Connect with us

Ελλάδα

Αποζημίωση 8,8 εκατομμυρίων διεκδικούν υγειονομικοί από δικαστές που δεν ακύρωσαν τον υποχρωτικό εμβολιασμό τους

Published

on

Aγωγή με την οποία 176 υγειονομικοί διεκδικούν από δικαστές συνολική αποζημίωση ύψους 8,8 εκατομμυρίων ευρώ συζητήθηκε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου Εκδικάσεως Αγωγών Κακοδικίας.

Με την αγωγή, η οποία συζητήθηκε σε υψηλούς τόνους, οι υγειονομικοί στρέφονται κατά των 19 μελών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που με απόφαση τους απέρριψαν κατά πλειοψηφία (1684/2022) την αίτησή τους κατά της υπουργικής απόφασης η οποία προέβλεπε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους.

Με την προσφυγή τους, μεταξύ άλλων, οι υγειονομικοί υποστηρίζουν ότι οι δικαστές με την επίμαχη απόφαση παραβίασαν το υπηρεσιακό τους καθήκον, διατάξεις της ΕΣΔΑ αλλά και βασικές αρχές λειτουργίας του δικαστηρίου που αφορούν στην ισότητα των διαδίκων. Αποτέλεσμα ήταν , σύμφωνα με τους υγειονομικούς οι δικαστές να οδηγήσουν «σε ένα αποτέλεσμα που επιβαρύνει δραστικά την προσωπική τους κατάσταση». Οι προσφεύγοντες αποδίδουν στους 19 δικαστές βαρειά αμέλεια στην άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, κάτι που όπως αναφέρουν «εξηγείται ενδεχομένως από την έντονη πίεση που δέχθηκαν από την πολιτική διοίκηση, πλην όμως τούτο δεν αίρει το βαθμό της υπαιτιότητας του που ανάγεται σε βαρεία αμέλεια».

Ο εισηγητής της υπόθεσης αρεοπαγίτης Δημήτρης Πέππας τόνισε πως πρέπει να εξεταστεί αν στο πρόσωπο των 19, αποδεικνύεται «είτε δόλος ήτοι πρόθεση τους που κατευθύνθηκε με γνώση ευθέως ή ενδεχομένως στην πρόκληση ζημιάς στους ενάγοντες, είτε βαριά αμέλεια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υγειονομικοί επανήλθαν, προσφεύγοντας εκ νέου στη δικαιοσύνη, μετά την αντίθετη απόφαση που ακολούθησε από την επταμελή σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου η οποία έκρινε αντισυνταγματική την παράταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις δομές υγείας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement