάζω πολύ. Προσδοκώ να κάνουμε μια ωραία παράσταση.

 

Με αφορμή το έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο δημοφιλής ηθοποιός Χρήστος

Χατζηπαναγιώτης κι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Μάνος Καρατζογιάννης

παρουσιάζουν το μονόπρακτό του «Αυτός και το παντελόνι του», που ανέβηκε το

Μάιο του 2018 στο Θέατρο Σταθμός, μαζί με τον «Επικήδειο» του ίδιου συγγραφέα

σε ενιαία παράσταση με τον γενικό τίτλο «Αυτός, ο Άλλος και το Παντελόνι του».

Η τόσο αστεία όσο και συγκινητική παράσταση – φόρος τιμής στον πατριάρχη του

νεοελληνικού θεάτρου – που παρουσιάστηκε και σε επιλεγμένες πόλεις της

Ελλάδας, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας σήμερα στις 19.00 και 21.30 και αύριο στις 21.30. Όπως αναφέρει  ο σκηνοθέτης «ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης μόνος του σκηνή. Ξανά. Γίνεται «Αυτός». Μιλά για το ξόδι κάποιου «Άλλου» και για το «Παντελόνι» του. Στο πρώτο μέρος της παράστασης, μέσα από έναν σπαρταριστό «Επικήδειο» μας χαρίζει – για άλλη μια φορά – αβίαστα το γέλιο σατιρίζοντας τη ματαιοδοξία και τις μικρότητες της ανθρώπινης φύσης. Στο δεύτερο μέρος, το δυσαναπλήρωτο κενό της μάνας γίνεται σπαρακτικός μονόλογος με μόνους ακροατές τα έπιπλα του σπιτιού του. Συγκατοικεί με τις φορτισμένες αναμνήσεις και τις φαντασιώσεις που του προκαλεί η αβάσταχτη μοναξιά. Η υποσυνείδητη ανάγκη του να «έχει έναν άνθρωπο» εκφράζεται, άλλοτε με υποδόριο χιούμορ κι άλλοτε με ακραιφνή ευαισθησία. Άλλωστε, η πίκρα, η γεμάτη από μοναξιά μελαγχολία, το καυστικό χιούμορ, η αγάπη και η νοσταλγία αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα όχι μόνο των συγκεκριμένων μονόπρακτων αλλά κι ολόκληρου του έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη που φέτος, εκατό χρόνια από τη γέννησή του, τιμάμε τη μνήμη του και την προσφορά του στο θέατρο, στον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία μας».

Εισιτήρια: 15€-13€. Προπώληση: Viva.gr

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement