Connect with us

Ελλάδα

Φρούτα και βενζίνη «φούντωσαν» τον τιμάριθμο-Ανατιμήσεις σε καύσιμα και είδη οπωροπωλείου, λόγω της κακοκαιρίας και του καύσωνα 

Published

on

Νέα άνοδος για τα είδη διατροφής καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Ιούλιο καθώς η κακοκαιρία του Ιουνίου αλλά και ο παρατεταμένος καύσωνας που ακολούθησε, λίγο αργότερα και μέσα στον περασμένο μήνα, οδήγησαν σε αύξηση κατά 19,4% του πληθωρισμού στα φρούτα και κατά 15,5% στα λαχανικά.

Όπως ήδη έχει αποκαλύψει η «Γ», σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022, φρούτα εποχής όπως βερίκοκο, ροδάκινο, δαμάσκηνο και κεράσι αλλά και, τελευταία, καρπούζι και πεπόνι, έλαβαν αύξηση από 50-120% λόγω του περονόσπορου που έπληξε την παραγωγή στα πυρηνόκαρπα.

Στα λαχανικά, στις αυξήσεις στα είδη λαϊκής πρωταγωνιστούν πιπεριά και ντομάτα και ακολουθούν βέβαια όλα τα υπόλοιπα καθώς οι καλλιέργειες είναι υπαίθριες και ο καύσωνας προκάλεσε σημαντική καταστροφή.

«Βρισκόμαστε σε απόγνωση, το 80% από τα νωπά είδη οπωροπωλείου όπως ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα και κολοκυθάκι, με τα οποία γίνεται η τροφοδοσία των λαϊκών αγορών στην Πάτρα καθημερινά, καλλιεργούνται υπαίθρια. Μέρα με τη μέρα, μετά τον πολυήμερο καύσωνα, πολλά είδη αλλοιώθηκαν και έπεσαν, η έκταση των ζημιών θα μεγαλώσει» δηλώνει ο Δημήτρης Παπαδάτος, παραγωγός και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Λαϊκής Αγοράς Πατρών «Ο Άγιος Τρύφων».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, στην Ελλάδα καταγράφηκε τον Ιούνιο η υψηλότερη μηνιαία αύξηση τιμών, 24,5%, στα φρούτα, σ’ ολόκληρη την Ευρώπη.

Συνεχίζεται η ανιούσα στα καύσιμα

Μεγαλύτερη ακόμη, στο 26,6%, είναι η άνοδος που έχει καταγραφεί κατά τον περασμένο μήνα Ιούνιο στα στερεά καύσιμα. Ήδη από τη Δευτέρα 31 Ιουλίου αλλά και όλη την προηγούμενη εβδομάδα, η απλή αμόλυβδη στην Πάτρα πωλείται πάνω από 2 ευρώ το λίτρο ενώ και τα τελευταία 24ωρα καθημερινά η άνοδος είναι 2-3 λεπτά του ευρώ, το λίτρο.

«Το γεγονός ότι τα τιμολόγια αλλάζουν συνεχώς οφείλεται κατά βάση στην έξοδο των εκδρομέων, το ίδιο έργο έχουμε ζήσει ξανά και ξανά. Η κίνηση θα παραμείνει ανοδική μέχρι να πιάσουμε το μέσον σχεδόν της… διαδρομής προς τα 2,5 ευρώ/λίτρο η αμόλυβδη» αναφέρει στην «Γ» ο συνδικαλιστής πρατηριούχος Αλέξης Παπαγιαννόπουλος.

Η εικόνα στα τρόφιμα
Ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού τον Ιούλιο στα είδη διατροφής παρουσίασε νέα άνοδο και διαμορφώνεται πλέον για τον Ιούλιο στο 12,3%, από 12,2% που ήταν τον Ιούνιο.
Η αύξηση του πληθωρισμού κατά τον περασμένο μήνα, Ιούλιο σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιουλίου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές 12,3% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, ζάχαρη σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
Ο πληθωρισμός που είναι σήμερα στο 2,5%, στην σύγκριση με τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023, παρουσιάζει μείωση της τάξεως του 1,1%.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο («καλάθι τιμών» χωρίς τα ευμετάβλητα καύσιμα και τρόφιμα) επιταχύνθηκε στο 3,4% από 2,8% που είχε υποχωρήσει τον Ιούνιο και από 4,1% που ήταν τον Μάιο.

Ροή ειδήσεων

Advertisement