Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

SOS εγρήγορσης εκπέμπουν τα καμένα-Η κλιματική κρίση εγείρει θέμα άμεσου ανασχεδιασμού

Ο καθηγητής Γεωλογίας, Ιωάννης Κουκουβέλας, με αφορμή τις πρόσφατες κατολισθήσεις μιλά στη Γ

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

Στη Ζήρεια, τον δρόμο Διακοπτού- Καλαβρύτων, τον Οδοντωτό και την Ηλεία χρειάζεται να εδραστεί η προσοχή στην περίπτωση κατακλυσμιαίων φαινομένων, αλλά δεν μπορεί να εξαιρεθεί των προβλημάτων και η Πάτρα επισημαίνει στην «Γ» ο Καθηγητής Γεωλογίας με εξειδίκευση στις κατολισθήσεις ,Ιωάννης Κουκουβέλας.

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται αυτόματα είναι πόσο, γιατί και σε ποιες περιοχές θα έρθουμε αντιμέτωποι με αυξημένη επικινδυνότητα, αν υπάρχει επαναληψιμότητα ραγδαίων βροχοπτώσεων που επίκεινται λόγω χειμώνα;

Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

«Οι κατολισθήσεις αποτελούν σοβαρό περιβαλλοντικό κίνδυνο που επηρεάζει τις κοινωνίες σε όλο τον κόσμο. Οι πάγιες αιτίες εδράζονται κυρίως στις γεωλογικές συνθήκες, τα κλιματικά δεδομένα αλλά και στις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Οι πυρκαγιές, η αναίτια αποψίλωση των δασών, η αστικοποίηση της επιφάνειας της γης είναι επιβαρυντικοί παράγοντες που σε χρόνο παρόντα προκαλούν απρόβλεπτα επικίνδυνες συνθήκες.

Είναι πλέον εμφανές με την τραγικότητα των εικόνων των πληγεισών περιοχών πως οι κατολισθήσεις επηρεάζουν την οικονομία και τον κοινωνικό ιστό αφού μπορούν να ισοπεδώσουν υπό τις παρούσες κλιματικές συνθήκες κατοικίες και υποδομές, να επηρεάσουν την παραγωγή τροφίμων, τις καλλιέργειες λόγω απώλειας γης, δυσκολίες μεταφοράς προϊόντων και δυστυχώς απώλειες ανθρώπινης ζωής.

Για το λόγο αυτό, μια ευρύτερη ομάδα εργαστηρίων του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών ασχολούμαστε με την μελέτη των κατολισθήσεων. Χρησιμοποιούνται μη επανδρωμένα αεροσκάφη και στοιχεία προσδιορισμού θέσης», επισημαίνει ο καθηγητής Κουκουβέλας.
Όσον αφορά τη συγκεκριμένη πρόσφατη κατολίσθηση στον Ελαιώνα εξηγεί: «Το πλέον κρίσιμο γενικώς και ειδικότερα σε καμένες περιοχές είναι ότι οι απότομες καταιγίδες οι οποίες έρχονται μετά από ξηρασία και διευκολύνουν το φαινόμενο των κατολισθήσεων τύπου ροών.

Επιβάλλεται να κατανοηθεί ότι οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν ραγδαία και με ανεπίστρεπτο τρόπο, επομένως επιβάλλεται να προχωρήσουμε σε πιο προσεκτικό σχεδιασμό έργων και μέτρων προστασίας ή ανασχεδιασμό έργων όπου χρειάζεται, για να αντιμετωπίζονται οι νέες συνθήκες.

Επομένως, οι κατολισθήσεις που έγιναν λόγω ραγδαιότητας, της βροχής και της καμένης γης μας προειδοποιούν για τις πρόσφατα καμένες περιοχές όπως η Ζήρεια και η Ηλεία, που είναι επίφοβες σε αντίστοιχες ή σφοδρότερες βροχοπτώσεις. Με βάση τα μετεωρολογικά δελτία δεν περιμέναμε τόσο καταστροφικά στοιχεία με χαλάζι και καταιγίδες όπως αυτά που ήρθαν στην Αχαΐα. Αυτού του είδους οι καταιγίδες θα πρέπει να αποτελέσουν τον δείκτη αναγκαιότητας λήψης μέτρων. Επίσης η περιοχή των Καλαβρύτων και ο δρόμος από το Διακοπτό μέχρι τα Καλάβρυτα χρήζει ανάλογης προσοχής και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε τον Οδοντωτό».

«Θα έχει προβλήματα και η Πάτρα»
Σχετικά με την Πάτρα και τι θα γίνει αν δεχθεί μεγάλα ύψη βροχής και δη στις παράκτιες περιοχές της, ο καθηγητής Κουκουβέλας, δηλώνει: «Στην περίπτωση που έχουμε κατακλυσμιαία φαινόμενα θα υπάρξουν προβλήματα αν και η ρυμοτομία της πόλης οδηγεί το νερό στη θάλασσα. Επίσης δεν διαρρέεται από μεγάλο ποτάμι και ρέματα. Όσο για τις παράκτιες περιοχές και ειδικότερα στο Ρίο είναι αλήθεια ότι υπάρχει διάβρωση με ό,τι αυτό προοιωνίζει. Συνήθως όμως ανάλογες καταιγίδες που προκαλούν προβλήματα έχουμε αργότερα γύρω στον Νοέμβριο. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε καταιγιστικής ραγδαιότητας βροχοπτώσεις».

Ροή ειδήσεων

Advertisement