Connect with us

Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η shortlist για νέο γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας – Τα σενάρια και τα κριτήρια

Published

on

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει μια σειρά διεθνών υποχρεώσεων τις επόμενες μέρες, αρχής γενομένης από τη διάσκεψη για τη Γάζα στο Παρίσι την Πέμπτη, για την οποία θα αναχωρήσει το απόγευμα, αλλά και τις επαφές του στο Βερολίνο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, πλην όμως έχει να κλείσει και εσωτερικές εκκρεμότητες. Μια από τις βασικές που είναι σημειωμένη στην ατζέντα του Νοεμβρίου αφορά τον νέο γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας που θα πάρει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη.

Σύμφωνα με ανώτερη κυβερνητική πηγή, οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να αναμένονται τουλάχιστον από την επόμενη εβδομάδα, ενώ θα ακολουθήσει μια συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, όπου και θα πρέπει να επικυρωθεί η επιλογή του νέου γραμματέα. Ο κ. Μητσοτάκης θα ακούσει τις απόψεις και τις σκέψεις των στενών συνεργατών του, Γιάννη ΜπρατάκουΣταύρου Παπασταύρου και Θανάση Νέζη, αλλά και του ίδιου του Παύλου Μαρινάκη και στη συνέχεια θα αποφασίσει οριστικά.

Όπως αναφέρει αρμόδια κομματική πηγή στο protothema.gr, ο νέος γραμματέας θα πρέπει να είναι, βεβαίως, ένα πρόσωπο που θα γνωρίζει πολύ καλά το κόμμα, θα έχει διάθεση να τρέξει και να οργώσει την Ελλάδα κάνοντας συνεχείς περιοδείες και επαφές, να έχει ικανότητες «μασάζ» και διαβούλευσης με τα κομματικά στελέχη και, βεβαίως, να είναι πρόσωπο της εμπιστοσύνης του κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να μπορεί να λειτουργεί ως αντ’ αυτού. Επίσης, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και για την παρούσα συγκυρία, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να προσανατολίζεται στην επιλογή ενός ή μιας βουλευτή, ενώ τα σενάρια για την προοπτική να αναλάβει γραμματέας ένας υφυπουργός φαίνεται να απομακρύνεται, καθώς σε αυτή την εκδοχή μπορεί να ενεργοποιηθούν άλλα σενάρια για ευρύτερες παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα.

Υπό αυτό το πρίσμα, ένα από τα πρόσωπα για τα οποία γίνεται πολλή κουβέντα είναι η πρώην υφυπουργός Εργασίας και νυν βουλευτής του Δυτικού Τομέα της Β’ Αθηνών Μαρία Συρεγγέλα, η οποία έχει μακρά κομματική διαδρομή, ενώ παράλληλα θεωρείται ένα στέλεχος ήπιων τόνων και με συμπάθειες στον κομματικό μηχανισμό που γνωρίζει καλά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.,gr, η κυρία Συρεγγέλα «τσεκάρει» αρκετά από τα κουτάκια του κ. Μητσοτάκη, πλην όμως δεν υπάρχει καμία ειλημμένη απόφαση σε αυτή τη φάση. Ούτως ή άλλως, ο κ. Μητσοτάκης χρειάζεται χρόνο για να «σκανάρει» την κοινοβουλευτική ομάδα.

Από βουλευτές, έχει ακουστεί επίσης το όνομα της Ζωής Ράπτη, ενώ το προηγούμενο διάστημα ανακυκλώθηκαν και ονόματα βουλευτών με πολύ μικρές προοπτικές αξιοποίησης. Επίσης, σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται να προχωρά η σκέψη αξιοποίησης στελέχους που δεν είναι βουλευτής. Είχε ακουστεί το όνομα του γενικού διευθυντή της ΝΔ Γιάννη Σμυρλή, πλην όμως αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να βρεθεί νέο γενικός διευθυντής, και αυτό του πρώην βουλευτή της Α’ Πειραιώς Χριστόφορου Μπουτσικάκη.

Ο νέος ή η νέα γραμματέας, πάντως, θα έχει αυξημένο καθηκοντολόγιο, καθώς με τον νέο χρόνο θα ξεκινήσει η κομματική προετοιμασία για το συνέδριο που θα γίνει την άνοιξη, μαζί με τους εορτασμούς για τα 50στά γενέθλια της ΝΔ. Παράλληλα, θα ξεκινήσει και η προετοιμασία για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, στις οποίες η ΝΔ θέλει, βεβαίως, να καταγράψει μια όσο το δυνατόν πιο υψηλή επίδοση.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ροή ειδήσεων

Advertisement