Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Το πρόγραμμα μας δείχνει τον άλλο δρόμο»

Ο υποψήφιος βουλευτής Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Γιώργος Κυριακόπουλος, μιλάει στη «Γ»: Τίποτε δεν έχει κριθεί πριν ο λαός αποφασίσει

Published

on

Συνέντευξη στον Διονύση Ζακυνθινό

Την πεποίθηση του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει τα περιθώρια να αποσπάσει ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα στις μεθαυριανές εκλογές, συγκριτικά με αυτό της 21ης Μάϊου, εκφράζει μιλώντας στη «Γ» ο υποψήφιος βουλευτής Αχαϊας Γιώργος Κυριακόπουλος, επισημαίνοντας:

«Δεν το λέω επειδή το ελπίζω, αλλά επειδή είμαι βέβαιος πως η ελληνική κοινωνία δεν έχει πάρει απόφαση να απωλέσει, για χατίρι του κ. Μητσοτάκη, κεκτημένα δεκαετιών».

Και σε ό, τι τον αφορά, τονίζει: «Αν εκλεγώ, θα είμαι χρήσιμος στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Πώς αντιμετωπίσατε εσείς αυτό το οδυνηρό σοκ, όπως χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας, τη βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές της 21ης Μαΐου;

Μια τόσο μεγάλη σε έκταση ήττα επιβεβαιώνει, πράγματι, τον χαρακτηρισμό που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Όμως, για εμένα και για πολλές χιλιάδες Αχαιών, η ήττα αυτή δεν ήταν ένα σοκ. Ήταν μια αφύπνιση προς την κατεύθυνση της κατανόησης των βαθύτερων αιτίων, αλλά και κείνων των δομικών αλλαγών που έχουν συντελεστεί, με ευθύνη, όμως, των… χειραγωγημένων «μεγάλων» μέσων ενημέρωσης στη συνείδηση του εκλογικού σώματος.

Θεωρώ αδικαιολόγητα μεγάλη τη διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ έχει δώσει δείγματα γραφής με θετικό πρόσημο κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας, αφού ωφέλησε εκατομμύρια Έλληνες. Άρα, θεωρώ το αποτέλεσμα, τρόπον τινά, «πλασματικό», γιατί… η κοινή λογική και η πραγματικότητα ηττήθηκαν από την προπαγάνδα. Όσες φορές συνέβη αυτό στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας, δεν είχε καλή κατάληξη. Και ελπίζω στις 25 Ιουνίου να αποδειχθεί ότι το αποτέλεσμα του Μαΐου αφύπνισε συλλογικά την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος.

Αλήθεια, τί πιστεύετε ότι έφταιξε;

Θα είμαι ευθύς: κάναμε λάθη. Στην επικοινωνιακή μας στρατηγική υπήρχαν δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών που θόλωναν το μήνυμα του κόμματος, και μάλιστα συνέβη σε κρίσιμες στιγμές της προεκλογικής περιόδου. Δεν ήταν μόνο αυτό, φυσικά, ωστόσο, ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ θα μου επιτρέψετε τα υπόλοιπα να τα αναπτύξω στα συλλογικά όργανα του κόμματος. Διότι σίγουρα η συζήτηση θα είναι σε βάθος, και για το τι έφταιξε, και για το τι απαιτείται να αλλάξει.

Εν όψει των μεθαυριανών εκλογών, στις 25 Ιουνίου, ποια είναι τα περιθώρια του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ ώστε να βελτιώσει, στο μέτρο του δυνατού, την επίδοση του;

Κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ μεγάλα. Και, πιστέψτε με, αυτό δεν το λέω επειδή το ελπίζω, αλλά επειδή είμαι βέβαιος πως η ελληνική κοινωνία δεν έχει πάρει απόφαση να απωλέσει, για χατίρι του κ. Μητσοτάκη, κεκτημένα δεκαετιών στην Υγεία, στην Παιδεία, στην κοινωνική ασφάλιση, και αλλού.

Είναι δυνατόν να ταυτιστεί τώρα που γίνονται όλα ξεκάθαρα; Ότι τα Funds απειλούν το σπίτι του κάθε αντικειμενικά ανήμπορου κι αδύναμου οφειλέτη; Είναι δυνατόν να ταυτιστεί ένας άνθρωπος της εργασίας ή ένας συνταξιούχος με μια κυβερνητική πολιτική που είχε ως αποτέλεσμα να τελειώνει το εισόδημα στα μέσα του μήνα; Δεν θέλω, και δεν μπορώ, να το πιστέψω.
Κι εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, αγωνιζόμαστε να αναδείξουμε το πρόγραμμά μας, που «δείχνει» τον άλλον δρόμο, την υγιή εναλλακτική απέναντι στην πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Στην πολιτική που, όπως αποδείχθηκε στην τελευταία τετραετία, είναι πολιτική βασισμένη στην «αγωνία» για τους λίγους, εις βάρος των πολλών…

