Connect with us

Lifestyle

Aλ. Καλλέργης: Ανάγκη εκσυγχρονισμού του στόλου μηχανημάτων βαριών εργασιών

Published

on

Συνέντευξη με τον Αλέξανδρο Καλλέργη, ιδιοκτήτη της ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ.

Ο Αλέξανδρος Καλλέργης, ιδιοκτήτης της ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ μίλησε με τον Νίκο Ευαγγελάτο για τις ιδιαιτερότητες του χώρου των μηχανημάτων βαριών εργασιών, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, με σημαντικότερα «αγκάθια» την έλλειψη χρηματοδότησης και την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Κάνοντας μια αναφορά στο πρόσφατο παρελθόν, ο κ. Καλλέργης εξήγησε ότι παρότι τις προηγούμενες δεκαετίες υπήρχε στη χώρα ικανός αριθμός σύγχρονων μηχανημάτων κατασκευών και οδοποιίας –τα οποία συνέβαλλαν τα μέγιστα στην έγκαιρη και εντός προϋπολογισμών πραγματοποίηση των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004-, ο τομέας άλλαξε δραματικά με την οικονομική κρίση, καθώς πλήθος εξ αυτών εκποιήθηκε ή κατασχέθηκε από τις τράπεζες.

Παρότι η οικονομία επανεκκίνησε και μαζί της τα μεγάλα έργα και οι κατασκευές, ο τομέας των μηχανημάτων βαριών εργασιών παρέμεινε στη δεκαετία του ’80. Το αποτέλεσμα είναι να χρησιμοποιούνται μηχανήματα 25 και 30 ετών τα οποία είναι κοστοβόρα και ενεργοβόρα.

Το γεγονός αυτό αποτελεί και σημαντική τροχοπέδη για τους νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τον χώρο των μηχανημάτων, όμως δεν βρίσκουν τα κατάλληλα εργαλεία – και όταν τα βρίσκουν, το κόστος κτήσης τους είναι απαγορευτικό, ενώ ο τραπεζικός τομέας δεν δείχνει προθυμία για τη χρηματοδότηση απόκτησης νέου εξοπλισμού. Εν ολίγοις, η απουσία εργατικού δυναμικού και εξοπλισμού, αποτελούν βασικά προβλήματα του τομέα.

Αυτή η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους για όλα τα μεγάλα έργα που έχουν ξεκινήσει ή εξαγγελθεί, καθώς οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα από τη χρήση παλιών μηχανημάτων πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη: «Εάν οι τράπεζες, το κράτος, η κυβέρνηση δεν βρουν τη λύση για να δώσουν κίνητρα και χρήματα, ώστε να αποκτήσει κάποιος ένα σύγχρονο μηχάνημα, δεν μπορούν τα έργα να βγουν στα χρονοδιαγράμματα», υπογράμμισε ο κ. Καλλέργης.

Ανάμεσα σε άλλα ενδιαφέροντα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η εκτόξευση του κόστους αγοράς μηχανημάτων βαριών εργασιών, η δυνατότητα χρονομίσθωσης ως λύση, η ανάγκη αναστροφής της κακής εικόνας των κατασκευαστών ως κακοπληρωτών στις τράπεζες, οι κατασκευές ως σημαντικό κομμάτι ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η απουσία τεχνικής υποστήριξης, αλλά και οι υψηλοί μισθοί που προσφέρονται στους χειριστές τέτοιων μηχανημάτων.

Η τεράστια εμπειρία της ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ και του ίδιου του κ. Αλέξανδρου Καλλέργη στον τομέα, προσδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα που ανέκυψαν στη συνέντευξη, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη παρακάτω.

Ροή ειδήσεων

Advertisement