Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ανδρέας Φίλιας-Προσχέδιο με υψηλούς στόχους αλλά… υποσημειώσεις

Προϋπολογισμός: Στο 20% η αύξηση δαπανών της Περιφέρειας για το 2024

Published

on

Για μία ακόμη χρονιά, για το 2024, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα κινηθεί εμπροσθοβαρώς, αυξάνοντας τις δαπάνες που, μέσω του Προϋπολογισμού, κατευθύνονται σε αναπτυξιακά προγράμματα, κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις και έργα υποδομής.

Ο Προϋπολογισμός της Π.Δ.Ε για το νέο έτος 2024 ήδη πέρασε στις 21 του μηνός εγκεκριμένος από την Οικονομική Επιτροπή και θα είναι αυξημένος, σε ποσοστό 20%, με πρόβλεψη να ανέλθει στα 466 εκατ. ευρώ, από 390 εκατ. ευρώ το 2023.
Από το 2019 όταν και ανέλαβε καθήκοντα η Περιφερειακή αρχή, έως και σήμερα, με προοπτική 5ετίας πλέον, ο Προϋπολογισμός «τρέχει» με μια αύξηση στο 80%. Περνώντας ταχέως, από την αρχική αυτή αφετηρία της περασμένης θητείας, στη γέφυρά της προς μια νέα, 5ετή, νέα θητεία του Νεκτάριου Φαρμάκη.

Η Περιφερειακή αρχή, σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης και Οικονομικών Ανδρέα Φίλια, συνεχίζει να τρέχει με αυξημένες ταχύτητες, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει στο έπακρο τα σημαντικά προνόμια μιας αυξημένης απορρόφησης κοινοτικών πόρων, μέσω του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και κρατικούς πόρους που ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές του υφισταμένου αναπτυξιακού σχεδιασμού της.

Μείωση δαπανών, ελάχιστος δανεισμός
Σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού της Π.Δ.Ε για το 2024 που θα περάσει προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο μέσα στο 1ο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, οι υποχρεώσεις (τόκοι και χρεολύσια) είναι στα 2 εκατ. ευρώ περίπου. Εκτός από τις περιορισμένες δαπάνες για την εξόφληση παλαιών υποχρεώσεων, ο αγώνας να υπάρξει καλύτερος έλεγχος στα έξοδα συνεχίζεται, αντιμετωπίζοντας και την αύξηση του κόστους στα καύσιμα και τις λειτουργικές ανάγκες-προμήθειες λόγω της ακρίβειας. Σύμφωνα με τον κ. Φίλια, η διαρκής προσπάθεια για περιστολή των εξόδων στοχεύει να απελευθερώσει πόρους για τομείς όπως ο Πολιτισμός – Κοινωνική Πρόνοια (πρόγραμμα ΤΕΒΑ, ενισχύσεις σε Ιδρύματα και κοινωφελείς επιχειρήσεις και δραστήριους Συλλόγους).
ΕΝΘΕΤΟ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΗ ΒΑΣΗ
ΦΩΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
«Καμπανάκι» για τη στάση πληρωμών στο Π.Δ.Ε.
Ο κ. Φίλιας, όπως και άλλοι συνάδελφοί του στην Περιφερειακή αρχή, έχουν ήδη κάνει μια υποσημείωση στις εισηγήσεις τους επί του βασικού περιεχομένου του Προϋπολογισμού που αφορά τους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων («Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης» – Ε.Π.Α) το οποίο παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση στη ροή του.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, λόγω της καθυστέρησης των χρηματοοικονομικών ροών του Π.Δ.Ε υπάρχει σήμερα ένα «άνοιγμα» 30 εκατ. ευρώ περίπου το οποίο αφορά εν εξελίξει εργολαβίες. «Τα έργα που έχουν ενταχθεί στο Π.Δ.Ε είναι βέβαια ‘κλειδωμένα’ και ‘ασφαλισμένα’ αλλά οι συνέπειες από την στάση των χρηματοοικονομικών ροών είναι σημαντικές. κάποια από αυτά να έχουν ήδη αποχωρήσει οι εργολάβοι καθώς οι απαιτήσεις σε μια ανοικτή εργολαβία συνεχίζουν να ‘τρέχουν’, γεγονός το οποίο είναι προφανές ότι το αντιλαμβάνεται και η κυβέρνηση. Πολλά έργα ξεκίνησαν μετά από κόπους και βάσανα, ξεπερνώντας γραφειοκρατικές διαδικασίες και ενστάσεις λόγω και του ανταγωνισμού μεταξύ των εργοληπτών. Δεν μπορεί να τα εγκαταλείψουμε στην τύχη τους καθώς η αναγκαιότητα στην ολοκλήρωσή τους είναι δεδομένη και χρόνιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών» επισημαίνει ο κ. Φίλιας.
Με το σκεπτικό ότι πολλά από τα έργα σε εκκρεμότητα σχετίζονται και την κλιματική αλλαγή, αφορούν δηλαδή διανοίξεις και αποκαταστάσεις δικτύων στην ευρύτερη περιοχή αλλά και αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που επίσης διευκολύνουν και διασφαλίζουν την πρόσβαση των κατοίκων σε εργασία και καλλιέργειες, ο Περιφερειάρχης ζήτησε πρόσφατα από τον Υφυπουργό Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση να υπάρξει άμεση επιτάχυνση των ροών προκειμένου να επανεκκινήσουν πολλές εργολαβίες που έχουν «παγώσει» σε όλη τη Δυτική Ελλάδα.
Η συνάντηση των κ.κ. Φαρμάκη και Παπαθανάση έγινε στα πλαίσια της πρόσφατης συνεδρίασης της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝ.ΠΕ) στα Ιωάννινα. Σύμφωνα με τον κ. Φαρμάκη, ο προϋπολογισμός του Ε.Π.Α στη Δυτική Ελλάδα είναι της τάξης των 270 εκ. ευρώ και υπάρχει ένα «ταβάνι» της τάξης των 50-60 εκατ. ευρώ το χρόνο. «Αυτό για μία Περιφέρεια που ‘τρέχει’ και παράγει εμπροσθοβαρές έργο, σημαίνει πως κινδυνεύουν με ‘ασφυξία’ πολλά έργα» σύμφωνα με τον κ. Φαρμάκη.

Ροή ειδήσεων

Advertisement