Σε ό,τι σας αφορά, οι εκλογές της 21ης Μαΐου είχαν μια γλυκόπικρη γεύση, καθώς το πολύ κακό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνδυάστηκε με την εκλογή σας, ως βουλευτή Αχαΐας. Εκτιμάτε ότι θα είστε βουλευτής και στις 26 Ιουνίου;

Πράγματι, δεν μπορώ να πω ότι… μπόρεσα να χαρώ την τιμή που μου έκανε ο αχαϊκός λαός μετά από ένα τόσο στενάχωρο αποτέλεσμα. Έχω, όμως, μάθει στη ζωή μου να χαίρομαι όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά για όλους. Κι αυτό, πιστέψτε με, είναι το μέλημα μου σε αυτή τη νέα κρίσιμη εκλογική μάχη.
Είναι γεγονός ότι η ενισχυμένη αναλογική αλλάζει τα προηγούμενα δεδομένα. Είναι, επίσης, γεγονός ότι, και σε αυτήν την προεκλογική περίοδο, εισπράττω την αγάπη και την ευχή από πολλούς Αχαιούς – ανεξαρτήτως, μάλιστα, κομματικής προέλευσης – να παραμείνω βουλευτής. Αυτό για εμένα, αποτελεί ήδη την επιβράβευση και την αναγνώριση της προσπάθειας που έχω κάνει, αλλά και που θα συνεχίσω να κάνω για τον νομό μας, ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος.
Σε αυτή τη φάση ευελπιστώ σε θετικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, γι’ αυτό αγωνίζομαι καθημερινά, παρά την ψυχολογική και σωματική κούραση, ώστε να κάνω γνωστή την εναλλακτική πρόταση και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, απέναντι στις προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη. Δεσμεύσεις που αποδεικνύονται ανακόλουθες με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που έχει καταθέσει, όπως αποκάλυψε πρόσφατα και ο κ. Σκυλακάκης. Φυσικά και πιστεύω ότι η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση είναι μια νέα μάχη, στην οποία το αποτέλεσμα δεν έχει κριθεί εκ των προτέρων και θα είναι διαφορετικό από την προηγούμενη.
Το αν, λοιπόν, θα είμαι βουλευτής ή όχι, θα κριθεί από τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και πανελλαδικά, αλλά κυρίως στον νομό. Να είστε βέβαιος, όμως, πως αν εκλεγώ, θα είμαι χρήσιμος στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Εάν είστε βουλευτής, ποιες θα είναι οι προτεραιότητες που θα θέσετε στην άσκηση των καθηκόντων σας;

Όσα αποτελούν αυτονόητες προτεραιότητες για όλους τους συμπολίτες της Αχαΐας, της Δυτικής Ελλάδας, ευρύτερα. Τα ζητήματα των τομών και δράσεων που μπορούν να δώσουν πραγματική αναπτυξιακή δυναμική και ώθηση σε αυτόν τον νομό ο οποίος ιστορικά έχει δώσει πολλά στη χώρα αλλά δεν βρίσκεται στη θέση που του αξίζει.
Ζητούμενο είναι η Αχαΐα να βγει επιτέλους στο προσκήνιο. Μέσα από εξωστρέφεια, μέσα από το να προχωρήσουν μικρά και μεγάλα έργα που δυστυχώς, εν πολλοίς, «βαλτώνουν» μένοντας στο «κάδρο» της υποσχεσιολογίας.
Προσωπικά, είμαι ταγμένος στο να βρίσκομαι σε συνεχή «ανοιχτή» επαφή με όλους τους συμπολίτες μου, κι αυτό το ξέρουν ήδη όσοι με γνωρίζουν. Με πνεύμα κοινού αγώνα και στόχευσης. Για τα συμφέροντα του τόπου μας δεν υπάρχουν «τείχη», υπάρχει η σύνθεση, η συνεργασία, η συνεννόηση και η επιμονή στα όσα ο τόπος μας δικαιούται και διεκδικεί.

«Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο»

Σε περίπτωση μιας νέας, βαριάς, ήττας, εκτιμάτε ότι θα πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα;

Κύριε Ζακυνθινέ, ο Αλέξης Τσίπρας έχει εκλεγεί απευθείας από τα μέλη του κόμματος, με συγκεκριμένη θητεία. Αν επιλέξει ο ίδιος να μην εξαντλήσει την θητεία του, αυτό είναι κάτι που θα μας απασχολήσει εάν και εφόσον συμβεί.
Οι πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις, ότι, και τις 25 Ιουνίου, αλλά, και στις 26 Ιουνίου θα είμαστε μαζί, χαροποιούν όλα τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ..
Διότι σε κάθε περίπτωση, σε ένα αριστερό και δημοκρατικό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, η ευθύνη ενός αποτελέσματος δεν βαρύνει αποκλειστικά τον πρόεδρο. Εν κατακλείδι, δεν θεωρώ ότι αναμένονται συνθήκες αμφισβήτησης του Αλέξη Τσίπρα. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι και παραμένει ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο, για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τη χώρα.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement