Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Οριακές συνθήκες με τον οβελία-Αναμένονται ελλείψεις προειδοποιούν οι κρεοπώλες της Αχαΐας, μαίνεται η μάχη τις τιμής με εμπόρους και σούπερ μάρκετ

Published

on

Σε θέσεις μάχης κρεοπώλες και έμποροι κρεάτων καθώς η αγορά του οβελία κάνει τα πρώτα της… βήματα, με πολλά σούπερ μάρκετ έχουν «κράχτη» οβελία σε τιμή, έως, και 10 ευρώ το κιλό, ενώ στα Κρεοπωλεία της Πάτρας, ξεκινά από τα 13 ευρώ!

Σε μια μάλλον βιαστική κίνηση, ο οβελίας μπήκε φέτος και στο «Καλάθι του Πάσχα» χωρίς να έχει διασφαλιστεί η επάρκεια της αγοράς. Από την Παρασκευή 26 Απριλίου, στο «Καλάθι» ο οβελίας κυμαίνεται από 9 ευρώ κιλό έως και 10,99 ευρώ, το κιλό, το κατσίκι. Πολλά σούπερ μάρκετ δεν έχουν βέβαια ακόμη βάλει στις προσφορές τους τον οβελία ενώ, οι ποσότητες που ήδη βγήκαν στο… ράφι εξαντλούνται.

Την ίδια ώρα, μειωμένες είναι φέτος οι παραγγελίες που έχουν κάνει οι Κρεοπώλες στους παραγωγούς καθώς η ακρίβεια, όσο και οι προβλέψεις για τον καιρό την Κυριακή του Πάσχα, εμφανίζουν μια τάση πτωτική στη ζήτηση, σε σχέση με πέρυσι.

Έφυγαν για εξαγωγή…

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Κρεοπωλών Πατρών, μεγάλο μέρος της παραγωγής κρεάτων (αμνοερίφια) έχει φέτος δοθεί για εξαγωγή λόγω αύξησης της ζήτησης σε Μεσογειακές χώρες που διαθέτουν περιορισμένες εκτροφές (Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία και Ισπανία).

Η αύξηση των εξαγωγών σε σχέση με πέρυσι ξεπερνά το 30% στη Δυτική Ελλάδα με αποτέλεσμα λίγο πριν το Πάσχα η αγορά να… στεγνώνει από αρνάκι και κατσικάκι γάλακτος (από 4,5 έως 8 κιλά το τεμάχιο), στην τιμή των 13-14 ευρώ το κιλό.

Ένα άλλο πρόβλημα στην τροφοδοσία της αγοράς είναι το παρεμπόριο καθώς πολλοί παραγωγοί αρνήθηκαν συνεργασία με τα σφαγεία, κρίνοντας χαμηλή την τιμή στα 8-9,20 ευρώ, για τον παραγωγό. Το αποτέλεσμα είναι να πωλείται το προϊόν χέρι-χέρι…

Οι κρεοπώλες βάλλουν κατά του Υπουργείου Ανάπτυξης για το γεγονός ότι επέτρεψε να «κυκλοφορήσουν» περιορισμένες ποσότητες από αμνοερίφια άνω των 10 κιλών το τεμάχιο, σε χαμηλή τιμή, κίνηση η οποία έχει νοθεύσει τον ανταγωνισμό.

«Εγγύηση το Κρεοπωλείο»

«Οι καταναλωτές εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Ο κόσμος είναι έτοιμος να παραγγείλει μερίδες καθώς δεν διαθέτει από 120-130 ευρώ για αρνάκι γάλακτος ενώ ήδη τα σούπερ μάρκετ έχουν διαμορφώσει ‘τεχνητά’ ένα ‘πλαφόν’ 100 ευρώ. Εφόσον και ο καιρός δεν ευνοήσει, είναι πιθανόν πολλοί πατρινοί να βρεθούν με πολύ μικρότερες ποσότητες για το Πασχαλινό τραπέζι διότι, συνάδελφοι που είναι πιστοί στην ποιότητα και με ευθύνη στον καταναλωτή και πωλούν μόνο κρέατα πρώτης ποιότητας, είναι πιθανό να δυσκολευτούν να εξυπηρετήσουν παραγγελίες της τελευταίας στιγμής» αναφέρει στη «Γ» ο Σάκης Ανδρεόπουλος, επιτ. πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Πατρών. Και συνεχίζει: «Το Υπουργείο Ανάπτυξης πρέπει άμεσα να προφυλάξει τους καταναλωτές από κρέατα δεύτερης ποιότητας και υπολείμματα που θέλουν να ‘σπρώξουν’ κάποιοι έμποροι που έσφαξαν πρόωρα για εξαγωγή. Και η Περιφέρεια παράλληλα να ‘στήσει μπλόκο’ στο παραεμπόριο που ανθίζει στις περιοχές του Αρκτικού και του Νοτίου Διαμερίσματος από τους κτηνοτρόφους στο Παναχαϊκό, τον Ερύμανθο και τον Χελμό όπου σφάζουν και πωλούν στο πόδι…» σύμφωνα με τον κ. Ανδρεόπουλο.

Παράπονα για το Υπουργείο

«Ο Υπουργός Ανάπτυξης δεν μπορεί να είναι στην αγορά… Η τιμή τόσο στο αρνί όσο και στο κατσίκι θα κυμανθεί στα 13-14 ευρώ το κιλό, όσο και πέρυσι με τα σούπερ μάρκετ να αγωνίζονται να σπρώξουν ποσότητες που έμειναν από εμπόρους και εισαγόμενα. Ο κόσμος αναμένει να αποφασίσει τελικά με βάση τον καιρό και είναι πιθανόν να ‘σπάσουν’ οι παραγγελίες τόσο για τον οβελία όσο και σε γαρδουμπάκια και κοκορέτσια» αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Αιγιαλείας Παναγιώτης Βούλγαρης.

Ροή ειδήσεων

Advertisement