Connect with us

Ελλάδα

Εύβοια: Τέσσερις δήμοι ζητούν από το ΣτΕ να μην γίνουν αιολικοί σταθμοί σε δασικές εκτάσεις

Published

on

Συζητήθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι αιτήσεις τεσσάρων Δήμων της Εύβοιας (Καρύστου, Χαλκίδας, Κύμης-Αλιβερίου και Ερέτριας) που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών, όπως και οι αιτήσεις τοπικών συλλόγων Δασοπροστασίας, προστασίας περιβάλλοντος, Ορειβατικών, κ.λπ., που ζητούν να ακυρωθούν οι αποφάσεις για την εγκατάσταση εκατοντάδων αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ανεμογεννήτριες) μέσα σε δασικές εκτάσεις και κοντά σε δασικές εκτάσεις που έχουν καεί.

Οι προσφεύγοντες επικαλούνται πληθώρα λόγων αντισυνταγματικότητας και μη νόμιμων ενεργειών, όπως είναι υλοτόμηση μεγάλου αριθμού δένδρων για την διάνοιξη δρόμων που φτάνουν στο πλάτος μέχρι 20,30 μέτρων.

Οι αιτήσεις ακυρώσεως συζητήθηκαν στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαργαρίτα Γκορτζολίδου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Χρήστος Παπανικολάου).

Οι Δήμοι κ.λπ., μεταξύ των άλλων, υποστήριξαν ότι οι αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ με τις οποίες εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία συγκροτημάτων αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι αντισυνταγματικές (αντίθετες 20 και 24 του Συντάγματος και την αρχή της αειφορίας) και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ακόμη, παραβιάζουν το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Στερεάς Ελλάδος, καθώς η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και η διάνοιξη των δρόμων πολλών χιλιομέτρων βρίσκονται σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως «φυσικού αποθέματος» στις οποίες δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση μεγάλων αιολικών σταθμών.

Επίσης, είναι παράνομες οι προσβαλλόμενες αποφάσεις γιατί θα επέλθει η αποψίλωση εκατοντάδων στρεμμάτων δασικής βλάστησης και η πραγματοποίηση εκβραχισμών και εκσκαφών χιλιάδων τόνων χώματος και επιπλέον στις περιοχές αυτές φύονται σπάνια φυτά.

Παρέμβαση υπέρ του κύρους των προσβαλλόμενων πράξεων έχει ασκήσει η εταιρεία εμπορίας φωτοβολταικών συστημάτων που έχει αναλάβει τα έργα.

Οι αποφάσεις αναμένεται να δημοσιευθούν τις αρχές του νέου έτους.

Ροή ειδήσεων

Advertisement