Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αριστείδης (Άρης) Τηλιγάδηςq «Περιφέρεια, ο «κοινωνικός επιχειρηματίας» του αύριο!»

Published

on

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο

Μια νέα πορεία με στόχο στήριξη και ενδυνάμωση της τοπικής παραγωγής και επιχειρηματικότητας, ξεκινά την Κυριακή για τον επιχειρηματία και αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αριστείδη (Άρη) Τηλιγάδη.
Μιλήσαμε μαζί του για τη συμμετοχή του ως υποψηφίου συμβούλου στο ψηφοδέλτιο «Μπροστά για Όλους» του Νεκτάριου Φαρμάκη σε αυτές τις εκλογές, στην Π.Ε. Αχαΐας.

Ερ. Μετά από αλλεπάλληλες θητείες στο προεδρείο του Επιμελητηρίου Αχαΐας ήρθε η ώρα να ανέβετε το σκαλοπάτι;

– Ένας επιχειρηματίας πρέπει να κοιτά μπροστά, μια επιχείρηση δεν ‘ζει’ για το σήμερα μόνο… Στο Επιμελητήριο Αχαΐας, σύμβουλο και συμπαραστάτη της Πολιτείας αλλά και συνδικαλιστικά, τους Αρτοποιούς και τις ομοσπονδίες μας, υπηρετούμε ως αιρετοί και με βάση την εντολή που έχουμε λάβει, ένα πλαίσιο δράσης και σταθερών επιδιώξεων, με μακρό ορίζοντα! Τελευταία, έχουν προστεθεί και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή αλλά… είμαστε μαθημένοι!
Μας ‘δίδαξε’ η κρίση, η πανδημία, ο πόλεμος, η οικονομική κρίση. Ως επιχειρηματίες, γίναμε πλούσιοι σε… προβλήματα αλλά πάντα θα έχουμε τρόπο να περνάμε στην απέναντι πλευρά! Μέχρι πρόσφατα εκτός από λόγια, έλλειπε μια Περιφερειακή Αρχή η οποία να είναι ουσιαστικά δίπλα μας. Είναι ευτυχής συγκυρία που το 2019 τα ηνία της περιφερειακής μας Αρχής ανέλαβε ο Νεκτάριος Φαρμάκης.
Με μικρή σχετικά εμπειρία στα διοικητικά -στα αυτοδιοικητικά ήταν και είναι ένας από τους πιο έμπειρους- κατάφερε, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, να ενεργοποιήσει μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία και να στηρίξει την κάλυψη ‘πληγών’, της πανδημίας και την κρίση στην ενέργεια. Βρέθηκε δίπλα μας, έστησε τον Μηχανισμό Στήριξης της Επιχειρηματικότητας σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειας, συνεργάστηκε με το Επιμελητήριο, θέσαμε από κοινού, άξονες δράσης και για το αύριο, την επιχειρηματική εξωστρέφεια, στήριξη της τοπικής μας παραγωγής.

