Connect with us

Οικονομία

Τουρισμός: Με διψήφιους ρυθμούς έναντι του 2019 «τρέχουν» στο α’ 5μηνο οι εισπράξεις – Εφτασαν τα 3,24 δισ.

Published

on

Με διψήφιο ποσοστό ανόδου έναντι του 2019, που αποτέλεσε και την καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, «τρέχουν» στο πρώτο πεντάμηνο του 2023 οι τουριστικές εισπράξεις, παρά το γεγονός ότι δεν… έλειψε η γκρίνια για μειωμένη κίνηση το Μάιο από ξενοδόχους και εμπόρους ανά την Ελλάδα.

Τα στοιχεία για τον ελληνικό τουρισμό όπως αυτά προκύπτουν από το ισοζύγιο πληρωμών της Τράπεζας της Ελλάδος για το διάστημα Ιανουαρίου- Μαΐου παραπέμπουν σε διψήφιο ποσοστό ανόδου έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019, κατά 12,3%, έχοντας και τις πολύ καλές επιδόσεις των πρώτων (σ.σ. αδύναμων για τον ελληνικό τουρισμό λόγω της εποχικότητας) μηνών του 2023.

Ο Μάιος, με έσοδα 1,748 δισ. ευρώ, σημείωσε επίσης άνοδο, της τάξεως του 8,9% έναντι του Μαΐου του 2019, οπότε το αντίστοιχο νούμερο είχε διαμορφωθεί στα 1,6 δισ. ευρώ.

Σε επίπεδο πενταμήνου οι συνολικές τουριστικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν σε επίπεδα πάνω από τα 3,24 δισ. ευρώ, έναντι των 2,89 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2019.

Ο πρώτος ουσιαστικά μήνας της σεζόν του 2023- δεδομένου ότι το΄ν Μάιο άνοιξε και η συντριπτική πλειονότητα των εποχιακών μονάδων- φαίνεται ότι κινήθηκε τελικά πολύ καλά, δίνοντας και το πρώτο κρίσιμο στίγμα για τη φετινή σεζόν. Εστω κι αν οι ρυθμοί ανόδου είναι χαμηλότεροι αυτών του Απριλίου τα νούμερα από τις τουριστικές εισπράξεις του α’ πενταμήνου επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των θεσμικών φορέων που κλάδου που έκαναν λόγο για μία χρονιά υψηλών πτήσεων, πάνω ακόμη κι από το 2019.

Σημειωτέον ότι τα έσοδα του φετινού Απριλίου ήταν αυξημένα στο ποσοστό – ρεκόρ του 42% σε σύγκριση με αυτά του Απριλίου του 2019, δεδομένου ότι η σεζόν, πέραν των ρεκόρ της Αθήνας, ξεκίνησε νωρίτερα φέτος για κάποιους μεγάλους προορισμούς, όπως για παράδειγμα στη Ρόδο ή την Κρήτη δημιουργώντας προσδοκίες για επιμήκυνση, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο για τον ελληνικό τουρισμό.

Κατά πολύ υψηλότερες είναι οι επιδόσεις του 2023 αν συγκριθούν με αυτές του 2022, αν και πέρυσι η χρονιά είχε ξεκινήσει με ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Ετσι, σε σύγκριση με πέρυσι, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις σημειώνουν αύξηση κατά 30,7% σε σύγκριση με την περίοδο του πρώτου πενταμήνου του 2022, οπότε είχαν διαμορφωθεί στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 32,9%.

Μόνο για τον μήνα Μάιο του 2023, οι εισπράξεις είναι αυξημένες κατά 24,8% έναντι του Μαΐου του 2022, με τις αφίξεις μη κατοίκων να παρουσιάζουν αύξηση 14%.

Ροή ειδήσεων

Advertisement