Connect with us

Ελλάδα

Στα €276 εκατ. το ύψος της έκτακτης εισφοράς για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας

Published

on

Να «ξεκλειδώσει», τη φορολόγηση των υπερκερδών στη λιανική αγορά ρεύματος, σκοπεύει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, προχωρώντας στην υπογραφή της υπουργικής απόφασης, με την οποία θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής της έκτακτης εισφοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Τρίτη το απόγευμα, βρίσκεται στο γραφείο της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αλεξάνδρας Σδούκου, η εισήγηση της ΡΑΑΕΥ για το ύψος των υπερκερδών. Η ρυθμιστική αρχή έχει προχωρήσει σε δύο διαφορετικούς υπολογισμούς με ελάχιστες αποκλίσεις ως προς το αποτέλεσμα.

Στον πρώτο υπολογισμό, τα υπερκέρδη επιμερίζονται σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους: Η πρώτη, είναι για το πεντάμηνο από τον Αύγουστο του 2022 που τέθηκε σε εφαρμογή η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και η μηνιαία πρόβλεψη τιμών με την οποία τιμολογείται το ρεύμα, μέχρι και το Δεκέμβριο του 2022. Η δεύτερη περίοδος υπολογισμού, περιλαμβάνει το τρίμηνο Γενάρη έως Μάρτιο του 2023 επεκτείνοντας την εφαρμογή του μέτρου και στην τρέχουσα χρονιά και η τρίτη αφορά τους μήνες Απρίλιο έως και Ιούνιο του 2023.

Οι μήνες αυτοί αθροίζουν υπερκέρδη ύψους €276 εκατομμυρίων. Το ποσό αναπροσαρμόζεται ελαφρώς προς τα κάτω στα 250 εκατομμύρια κατά τον υπολογισμό των συγκυριακών κερδών σε 11μηνη βάση που έκανε η ρυθμιστική αρχή (Αύγουστο 2022-Ιούνιο 2023).

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement