Connect with us

Πολιτική

Άνοιξε την πόρτα της εξόδου ο Αντώνης Τζανακόπουλος: Νέα συνεδρίαση των «6 συν 6» το πρωί

Published

on

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η συνεδρίαση της ομάδας «6 συν 6» υπό την Έφη Αχτσιόγλου, καθώς η πρόθεση της Κουμουνδούρου να συγκαλέσει την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος στις 4 το απόγευμα ανέτρεψε άρδην τα έως τώρα δεδομένα. Παρότι τα κορυφαία στελέχη της τάσης επιθυμούσαν να οργανώσουν «σταθερά και στέρεα» το επόμενο βήμα τους, εντούτοις, η παρουσία τους ή μη στο καθοδηγητικό όργανο φέρνει τις αποφάσεις τους πιο κοντά από ποτέ.Ανοίγοντας την πόρτα της εξόδου, ο Αντώνης Τζανακόπουλος, κορυφαίο μέλος της τάσης και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε πρώτος από το κόμμα, μαζί με στελέχη που διαβιούν στο εξωτερικό.

Σε μια «φλεγερή» ανακοίνωσή τους, τα στελέχη που αποχωρούν, επισημαίνουν ότι τα όσα έχουν ακολουθήσει την εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος «κατέστησαν σαφή την μετάλλαξη του κόμματος σε κόμμα του Κέντρου», οδηγώντας «στην πλήρη απαξίωση των οργάνων».

Νέα συνεδρίαση το πρωί

Εν τω μεταξύ, τα στελέχη της τάσης «6 συν 6» αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου σήμερα το πρωί, «κλειδώνοντας» τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς εκτιμάται πλέον ότι είναι θέμα ωρών η έξοδός τους από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και η συγκρότηση νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, σε περίπτωση που δεν δώσουν το παρόν στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Τα σενάρια

Σε αυτήν την προοπτική, δεν αποκλείεται τα στελέχη της τάσης «6 συν 6» να επισπεύσουν την αποχώρησή τους λόγω της συνεδρίασης την Τετάρτη (23/11) ακόμη και εντός της ημέρας, ρίχνοντας τίτλους τέλους στην παρουσία τους στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Στη συνθήκη που έχει διαμορφωθεί, η παρουσία τους, άλλωστε, στην συνεδρίαση του κομματικού οργάνου έμοιαζε αμφίβολη, αν και δεν έχει γίνει γνωστό το τι θα επιλέξουν να πράξουν τελικά.

Το κύμα αποχωρήσεων, πάντως, που σημειώθηκε χθες, με 90 κορυφαία στελέχη του Τμήματος Δικαιωμάτων, αλλά και 21 μέλη της οργάνωσης του Β’ Διαμερίσματος Πειραιά να αποχωρούν, αύξησε τη σχετική φημολογία για επιτάχυνση των εσωκομματικών εξελίξεων.

Ζητούμενο, άλλωστε, και για τις δύο πλευρές παραμένει το ποιος θα χρεωθεί το αδιέξοδο, καθώς η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απέστειλε αρχικά «τελεσίγραφο» προς τα στελέχη της τάσης «6 συν 6», για να χαρακτηρίσει στη συνέχεια «ευχάριστη εξέλιξη» τη μέχρι χθες παραμονή τους. Σε περίπτωση, μάλιστα, που δεν εμφανιστούν στην σημερινή συνεδρίαση, στο τραπέζι τίθεται και το θέμα της διαγραφής τους, καθώς το κομματικό όργανο θα καλείται να συνεδριάσει χωρίς τα οκτώ στελέχη της τάσης, στο ενδεχόμενο που αυτά δεν εμφανιστούν στις 4 το απόγευμα στην Αγίου Κωνσταντίνου.Το γεγονός, πάντως, ότι τα πράγματα θα τρέξουν πιο γρήγορα σηματοδοτεί και η χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αποκήρυξε τους κ.κ. Κατρούγκαλο και Τσακαλώτο, εισπράττοντας την οργισμένη αντίδραση του πρώην υπουργού, ο οποίος του καταλόγισε οπισθοδρόμηση.

Οι υψηλοί τόνοι του κ. Τσακαλώτου, ο οποίος προ ημερών εκτίμησε ότι πιθανώς να βρεθούν οι 10-12 βουλευτές που απαιτούνται για τον σχηματισμό Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τους αποχωρήσαντες, σε συνδυασμό με το ότι άσκησε συνολική κριτική στα λεγόμενα του κ. Κασσελάκη, εντείνει τις εσωκομματικές διεργασίες, με τα «αποκαλυπτήρια» των κινήσεων της κάθε πλευράς να έχουν σχεδόν ξεκινήσει.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου:

Ο κ. Κασσελάκης δεν θα κυβερνούσε βεβαίως με εμένα, χωρίς ωστόσο να με ρωτήσει αν θα ήθελα να συμμετέχω σε μια τέτοια φαντασιακή κυβέρνηση.

Ο κ. Κασσελάκης επίσης δεν θα μάζευε τα 37 δις για το δημοσιονομικό μαξιλάρι έτσι ώστε να βγούμε από το μνημόνιο χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης.

Ο νέος Πρόεδρος της Πατριωτικής Αριστεράς θα ήθελε επίσης να πάμε «εμπρός πίσω», όπως έλεγε και ο Περίανδρος Πώποτας στο γνωστό σήριαλ. Έτσι φαίνεται φαντάζεται το μέλλον, ως αγνό παρελθόν, με όσα επικίνδυνα για την κοινωνία και την οικονομία ενέχει μια τέτοια στοχοθεσία.

Εκείνο όμως που επί της ουσίας τίθεται από τον κ. Κασσελάκη είναι ότι δεν διατίθεται να υπερασπιστεί την κληρονομιά του ΣΥΡΙΖΑ και τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο υποτίθεται ότι ομνύει.

Φαίνεται πως ο κ. Κασσελάκης είναι ανοιχτός στο να ενσωματώνει μεγάλο κομμάτι του αφηγήματος του αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύματος εντός του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εύστοχα παρατήρησε και ο Γ. Σταθάκης σε πρόσφατο άρθρο του. Μάλλον θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να αποδομήσει πλήρως την προσφορά της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στην χώρα και των εκατομμυρίων πολιτών που την στήριξαν και την υπερασπίζονται ακόμα, με πλήρη επίγνωση και των δυσκολιών και των αδυναμιών του όλου εγχειρήματος.

anartisi_tsakalotou_2

Ροή ειδήσεων

Advertisement