Connect with us

Ελλάδα

Σκυλακάκης: Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των συμφωνιών – Εξαιρετική η συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν

Published

on

Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των συμφωνιών. Οι ενεργειακές μας σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν δεν επηρεάστηκαν ποτέ από πολιτικά ζητήματα ως τώρα και ελπίζω ότι το ίδιο θα ισχύσει και στο μέλλον».

Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης απαντώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist σε παρέμβαση του διπλωματικού ακολούθου – γραμματέα της Πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, Dr. Rahman Shahhuseynli.

Ο Dr. Rahman Shahhuseynli υπενθύμισε ότι το αζέρικο αέριο καλύπτει το 20 – 25 % της κατανάλωσης φυσικού αερίου της χώρας μας, πρόσθεσε πως το Αζερμπαϊτζάν δεν αισθάνεται υποστήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους στα γεωπολιτικά ζητήματα και ότι η συνεισφορά του στον ενεργειακό εφοδιασμό δεν εκτιμάται πάντοτε ενώ έθεσε το ερώτημα πώς θα αντιμετωπίσουν οι χώρες της Ευρώπης ενδεχόμενη διαταραχή στον εφοδιασμό.

Ο κ. Σκυλακάκης αφού επεσήμανε την πάγια θέση της χώρας υπέρ του διεθνούς δικαίου, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι χώρα τράνζιτ, που σημαίνει ότι το αέριο πηγαίνει και σε άλλες χώρες, πράγμα που δεν ισχύει μόνο για το αέριο του Αζερμπαϊτζάν. Σημείωσε πως σύντομα θα έχουμε και νέο σταθμό υγροποιημένου αερίου τον οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν και άλλες χώρες που παράγουν αέριο καθώς και ότι οι δυνατότητες για εισαγωγές υγροποιημένου αερίου καθώς και αερίου αγωγού υπερβαίνουν τις ανάγκες της χώρας μας και αυτή είναι η αιτία που μπορούμε να βοηθούμε άλλες χώρες. Χαρακτήρισε δε εξαιρετική τη συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι η ενεργειακή στρατηγική της χώρας μας περιλαμβάνει την πράσινη μετάβαση το ταχύτερο δυνατό, «βασιζόμενοι στο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα στις ανανεώσιμες πηγές και τη γεωπολιτική μας θέση».

Ειδική αναφορά έκανε στα υπεράκτια αιολικά τονίζοντας ότι αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα όχι μόνο λόγω του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος αλλά και επειδή έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια αλυσίδα εφοδιασμού με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία. Ο υπουργός τόνισε εξάλλου ότι θα συμμετάσχει στη διεθνή συνδιάσκεψη για το κλίμα COP28 που θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάϊ στα τέλη του μήνα, σημείωσε ωστόσο ότι για να υπάρξει επιτυχία στην προσπάθεια δεν αρκεί η Ευρώπη αλλά πρέπει να ακολουθήσει και ο υπόλοιπος κόσμος και ότι οι εκλογές στις ΗΠΑ αποτελούν παράγοντα ρίσκου για την κλιματική πολιτική της χώρας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement