Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Για τί ψηφίζουμε στις Περιφερειακές Εκλογές;

Published

on

TOY ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ Κ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (*)
Η Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έχει μπει στη ζωή μας εδώ και πολλές εκλογικές περιόδους. Παρ΄όλα αυτά ο κόσμος δυσκολεύεται ακόμα και σήμερα να ταυτίσει την Περιφέρεια με αρμοδιότητες. Γι΄αυτό και αντιμετωπίζει τις Περιφερειακές Εκλογές κάπως χαλαρά.
Πριν από λίγους μήνες, συμμετείχα ως εκπρόσωπος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας (είναι η Υπηρεσία που διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ) στην ανάλυση των διαδικασιών λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι οι πολίτες δεν έχουν μυηθεί πάνω στον διακριτό ρόλο που η Περιφέρεια ασκεί.
Όταν αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα ως Περιφερειακός Σύμβουλος, διαπίστωσα στην πράξη του λόγου το αληθές.
Συχνά άκουσα πολίτες να ζητούν να φτιαχτούν δρόμοι κακοτράχαλοι. Είχαν απόλυτο δίκιο. Μόνο που οι δρόμοι ήταν δημοτικοί και όχι επαρχιακοί, άρα ενέπιπταν στην αρμοδιότητα του Δήμου.
Κάποιοι ζητούσαν «να βγει ΕΣΠΑ για επιδότηση επιχειρήσεων». Χίλιες φορές να βγει! Αλλά η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι Τομεακό Πρόγραμμα, γι΄αυτό και εκπονείται από το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Άλλοι απαίτησαν φοροαπαλλαγές επειδή ζουν και δραστηριοποιούνται σε ορεινές & απομακρυσμένες περιοχές. Σύμφωνοι, αλλά…. μιλήστε με το Υπουργείο Οικονομικών.
Υπήρχαν και πιο τεχνικά αιτήματα, όπως οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις μιας επένδυσης. Ενδιαφέρον ζήτημα, που αφορούσε όμως την Αποκεντρωμένη Διοίκηση!
Ποιες είναι λοιπόν οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας; Γιατί να ασχοληθούμε να ψηφίσουμε;
Κατ΄αρχάς, το ζήτημα του ρόλου των Περιφερειών δεν έχει µια απλή γραµµική απάντηση µε βάση τη νομοθεσία. Για την οικονομία του χώρου όμως μπορούμε να σταχυολογήσουμε κάποιες σημαντικές αρμοδιότητες.
Πρώτον. Κατάρτιση αναπτυξιακών προγραμμάτων για αγρότες.
Δεύτερον. Κατασκευή εγγειοβελτιωτικών & αρδευτικών έργων.
Τρίτον. Συντήρηση συγκοινωνιακών, αντιπλημμυρικών και λιμενικών έργων.
Τέταρτον. Συντονισμό και επίβλεψη του έργου της πολιτικής προστασίας.
Πάνω απ΄όλα όμως, η Περιφέρεια διαχειρίζεται τους πόρους του ΕΣΠΑ. Την επόμενη πενταετία θα υλοποιήσει έργα ύψους 630 εκατομμυρίων ευρώ. Έργα στα οποία θα βασιστεί η οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, η κοινωνική συνοχή και η βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου.
Συνοψίζοντας, η Περιφέρεια είναι ο φορέας που μας πάει μπροστά. Και το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι ο εκφραστής της πολιτικής της. Γι’ αυτό και είναι αναγκαίο να λειτουργεί καθοδηγημένη από τους κατάλληλους ανθρώπους. Είναι λοιπόν σημαντικό να προσέλθουμε την Κυριακή 8 Οκτωβρίου στις κάλπες ΚΑΙ για τις Περιφερειακές Εκλογές.
(*) Υπεύθυνος Ενισχύσεων Καινοτόμων Επιχειρήσεων και Αγροτών ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Συνδυασμό του Νεκτάριου Φαρμάκη

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement