Connect with us

Ελλάδα

«Πετάνε» τα τρόφιμα-Η διαμόρφωση του δείκτη τιμών των τροφίμων οφείλεται κυρίως στις αυξήσεις των τιμών κατά 19,1% σε ετήσια βάση, στα γαλακτοκομικά

Published

on

Σε εφιάλτη δίχως τέλος εξελίσσονται οι τιμές των τροφίμων και των βασικών ειδών καθημερινής ανάγκης για τα νοικοκυριά, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής είναι τετραπλάσιος σε σύγκριση με την αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ ο ορίζοντας του αποπληθωρισμού στο ράφι παραμένει μακρινός.

Μόλις μέσα σε ένα μήνα – από τον Απρίλιο στον Μάιο – οι τιμές των τροφίμων, οι οποίες σε ετήσια βάση «τρέχουν» με 11,6%, αυξήθηκαν κατά 1,8%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ όλων των ομάδων αγαθών και υπηρεσιών που απαρτίζουν τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή.

Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι ανατιμήσεις στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, με την ετήσια αύξηση των τιμών στο 13,9% τον Μάιο, ενώ την ίδια ώρα τα φαρμακευτικά είδη καταγράφουν αύξηση 18,6%, τα είδη ατομικής φροντίδας κατά 11,1% και τα είδη ένδυσης και υπόδησης κατά 11,8%.

Σημειώνεται ότι οι τιμές στην κατηγορία «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» ανεβαίνουν συνεχώς εδώ και 24 μήνες, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2021, ενώ τους τελευταίους 14 μήνες οι αυξήσεις κινούνται σε διψήφιο ποσοστό.

Η αβεβαιότητα στην προμήθεια των πρώτων και δεύτερων υλών και στα κόστη μεταφοράς, το στοκ των προϊόντων που έχουν παραχθεί με ακριβούς συντελεστές παραγωγής και δεν έχουν ακόμη διατεθεί στη λιανική, αλλά και η στρατηγική των πολυεθνικών εταιρειών, όπως και ορισμένων εγχώριων βιονηχανιών, να συνεχίζουν τις ανατιμήσεις προκειμένου να θωρακίσουν την κερδοφορία τους, απομακρύνουν για αρκετούς μήνες την όποια αποκλιμάκωση στις τιμές στο ράφι.

Επιπλέον σημαντικό παράγοντα για την πορεία των τιμών στα βασικά είδη τροφίμων και στα προϊόντα καθημερινής ανάγκης αποτελεί ο τουρισμός.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι υψηλές τιμές στο ράφι φαίνεται ότι θα διατηρηθούν για αρκετούς μήνες ακόμη και σίγουρα μέχρι τις αρχές του Φθινοπώρου.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Αυγά και γαλακτοκομικά: 18%

Ψωμί και δημητριακά: 11,1%

Λίπη και έλαια: 15,8%

Κρέατα: 11,9%

 

Αποκλιμάκωση των τιμών, η επόμενη πρόκληση…

Μιλήσαμε με τον Παύλο Σατολιά, πρόεδρο του ΑΓΣ Καλαβρύτων ενός τοπικού συνεταιρισμού με ηγετική θέση στην αγορά γαλακτοκομικών πανελλήνια .

«Το φαινόμενο της πίεσης των τιμών φαίνεται ότι έχει φτάσει την κορύφωσή του. Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα πέρασαν στον καταναλωτή μετά τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού, όταν πια η παραγωγή και μεταποίηση σταμάτησε να απορροφά τους κραδασμούς σε ενέργεια και πρώτες ύλες είχαν ήδη εκτοξευθεί. Ήδη οι τιμές σε ενέργεια και εφόδια έχουν αρχίσει να αποκλιμακώνονται και το επόμενο διάστημα θα δούμε και μειώσεις στην τελική τιμή καταναλωτή. Από πλευράς μας, ως ΑΓΣ Καλαβρύτων θα πρέπει να κινηθούμε υπεύθυνα σε σχέση με τις τιμές. Αν επιτρέψουμε, μέσα από τις Τιμές Παραγωγού, να ευνοηθεί μια ανάστροφη πορεία και ταχεία αποκλιμάκωση μπορεί να περάσουμε στην απέναντι πλευρά μιας μη ανταγωνιστικής Κτηνοτροφίας η οποία δεν προσφέρει όφελος στον νέο που θέλει να ασχοληθεί με την ύπαιθρο και τον επαγγελματία κτηνοτρόφο να παραμείνει ενεργός και ανταγωνιστικός» αναφέρει ο κ.Σατολιάς, συνεχίζοντας: «Θέτω στην κρίση σας συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία αφορούν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε επίπεδο πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης. Σύμφωνα με αυτά, το περασμένο έτος, 2022, στη χώρα μας παρήχθησαν 800 χιλ. τόνοι πρόβειο και γίδινο γάλα. Οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων και φέτας ήσαν αξίας 1,1 δισ. ευρώ και 500 εκατ. ευρώ εξαγωγές κρεατικών. Μόνο οι εξαγωγές φέτας έφτασαν το 2022 στα 650 εκατ. ευρώ, τετραπλάσιες σε σχέση με το 2015.

Τα 1,6 δισ. ευρώ  των εξαγωγών στην Κτηνοτροφία συνέβαλαν στο να καταγραφεί στη χώρα ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών για το 2022 προσφέρουν ανταγωνιστικότητα και αυτάρκεια στην οικονομία μας, περιορίζοντας το έλλειμμα του ισοζυγίου συναλλαγών. Το πρόσημο αυτής της πορείας του κλάδου είναι σημαντικό για την οικονομία, για κάθε Έλληνα καταναλωτή και ιδιαίτερα για την υπεραξία που επιθυμούμε να λάβει ο πρωτογενής τομέας παραγωγής».

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement