Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ξεκινά το power game της πλατείας – Πρώτη ανοιχτή ομιλία Μητσοτάκη απόψε στην Πάτρα

Published

on

Σε την πρώτη ανοιχτή ομιλία απόψε (ώρα 20:00) στην πλατεία Τριών Συμμάχων στην Πάτρα μπαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο, κρισιμότερο δεκαήμερο του προεκλογικού αγώνα. Σε αυτό αναμένεται να δοθούν από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς οι τελικές μάχες για την αύξηση των ποσοστών τους στην αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου.

Αυτή τη φορά ο Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει τρεις μεγάλες συγκεντρώσεις, αντί για δύο. Συνεπώς μετά την αχαϊκή πρωτεύουσα θα ακολουθήσουν κανονικά η Θεσσαλονίκη (το βράδυ της Τετάρτης 21 Ιουνίου) και η Αθήνα (το βράδυ της Παρασκευής 23 Ιουνίου), ενώ αντίστοιχα οριστικοποιούν τον δικό τους προγραμματισμό (τοποθεσίες, σκηνοθεσία κ.λπ.) οι πολιτικοί αντίπαλοί του.

Πέραν της προσθήκης της Πάτρας, αλλάζει πάντως και ο τόπος της τελευταίας ομιλίας του προέδρου της ΝΔ στην Αθήνα. Για το «φώτο φίνις» δεν θα επιλεγεί τελικά το… γούρι του Θησείου (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το είχαν επιλέξει τόσο το 2019 όσο και τον περασμένο Μάιο), αλλά η εξέδρα θα στηθεί εκτός απροόπτου στην πλατεία Συντάγματος (την είχαν επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ενόψει της αναμέτρησης της 21ης Μαΐου). Από εκεί αναμένεται ο Μητσοτάκης να ζητήσει για τελευταία φορά προ της κάλπης «ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Στο μεταξύ έχει υπάρξει μεγάλη γαλάζια κινητοποίηση και για τη σημερινή συγκέντρωση. Ο αρχηγός της ΝΔ αναμένεται να κάνει αναφορές όχι μόνο στο διακύβευμα των εκλογών με την ενισχυμένη αναλογική καθώς και στο σταθερό μότο των νεοδημοκρατών ότι «η μάχη δεν τελείωσε», αλλά επιπλέον να αναφερθεί σε ειδικότερα σημαντικά για τη Δυτική Ελλάδα θέματα.

Η εκλογική περιφέρεια της – παραδοσιακά κεντροαριστερής κατεύθυνσης – Αχαΐας άλλαξε χέρια στις 21 Μαΐου ενώ η ΝΔ ενισχύθηκε ειδικά στην Πάτρα κατά σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες (σε απόλυτους αριθμούς κατά 4.551 ψήφους). Κύρια αγωνία των γαλάζιων είναι πλέον να μην υπάρξει η παραμικρή ανατροπή συσχετισμών.

Ο Μητσοτάκης οδεύει προς το παρόν προς την αναμέτρηση με δημοσκοπικό αέρα αλλά και με την ανησυχία για τυχόν εφησυχασμό των ψηφοφόρων, που μπορεί να προεξοφλούν την πρωτιά της ΝΔ. Στόχος όμως είναι η ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εξού και η κεντροδεξιά παράταξη δεν μπορεί παρά να αποδίδει μεγάλη σημασία σε κάθε κρίσιμο σταθμό προς της κάλπης (συγκεντρώσεις, debate το οποίο πραγματοποιείται αύριο κ.λπ).

Ο ίδιος ο Μητσοτάκης άλλωστε από τα πρώτα 24ωρα μετά τη συντριπτική νίκη με 40%+ στις 21 Μαΐου μιλούσε στα στελέχη του ταυτόχρονα στο «ρεύμα του νικητή» και στην ανάγκη να αποφευχθεί η αυταρέσκεια. «Μπορούμε πιο εύκολα να φέρουμε τον κόσμο στην κάλπη και αυτό πρέπει να κάνουμε, να σιγουρευτούμε ότι θα έχουμε τη μέγιστη δυνατή προσέλευση» έλεγε τότε, ορίζοντας ως αντίπαλο «την ικανοποίηση της νίκης».

Εικόνα ισχύος
Έμπειρος αναλυτής χαρακτηρίζει την «αύρα του νικητή» ως πρώτο θετικό στοιχείο για ένα κόμμα εξουσίας, εκτιμώντας ότι «μια εικόνα ισχύος μπορεί να ασκεί επιρροή», υπό την έννοια σε μερίδα ψηφοφόρων γεννώνται περισσότερες προσδοκίες και προκαλείται μεγαλύτερη ταύτιση. Άλλος πολιτικός αναλυτής συμφωνεί στη χρησιμότητα οι αρχηγοί στοχευμένα να αξιοποιούν συμβολισμούς ισχύος, με την αιχμή ωστόσο ότι η αναζήτηση «σφραγίδας κυριαρχίας» μέσα από «το συμβολικό» θα μπορούσε να ενέχει και ένα στοιχείο… ανασφάλειας.

Από την πλευρά τους δημοσκόποι διαπιστώνουν ότι η ΝΔ διατηρεί τις δυνάμεις της με υψηλό ποσοστό συσπείρωσης. Σε μετρήσεις των ημερών άλλωστε το σκηνικό σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τις πρώτες «θέσεις» δείχνει αμετάβλητο, με τη μεγαλύτερη μάχη να αφορά το… κατώφλι του 3% που διασφαλίζει την είσοδο των κομμάτων στην Βουλή.

ΠΗΓΗ: IN.GR

Ροή ειδήσεων

Advertisement