Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Στο «σφυρί» 400 ακίνητα της Πάτρας-Ο Σεπτέμβρης σηματοδοτεί και επιστροφή στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Ιδιοκτησίες να αλλάζουν χέρια σε χαμηλή αξία

Published

on

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

Μετά τη καλοκαιρινή ραστώνη επιστρέφουν και οι πλειστηριασμοί και το φθινόπωρο αναμένεται μεγάλος αριθμός ακινήτων να βγει στο σφυρί και στην Αχαΐα.

Το φθινόπωρο είναι περίοδος που πλειστηριάζονται ακίνητα φιλέτα και πολλές ιδιοκτησίες αναμένεται να αλλάξουν χέρι.
Όπως επισημαίνει στην «Γ» ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Κωνσταντίνος Κρεμμύδας, «σήμερα μόνο, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction.gr, είναι δημοσιευμένοι και εκκρεμούν για το επόμενο εξάμηνο, περίπου 400 πλειστηριασμοί ακινήτων στην περιοχή των Πατρών».

Παράλληλα, επισημαίνει πως ο αριθμός αυτός θα εκτοξευθεί το επόμενο διάστημα, γεγονός που θα φέρει σε δεινή θέση τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

«Είναι βέβαιο ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί, καθότι πολλές φορές η δημοσίευση των πλειστηριασμών στην πλατφόρμα γίνεται και λίγες ημέρες πριν τον πλειστηριασμό, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένουμε τεράστια αύξηση του αριθμού των ακινήτων. Δεν σας κρύβω ότι πολλές φορές βλέπουμε ακίνητα να εκπλειστηριάζονται σε αξία σαφώς υποτιμημένη».

Τι προβλέπει η διαδικασία

Παράλληλα, ο κ. Κρεμμύδας ενημερώνει τους πολίτες για την προβλεπόμενη διαδικασία για να μην χάσουν την περιουσία τους, σημειώνοντας τα εξής: «Δυστυχώς ακόμα και σήμερα, οι οφειλέτες, αγνοούν την διαδικασία που λαμβάνει χώρα, η οποία είναι αυτοματοποιημένη και απλοποιημένη, με αποτέλεσμα πολλές φορές να διαπιστώνουν ότι έχουν χάσει την ακίνητη περιουσία τους εκ των υστέρων.

Ειδικότερα, μετά τους δύο πρώτους πλειστηριασμούς η αξία του ακινήτου μειώνεται στο 80% και στην συνέχεια στο 65%, της αρχικής εκτιμήσεως, ενώ λάθη και παραλείψεις στην διαδικασία του πλειστηριασμού, θεραπεύονται κατά στάδια, ως εκ τούτου, αν δεν προσφύγουν εγκαίρως στα αρμόδια δικαστήρια με τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους, δεν θα δικαιωθούν.

Θα πρέπει, λοιπόν, οι οφειλέτες, να ενημερωθούν άμεσα για την πορεία της αναγκαστικής εκτέλεσης των ακινήτων τους και είτε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους είτε εάν επιθυμούν να προσφύγουν δικαστικά εγκαίρως εάν κάτι τέτοιο δικαιολογείται νομικά.»

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα η συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων στην Αχαΐα και ιδίως στην Πάτρα αφορά κατοικίες και διαμερίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια και αποθήκες, ενώ στο σφυρί θα βγουν κτίριο στις εγκαταστάσεις της ΒΙΠΕ Πάτρας.

Στην Ηλεία, περίπου 45 ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να δουν τα σπίτια, τα οικόπεδα και τις ιδιοκτησίες τους να αλλάζουν χέρια εντός του Σεπτεμβρίου αφού ο νομός δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση από το νέο κύμα πλειστηριασμών που θα «πλήξει» την χώρα μετά το τέλος του καλοκαιριού.

Ακίνητα φιλέτα θα βγουν στο «σφυρί» στον δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης με τιμή πρώτης προσφοράς 1.070.000 ευρώ και ένα αγροτεμάχιο με κτίσμα αξίας 900 χιλιάδων ευρώ ενώ στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, μια ακόμα ξενοδοχειακή μονάδα βγαίνει σε πλειστηριασμό με τιμή πρώτης προσφοράς τις 429 χιλιάδες ευρώ.

Ροή ειδήσεων

Advertisement