Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πως τα μέσα σταθερής τροχιάς συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη

Published

on

Φίλοι Προαστιακού Σιδηροδρόμου Πάτρας

& Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου

Οι σιδηρόδρομοι διαδραμάτισαν ιστορικά σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη και συνεχίζουν να το κάνουν σε πολλά μέρη του κόσμου. Η ΕΕ δίνει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των σιδηροδρόμων με μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές, οχήματα και τεχνολογία.

Τα μέσα σταθερής τροχιάς, μπορούν να αποτελούν μέρη ενός ευρύτερου συστήματος μεταφορών. Το όραμά μας είναι τα μέσα σταθερής τροχιάς να ενσωματωθούν πλήρως στα πρότυπα μεταφορών και κινητικότητας λόγω των υψηλών περιβαλλοντικών επιδόσεών τους: υψηλή ενεργειακή αποτελεσματικότητα (efficiency) και χαμηλά εξωτερικά κόστη (externalities), εξ ου και η λέξη «αειφόρος» (sustainable).

Οι σιδηρόδρομοι τροφοδοτούν την αειφόρο οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη για τους παρακάτω λόγους:

Είναι το πιο αποδοτικό μέσο για τις χερσαίες μεταφορές:

Τα μέσα σταθερής τροχιάς είναι πιο αποτελεσματικά από τις οδικές μεταφορές. Για συγκεκριμένο διάδρομο εδάφους, (περίπου έξι μέτρα και με γρασίδι!) έχει τη μεγαλύτερη δυνατή χωρητικότητα, από κάθε άλλο μέσο, τη μεγαλύτερη ταχύτητα, με το μικρότερο περιβαλλοντικό και λειτουργικό κόστος καυσίμων και προσωπικού, με χαμηλότερη τιμή εισιτηρίου.

Έχουμε δει τον Προαστιακό γεμάτο με 300 περίπου επιβάτες να είναι σε 18 λεπτά στον Καστελόκαμπο και σε 23 λεπτά, στον Άγιο Βασίλειο (όταν πήγαινε), κανένα άλλο μέσο δε μπορεί να έχει αυτές τις επιδόσεις, σε μια υποδομή 100 περίπου ετών.

Μειώνει την κυκλοφοριακή συμφόρηση:

Στα χρόνια της πλήρους λειτουργίας του Βόρειου κλάδου έχει παρατηρηθεί μείωση της κυκλοφορίας επιβατικών οχημάτων λόγω της χρήσης του προαστιακού. Πολλοί συμπολίτες άφηναν το αυτοκίνητό τους στον Άγιο Βασίλειο και έφθαναν στην πόλη με το τραίνο. Παρατηρώντας την κυκλοφοριακή συμφόρηση τα πρωινά, στην Ακτή Δημαίων, ευελπιστούμε στην καλύτερη αξιοποίηση του τραίνου.

Μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα:

Τα μέσα σταθερής τροχιάς επειδή είναι ενεργειακά πιο αποδοτικά παράγουν λιγότερες εκπομπές ανά επιβάτη ή τόνο φορτίου σε σύγκριση με τα αυτοκίνητα ή τα φορτηγά. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του αποτυπώματος άνθρακα στο σύστημα μεταφορών της πόλης μας.

Συνδεσιμότητα:

Τα μέσα σταθερής τροχιάς μπορούν να συνδέσουν διαφορετικά μέρη μιας πόλης, διευκολύνοντας τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε θέσεις εργασίας, εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη και άλλες βασικές υπηρεσίες. Το τραμ-τραιν μπορεί να συνδέσει το κέντρο της Πάτρας με άλλα δημοτικά διαμερίσματα, και δήμους, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις. Στο σημείο αυτό αναδεικνύεται η ανάγκη κατασκευής κλάδου προς Πανεπιστήμιο, Νοσοκομείο και πρώην ΤΕΙ.

Οικονομικά οφέλη:

Τα μέσα σταθερής τροχιάς μπορούν να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη παρέχοντας αποτελεσματική μεταφορά επιβατών. Δημιουργούν θέσεις εργασίας στην κατασκευή, τη συντήρηση και τη λειτουργία, κατοικιών και καταστημάτων, στις γειτονιές που οι κάτοικοι έχουν πρόσβαση στο μέσο.

Ασφάλεια:

Τα μέσα σταθερής τροχιάς είναι ασφαλέστερα από τα άλλα μέσα μεταφοράς. Είναι λιγότερο επιρρεπή σε ατυχήματα που προκαλούνται από ανθρώπινο λάθος, όπως η αφηρημένη οδήγηση ή η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Δημόσιες συγκοινωνίες:

Τα μέσα σταθερής τροχιάς μπορούν να χρησιμεύσουν σαν κρίσιμο στοιχείο του συστήματος δημοσίων συγκοινωνιών, και με τροφοδοτικά λεωφορεία, παρέχουν έναν οικονομικά προσιτό και εύκολα προσβάσιμο τρόπο μεταφοράς για τους κατοίκους που μπορεί να μη διαθέτουν αυτοκίνητο ή προτιμούν να μην οδηγούν.

Μειωμένη φθορά των υποδομών:

Τα βαριά οχήματα, όπως τα λεωφορεία και τα φορτηγά, προκαλούν σημαντική φθορά στις οδικές υποδομές. Οι σιδηρόδρομοι μπορούν να συμβάλουν στη μείωση αυτών των ζημιών, οδηγώντας σε εξοικονόμηση κόστους στη συντήρηση του οδικού δικτύου.

Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός:

Τα μέσα σταθερής τροχιάς αποτελούν μέρος μακροπρόθεσμων στρατηγικών πολεοδομικού σχεδιασμού, παρέχοντας μια σταθερή και αξιόπιστη επιλογή μεταφοράς που μπορεί να υποστηρίξει τη μεγέθυνση και την ανάπτυξη περιοχών της πόλης μας.

 

Η θέση μας

Η πόλη μας χρειάζεται ένα επίγειο ελαφρύ (tram-train) μέσο σταθερής τροχιάς με πυκνά δρομολόγια και πυκνές στάσεις με κλάδο, προς το Πανεπιστήμιο – Νοσοκομείο, και πρώην ΑΤΕΙΒιομηχανική περιοχή και Αεροδρόμιο, προοπτικές που με την υπογειοποίηση ματαιώνονται.

Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη μια ολοκληρωμένη παρέμβαση με συνοδά έργαώστε η προτεινόμενη λύση να μην περιλαμβάνει μόνο τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της γραμμής αλλά και τη συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, και την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος. Με αυτόν τον τρόπο θα καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες της πόλης, ανεξάρτητα από τον τρόπο χάραξης της υπεραστικής γραμμής. Αυτό προϋποθέτει τη συνεργασία εμπλεκομένων φορέων, (Υπουργείο, ΟΣΕ, Δήμος, Πανεπιστήμιο, κλπ.), ώστε η πόλη να μεγιστοποιήσει τα οφέλη από τη διέλευση του σιδηροδρόμου.

Ροή ειδήσεων

Advertisement