Ερ. Ποιοι είναι οι στόχοι όσον αφορά την εκλογή σας στο Περιφερειακό Συμβ.;
-Αποφάσισα να συμπορευτώ με τον Νεκτάριο Φαρμάκη για μια ακόμα πιο παραγωγική και θητεία, για την τοπική οικονομία και κοινωνία. Με τα συνδικαλιστικά, στο χώρο του επιχειρείν, κάπου εδώ, ο κύκλος μου κλείνει. Έρχεται μια επόμενη μέρα λοιπόν όπου, με τη στήριξη και ψήφο της κοινωνίας και βέβαια των συναδέλφων, ξεκινά κάτι καινούριο. Μια πορεία που έχει στόχο την παραγωγή σημαντικού έργου για την επιχειρηματικότητα, με ουσιαστική, συνεχή, στήριξη και ομαδική δουλειά.
Έχουμε δείξει δείγματα, βρισκόμαστε στην 2η χρονιά της καμπάνιας Προώθησης Τοπικών Οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ της Αχαΐας, στην Ασία και το όραμά μας είναι να επεκταθούμε, με έμφαση και τη σταφίδα. Είναι ένα προϊόν αξίας για την περιοχή μας, την Αιγιαλεία που δεν έχει προβληθεί όπως της αξίζει, ένα super food. Η ‘υπερτροφή’ που πρέπει να μπει για τα καλά στις συνήθειες του Έλληνα και να αποκτήσει, εκ νέου, εξαγωγικό προφίλ με αφετηρία τη Δυτική Ελλάδα.
Η σταφίδα πρέπει να εντοπίσει την πηγή της υπεραξίας και της νέας της αίγλης, είναι προϊόν που όρθωσε την ανάπτυξη πόλεων, πρέπει να επανακτήσει τη δυναμική της, για τους παραγωγούς μας και τις ενώσεις. Στόχος μας, μέσα από μια νέα καμπάνια, στις ήδη επιτυχημένες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια για άλλα προϊόντα, να δώσουμε ώθηση στην παραγωγή και το τοπικό μας δυναμικό.

Ερ. Ποιο είναι το διακύβευμα της Κυριακής 8 Οκτωβρίου;
-Είναι μια κρίσιμη επιλογή σε μια ημέρα ευθύνης για όλους μας, μια μέρα κατά την οποία ένας σημαντικός αριθμός προσώπων θα περιβληθεί με την εμπιστοσύνη των συμπολιτών που θα προσέλθουν στην κάλπη ενεργητικά, διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο.
Θεωρώ ότι με την ψήφο των συμπολιτών και φίλων σε όλη την Αχαΐα, την επόμενη μέρα θα είμαι εδώ παρόν, από μια άλλη θέση, για τα μικρά και τα μεγάλα, για τις επόμενές μας μάχες.

Ερ. Ποιοι είναι οι τομείς τους οποίους πρέπει για λίγους πιο συγκεκριμένους, να δοθεί άμεσα προτεραιότητα;
-Στόχος να είμαστε καθημερινά παρόντες. Η περιφέρεια κατάφερε να ενεργοποιήσει άμεσα, από το 20120-‘21 πάνω από 30 εκατ. ευρώ, από το Π.Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας για την πανδημία, χρήματα τα οποία στη συνέχεια αυξήθηκαν. Θα είμαστε μπροστά σε νέες ανάγκες που είναι πολύ πιθανό να προκύψουν. Γεγονότα που η γενιά μας τα αντιμετώπισε ως αναποδιές, περνούν στη καθημερινότητα. Οφείλουμε πρώτα απ όλα να το αντιληφθούμε και μετά να δράσουμε περιφερειακά.
Η Περιφέρεια για τους ανθρώπους της μπορεί να ο ‘κοινωνικός επιχειρηματίας’ του αύριο. Αντιμετωπίζοντας επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής -και ενός αδύναμου να ανταπεξέλθει επιχειρηματικού περιβάλλοντος- στην εστία του. Συνέργειες χρειαζόμαστε, μια περιφερειακή Αρχή που κινητοποιεί δυνάμεις, και την ‘κοινωνική κ’ εταιρική ευθύνη’. Δεν είναι φιλανθρωπία, ούτε απλά εθελοντισμός. Είμαστε άνθρωποι της αγοράς, αναλάβαμε ρίσκα, επανορθώσαμε την οικονομική ζημιά, αποκτήσαμε γνώση για εξωτερικά ζητήματα και χειρισμούς.
Μπορούμε να εργαστούμε για να προστατεύουμε την κοινωνία, να χειριστούμε ορθά διαθέσιμους πόρους, να αξιοποιήσουμε νέους ανθρώπους με δεξιότητες, να αξιοποιήσουμε καλύτερα νέα και υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Στοχεύουμε επίσης σε ευρεία συμμετοχή του εμπορίου στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στήριξη των καινοτόμων και δημιουργικών νέων, χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού σε παραγωγή και μεταποίηση.

Ροή ειδήσεων

Advertisement