Connect with us

Ελλάδα

Σούπερ μάρκετ: Έρχεται νέος γύρος ανατιμήσεων – Ποια προϊόντα θα αυξηθούν περισσότερο και τι γίνεται με το γάλα

Published

on

Έρχεται νέος γύρος ανατιμήσεων το 2024 σε προϊόντα των σούπερ μάρκετ. Όπως γνωστοποίησε η διευθύντρια πωλήσεων της Circana, Δέσποινα Κατσίπη μιλώντας στο 14ο συνέδριο του ΙΕΛΚΑ, οι ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ αναμένεται να  κινηθούν στο 4,5% στο σύνολο των ταχυκίνητων προϊόντων (FMCGs) το 2024  από 7,3% που ήταν οι αυξήσεις το 2023. Αναλυτικά:

Οι τιμές στα τρόφιμα- που αντιπροσωπεύουν το 75% του καλαθιού των καταναλωτών- αναμένεται να αυξηθούν  4,6%. Οι  τιμές στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας θα είναι χαμηλότερες, στο 4% (7,2% το 2023). Ακόμη πιο μεγάλη αναμένεται να είναι η αύξηση στα είδη νοικοκυριού (καθαριστικά, απορρυπαντικά κ.λπ.) καθώς  εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 5,7%  το 2024 από 9,2% που είναι  το 2023.

Ακρίβεια: Ποια είναι εικόνα για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Την ανιούσα παίρνει το τελευταίο διάστημα και η τιμή του γάλακτος στη χώρα μας. « Η τιμή του γάλακτος το τελευταίο εξάμηνο είχε κάποια πτώση και είχε φτάσει γύρω στα 0,45 ευρώ με 0,48  ευρώ. Τώρα όμως η τιμή του έχει αρχίσει να ανεβαίνει λίγο λίγο ανά 1 λεπτό», τόνισε ο κτηνοτρόφος, Χαράλαμπος Μάρκος μιλώντας στο OPEN. 

Μάλιστα οι κτηνοτρόφοι ανέφεραν στο OPEN πως το αγελαδινό γάλα πωλείται από 0,33 ευρώ έως και 0, 54 ευρώ το λίτρο στους εμπόρους, ωστόσο στον καταναλωτή φτάνει από 1,30 ευρώ  έως και 1,60 ευρώ το λίτρο. Το κατσικίσιο γάλα κοστίζει 1 ευρώ το λίτρο στους εμπόρους και ο καταναλωτής το αγοράζει από 2 ευρώ με 2,80 ευρώ. Ενώ το πρόβειο γάλα πωλείται 1,54 ευρώ το λίτρο  στον καταναλωτή.

Το κόστος για το γάλα 

Οι αυξήσεις στο γάλα φέρνουν αναπόφευκτα ανατιμήσεις στις τιμές γαλακτοκομικών προϊόντων. Για να παραχθεί 1 κιλό φέτα απαιτούνται 4,3 λίτρα γάλακτος. Αυτό σημαίνει πως το κόστος μόνο για το γάλα  είναι κάτι παραπάνω από 8 ευρώ. Το υπόλοιπο της τιμής της φέτας  έχει να κάνει με τα κόστη λειτουργίας στο τυροκομείο, αλλά και με τα μεταφορικά. «Έχουν αυξηθεί οι τιμές στο πετρέλαιο  αλλά και στις ζωοτροφές»,  είπε ο Γενικός Διευθυντής Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, Κωνσταντίνος Λάτσης, μιλώντας στο Open. 

Η τιμή της φέτας κυμαίνεται από 10,50 ευρώ έως και 14,50 ευρώ  το κιλό,  ενώ το κατσικίσιο πωλείται  από 10,99 μέχρι και 14 ευρώ το κιλό.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ 

 

Η σύγκριση τιμών  προϊόντων Βόρειας Ελλάδας -Τουρκίας

Το  ρεπορτάζ του OPEN συγκρίνει  τις τιμές όμοιων προϊόντων  που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ της  Ελλάδας  με αυτά της Τουρκίας:

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement