Connect with us

Ελλάδα

Νέα σχολική χρονιά: Tι πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές για κινητά και απουσίες – Τι περιμένουν γονείς και εκπαιδευτικοί

Published

on

 

Μια εβδομάδα απομένει, για την επιστροφή στο σχολείο, διαδικασία γύρω από την οποία κινούνται εκατομμύρια άνθρωποι, αν συνυπολογισθούν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στους δημόσιους «μηχανισμούς» της ελληνικής εκπαίδευσης.

Ξεκινάει η σχολική χρονιά με τους καλύτερους οιωνούς; Όχι δεν ξεκινάει, αλλά όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών «αυτοθαυμάζονται» για τα αυτονόητα, ότι δηλαδή οι μαθητές από την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων θα έχουν τα βιβλία τους και όλοι οι εκπαιδευτικοί θα είναι στις θέσεις τους. Λες και θα μπορούσε να είναι αλλιώς.

Τη Δευτέρα 11 του μήνα, λοιπόν, περίπου 1.366.000 μαθητές και περίπου 165.000 (μόνιμοι και αναπληρωτές) εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στα σχολεία της χώρας με την ελπίδα μιας ομαλής σχολικής χρονιάς καθώς τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης και κυρίως της πανδημίας η εκπαιδευτική κοινότητα και μαζί εκατομμύρια οικογένειες ταλαιπωρήθηκαν πολύ.

Πώς ξεκινά η σχολική χρονιά

Τη Δευτερα 11 Σεπτεμβριου 2023, θα γινει ο καθιερωμενος αγιασμος σε ολα τα σχολεια. Μετα τον αγιασμο θα διανεμηθουν τα βιβλια στους μαθητες και την επόμενη μέρα τα μαθήματα θα ξεκινήσουν κανονικά.

Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί είναι στις θέσεις τους και οι νεοπροσλαμβανόμενοι 28.353 αναπληρωτές, οφείλουν να παρουσιαστούν και να αναλάβουν υπηρεσία από την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023.

Οι πίνακες των ονομάτων είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου www.minedu.gov.gr, ενώ επί της διαδικασίας τοποθέτησης σε σχολικές μονάδες (για τις περιπτώσεις που απαιτείται) και ανάληψης υπηρεσίας, οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να ανατρέξουν στην διεύθυνση www.minedu.gov.gr/anaplirotes όπου έχουν αναρτηθεί οι απαραίτητες πληροφορίες και διευκρινίσεις.

Κατά τα λοιπά η σχολική χρονιά ξεκινά με:

1. Λιγότερες σχολικές μονάδες ανά την Ελλάδα (οι οποίες μπορεί και να ξεπερνούν τις 300) αφού δεν υπάρχουν μαθητές να φοιτήσουν σε αυτές λόγω της υπογεννητικότητας. Μόνο στην Κέρκυρα προχτές ανακοινώθηκε ότι αναστέλλεται η λειτουργια 4 σχολείων για το σχολικο ετος 2023-2024, λογω μηδενικου αριθμου αιτησεων εγγραφων: Δημοτικο Σχολειο Μαθρακιου. Δημοτικο Σχολειο Οθωνων. Δημοτικο Σχολειο Κωφων και Βαρηκων και Νηπιαγωγειο Γιανναδων.

2. Ακατάλληλα κυρίως λόγω παλαιότητας σχολικά κτίρια και σημαντικές ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής, μαθήματα μέσα σε αίθουσες προκάτ, ακατάλληλες για παιδιά και εργαζόμενους, αίθουσες μη θερμαινόμενες, χωρίς παράθυρα και πολλές ζημιές που δεν έχουν επισκευαστεί.

3. Ο αντισεισμικός έλεγχος για όλα τα σχολεία δεν έχει ολοκληρωθεί με ευθύνη των δήμων και αυτό αφορά και περιοχές με ισχυρή σεισμική δραστηριότητα και σχολικές μονάδες οι οποίες στεγάζονται σε πολύ παλιά κτίρια .

4. Θέρμανση. Το θέμα αυτό απασχολεί ιδιαίτερα τα σχολεία και γι΄ αυτό οι διευθυντές των σχολείων ζητούν κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης(ΕΦΚ) αλλά και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο των σχολικών μονάδων αλλά και δωρεάν κρατική χορήγηση των παγίων δαπανών(φωτισμού, θέρμανσης, ύδρευσης, τηλεφώνου) σε όλες τις σχολικές μονάδες.

5. Γραφειοκρατία. Οι εκπαιδευτικοί ζητούν πλέον επιτακτικά από το υπουργείο Παιδείας να τους απαλλάξει από το «τέρας της γραφειοκρατίας», που διέπει όλες τις λειτουργίες των σχολικών μονάδων. Ο νέος υπουργός Παιδείς κ. Κυριάκος Πιερρακάκης τους το υποσχέθηκε και τώρα πρέπει να το κάνει πράξη.

Η επιστολή των δασκάλων στον υπουργό Παιδείας

Κύριε Υπουργέ, λίγες ημέρες απομένουν μέχρι το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού στις σχολικές μονάδες. Στην πρώτη μεταξύ μας συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουλίου, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έθεσε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά που προκάλεσαν τεράστια προβλήματα στην εκπαιδευτική κοινότητα (ν.4692/20 και 4823/21), αυτά που δημιούργησαν θύελλα αντιδράσεων με τις πρώτες ανακοινώσεις σας (γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ, προσχολική αγωγή, ελεύθερη επιλογή σχολικής μονάδας…) καθώς και ουσιαστικά ζητήματα στήριξης της δημόσιας εκπαίδευσης και των λειτουργών της (οικονομική αναβάθμιση και επαρκής επιστημονική υποστήριξη των εκπαιδευτικών, κάλυψη με διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών όλων των κενών στην εκπαίδευση, ρύθμιση του ωραρίου των εκπαιδευτικών των νηπιαγωγείων και των ολιγοθέσιων σχολείων…). Ως Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη της πραγματοποίησης μιας νέας συνάντησης στην οποία θα συζητηθούν αναλυτικά όλα τα ζητήματα που ταλανίζουν τη δημόσια εκπαίδευση, τα οποία καθημερινά αυξάνονται και δυναμιτίζουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, ταλανίζοντας μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς και απαιτούν δίκαιες αποφάσεις και αποτελεσματικές λύσεις. Εκτιμούμε, ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα στο αίτημά μας και θα καλέσετε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στη συνάντηση που ζητάμε, με στόχο να δοθούν λύσεις στα μεγάλα ζητήματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές για κινητά και απουσίες

Τα θέματα απουσιών των μαθητών Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων καθορίζονται από τα άρθρα 23, 24, 27 και 28 της υπό στοιχεία 79942/ΓΔ4/21-05-2019 Υ.Α. (Β΄ 2005), όπως ισχύει. Η φοίτηση μαθητών/τριών χαρακτηρίζεται επαρκής ή ανεπαρκής με βάση το γενικό σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους. Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση εφόσον το σύνολο των απουσιών δεν υπερβαίνει τις 114. Οι μαθητές/τριες των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής είναι υποχρεωμένοι/ες να επαναλάβουν τη φοίτησή τους στην ίδια τάξη. Στην περίπτωση των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Γυμνασίων και Λυκείων, Εσπερινών Γυμνασίων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων το σύνολο των απουσιών δεν υπερβαίνει τις 130.

ΚΙΝΗΤΑ

Για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών από μαθητές στο χώρο του σχολείου ισχύουν τα εξής:

1. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου.

2. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου.

3.Στην εξαιρετική περίπτωση που ο μαθητής φέρει στο σχολείο κινητό τηλέφωνο, υποχρεούται να το παραδώσει στη Διεύθυνση του σχολείου πριν την έναρξη των μαθημάτων και θα το παραλάβει κατά την αποχώρηση του.

4. Στην περίπτωση που συλληφθεί μαθητής να κάνει χρήση κινητού τηλεφώνου στον χώρο του σχολείου, το κινητό του θα παραδίδεται στη Διεύθυνση στου σχολείου η οποία θα ενημερώνει τους γονείς/κηδεμόνες να έρθουν οι ίδιοι να το παραλάβουν.

5. Στη δε περίπτωση που ο μαθητής συλληφθεί να βιντεοσκοπεί ή να φωτογραφίζει άλλους μαθητές του σχολείου ή κάποιο μέλος του Διδακτικού Προσωπικού, θα του επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις.

Ροή ειδήσεων

Advertisement