Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Άγγελος Λυκουργιώτης: «Σκοπός η ολόπλευρη αναβάθμιση της Πάτρας»

«Κάθε πολίτης είναι ελεύθερος αλλά και υπεύθυνος για τις αποφάσεις του, έλεγε ο Πλάτωνας («Αιτία ελομένου, θεός αναίτιος»)»

Published

on

Συνέντευξη στην Ελένη Α. Γεωργοπούλου

Ο Άγγελος Λυκουργιώτης γεννήθηκε και ζει στην Πάτρα. Είναι απόφοιτος του 3ου Γενικού Λυκείου Πατρών. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων και στην Πολιτιστική Πολιτική. Εργάζεται ως καθηγητής Φιλόλογος στο Γενικό Λύκειο Δεμενίκων, στο οποίο έχει διατελέσει Δ/ντής.

Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πάτρας. Γνωρίζει άριστα Αγγλικά και Ιταλικά, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με τον αθλητισμό, τα ταξίδια και το διάβασμα. Μιλά στην «Γ» για την απόφασή του να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Πατρέων με τον συνδυασμό του Πέτρου Ψωμά «σπιράλ» και καταθέτει τις προτάσεις του.

ΕΡ.: Κύριε Λυκουργιώτη, κατέρχεστε υποψήφιος με το «σπιράλ» για τον Δήμο Πατρέων. Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση;

Μετέχω στο «σπιράλ» ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, γιατί είναι η ανεξάρτητη και καθαρά αυτοδιοικητική δημοτική παράταξη που διακρίνεται για το ρεαλιστικό πρόγραμμά της, με σκοπό την ολόπλευρη αναβάθμιση της Πάτρας. Βασικές υποδομές, στις οποίες υστερεί η πόλη, όπως η προβολή του πολιτιστικού αποθέματος, η καθαριότητα, η αξιοποίηση δημοτικών χώρων, το κυκλοφοριακό πρόβλημα, η ανάδειξή της ως έξυπνης τεχνολογικά πόλης και η προσέλκυση ποικιλόμορφων επενδύσεων και εκδηλώσεων, βρίσκουν χώρο προστασίας και ανάπτυξης στο ολοκληρωμένο και κατατεθειμένο πρόγραμμα του Πέτρου Ψωμά και του «σπιράλ». Σε αυτή την προσπάθεια κινητοποιούμαι ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πάτρας εισφέροντας ιδέες και πρακτικές και έχοντας οργανώσει, μαζί με το Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων και άλλους τοπικούς φορείς, πληθώρα εκδηλώσεων (λογοτεχνικές, μουσικές, ιστορικές, ταξιδιωτικές), με σκοπό την προβολή του πολιτιστικού, εκπαιδευτικού, θρησκευτικού και ιστορικού αποθέματος της πόλης, αλλά και την ανάδειξη του σύγχρονου πολιτισμού και των λειτουργών του.

ΕΡ.: Γιατί θεωρείτε πως ο Πέτρος Ψωμάς θα είναι ο καταλληλότερος δήμαρχος για την Πάτρα;

Ο Πέτρος Ψωμάς είναι ένας νέος άνθρωπος με φρέσκιες ιδέες σχετικά με το πώς η πόλη μας μπορεί να αναπτυχθεί και να γίνει ελκυστική σε κατοίκους και επισκέπτες. Επιδιώκει να θέσει τα δημοτικά πράγματα σε νέα βάση ύστερα από 9 χρόνια ουσιαστικής απραξίας και «σιωπής» της νυν δημοτικής αρχής ως προς τη δημιουργία, ανάπτυξη και εφαρμογή καλών πρακτικών σχετικά με τις υποδομές της πόλης. Ως άνθρωπος και ως αυτοδιοικητικός χαρακτηρίζεται από ειλικρίνεια, δυναμικότητα, ομαδικό πνεύμα και τις τεχνικές, διαπροσωπικές, αναλυτικοσυνθετικές ικανότητες που πρέπει να έχει ένας Δήμαρχος. Διεκδικεί για το Δήμο και τους πολίτες έχοντάς το αποδείξει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του στο δημοτικό συμβούλιο.

ΕΡ.: Σε ποιους τομείς θεωρείτε ότι μπορείτε να παρέμβετε σε περίπτωση εκλογή σας στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Ως Φιλόλογος με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στον τομέα της πολιτιστικής πολιτικής και ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πάτρας ασχολούμαι με τους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού. Με την παιδεία, γιατί η εικόνα των σχολικών συγκροτημάτων του Δήμου μας δεν είναι η επιθυμητή σε υλικοτεχνικές υποδομές και σε χρηματοδότηση. Με τον πολιτισμό, γιατί η Πάτρα διαθέτει πλούσιο πολιτισμικό απόθεμα, που όμως μένει αναξιοποίητο και ελάχιστα προβαλλόμενο. Η εν γένει ορθή διαχείριση των πολιτισμικών αγαθών προσφέρει κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, που τα γεύονται όλοι οι δημότες. Ας μην λησμονούμε πως η πόλη μας αδυνατεί να προσελκύσει τουρισμό, έστω και μικρής χρονικής διάρκειας, μολονότι βρίσκεται σε κομβικό γεωγραφικό σημείο γειτνίασης τόπων φυσικού και ιστορικού ενδιαφέροντος (Ολυμπία, Καλάβρυτα, Φαράγγι Βουραϊκού, Ναύπακτος, Μεσολόγγι) και διαθέτει τοπόσημα υψηλού συμβολισμού (Ρωμαϊκό Ωδείο, Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο, Ι. Ν. Παντοκράτορος, Ι. Ν. Αγίου Ανδρέα, Κάστρο-Φρούριο, ιστορική πλατεία Αγίου Γεωργίου, πλατεία Υψηλών Αλωνίων, Ρωμαϊκό Στάδιο-Αμφιθέατρο, Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», Μυκηναϊκό νεκροταφείο Βούντενης, Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο κ.ά.).

ΕΡ.: Η αντίστροφη μέτρηση για την ώρα της κάλπης πλησιάζει. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε;

Κάθε πολίτης είναι ελεύθερος αλλά και υπεύθυνος για τις αποφάσεις του, έλεγε ο Πλάτωνας («Αιτία ελομένου, θεός αναίτιος»). Προτρέπω, λοιπόν, τους συμπολίτες-συνδημότες μου να ψηφίσουν με νου και γνώση. Να παραμερίσουν αυτούς που υπόσχονται τα πάντα και να επιλέξουν τη δυνατή αυτοδιοικητική ομάδα του «σπιράλ», που θα εφαρμόσει αυτά που πρέπει να γίνουν, ώστε η πόλη να βελτιώσει την εικόνα και την ταυτότητά της μέσω της αναβάθμισης των υποδομών και της εξωστρέφειας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement