Connect with us

Διεθνή

Γυναίκα πήρε αποζημίωση και διαζύγιο, γιατί ο σύζυγος της δεν έκανε μπάνιο

Published

on

Μια Τουρκάλα γυναίκα κατέθεσε πρόσφατα αγωγή εναντίον του συζύγου της, υποστηρίζοντας ότι εκείνος κάνει σπάνια ντους, μυρίζει ιδρώτα και βουρτσίζει τα δόντια του μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Η γυναίκα, η οποία προσδιορίζεται μόνο ως A.Y. από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, κατέθεσε αίτηση διαζυγίου από τον σύζυγό της, C.Y., επικαλούμενη ως κύριο λόγο την έλλειψη προσωπικής υγιεινής του.

Ο δικηγόρος της ενάγουσας δήλωσε στο 19ο Οικογενειακό Δικαστήριο της Άγκυρας ότι ο εναγόμενος φορούσε τα ίδια ρούχα για τουλάχιστον πέντε συνεχόμενες ημέρες, σπάνια έκανε ντους και βρωμούσε συνεχώς ιδρώτα. Οι μάρτυρες προσήχθησαν για να επιβεβαιώσουν αυτούς τους ισχυρισμούς, συμπεριλαμβανομένων κοινών γνωστών και ακόμη και ορισμένων συναδέλφων του συζύγου.

Πληροφορίες που αναφέρουν πως ο σύζυγος, έκανε μπάνιο με πόνο ψυχής για να παραστεί στη δίκη δεν επιβεβαιώνονται

Όλοι τους έδωσαν καταθέσεις που επιβεβαίωναν την κακή προσωπική υγιεινή του κατηγορουμένου. Το δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα της γυναίκας για διαζύγιο και διέταξε επίσης τον σύζυγο να της καταβάλει 500.000 τουρκικές λίρες (15.300 ευρώ) ως αποζημίωση στην πρώην πλέον σύζυγό του για την ανοχή της έλλειψης προσωπικής υγιεινής του. Πληροφορίες που αναφέρουν πως ο σύζυγος, έκανε μπάνιο με πόνο ψυχής για να παραστεί στη δίκη δεν επιβεβαιώνονται.

Η Senem Yılmazel ήταν η δικηγόρος της συζύγου που κέρδισε το δικαστήριο-ορόσημο για όσους ζητούν τα αυτονόητα.

«Η συνεργασία μαζί του ήταν βασανιστήριο»

«Οι σύζυγοι πρέπει να εκπληρώνουν τις ευθύνες της κοινής ζωής», δήλωσε ο δικηγόρος της Α.Υ., Senem Yılmazel, στην τουρκική εφημερίδα Sabah. «Εάν η κοινή ζωή γίνεται ανυπόφορη λόγω της συμπεριφοράς, το άλλο μέρος έχει το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση διαζυγίου. Πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί στις ανθρώπινες σχέσεις! Για το λόγο αυτό, πρέπει να δίνουμε προσοχή τόσο στη συμπεριφορά όσο και στην καθαριότητά μας».

Στο τουρκικό αστικό δίκαιο, οι αποδεκτοί λόγοι διαζυγίου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες – ειδικοί λόγοι και γενικοί λόγοι – με τους τελευταίους να περιλαμβάνουν όλους τους λόγους που καθιστούν τη ζωή αφόρητη για το ένα ή και για τα δύο μέρη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η κακή προσωπική υγιεινή του συζύγου θεωρήθηκε έγκυρος λόγος διαζυγίου από το Περιφερειακό Δικαστήριο και το Ανώτατο Εφετείο, η πρόσφατη απόφαση του οποίου ήταν τελεσίδικη. Τα δικαστικά έγγραφα έδειξαν ότι, σύμφωνα με μαρτυρικές καταθέσεις, ο C.Y. έκανε ντους το πολύ μία φορά κάθε 7-10 ημέρες και βούρτσιζε τα δόντια του μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η αναπνοή του να μυρίζει «αφόρητα».

Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένοι από τους συναδέλφους του άνδρα εμφανίστηκαν ως μάρτυρες και δήλωσαν ότι η άσχημη οσμή του σώματός του έκανε τη συνεργασία μαζί του «βασανιστήριο». Αυτή η απόφαση-ορόσημο ρίχνει φως στη σημασία της προσωπικής υγιεινής στις συζυγικές σχέσεις και αποτελεί παράδειγμα για τις περιπτώσεις όπου μια τέτοια παραμέληση επηρεάζει τη συνολική ευημερία της σχέσης. Η επιδικασθείσα αποζημίωση αντικατοπτρίζει τη δέσμευση του δικαστηρίου να αντιμετωπίσει ζητήματα πέραν των παραδοσιακών λόγων διαζυγίου. Στον Μουσουλμανικό κόσμο η έννοια της καθαριότητας είναι απολύτως αυτονόητη και η αμέλειά της κατακριτέα σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι στη Δύση. Η απόφαση παρότι πρωτότυπη ως λόγος διαζυγίου, δεν εκπλήσσει.

in.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement