Connect with us

Ελλάδα

Κορονοϊός: Αδειάζουν τα φαρμακεία από μάσκες και self test – Έκρηξη κρουσμάτων μετά την Πρωτοχρονιά

Published

on

Ο κορονοϊός απειλεί το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς καθώς υπάρχει έξαρση κρουσμάτων που αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες λόγω των συγκεντρώσεων αυτές τις γιορτινές ημέρες.

Χαρακτηριστικό είναι πώς οι μάσκες έχουν γίνει και πάλι ανάρπαστες όπως στην εποχή της πανδημίας ενώ τα φαρμακεία κοντεύουν να ξεμείνουν από self test όπου ανιχνεύεται ο κορονοϊός καθώς οι πολίτες σπεύδουν να προμηθευτούν ενόψει της Πρωτοχρονιάς. Παράλληλα σχηματίζονται ουρές για τη διενέργεια rapid test με την κατάσταση να θυμίζει την εποχή της πανδημίας λόγω της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων.

Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν συμπτώματα που παραπέμπουν σε κορονοϊό αλλά και σε γρίπη και ψάχνουν self test ώστε να δουν αν πράγματι είναι θετικοί, να απομονωθούν από τους οικείους τους για να μην τους κολλήσουν.

Αρκετοί όμως και συμπτώματα να μην έχουν παρουσιάσει, αγοράζουν μάσκες και self test προτού πάνε σε Πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν, ώστε να είναι σίγουροι πως δεν είναι θετικοί στον κορονοϊό.

Οι επιστήμονες πάντως δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι για την πορεία που ακολουθεί ο κορονοϊός, καθώς τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει και περιμένουν έκρηξη κρουσμάτων μετά τις γιορτινές ημέρες και μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Έτσι, συστήνουν τη χρήση μάσκας στα νοσοκομεία, στους κλειστούς χώρους και όπου γενικά υπάρχει συνωστισμός, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού.

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη εξήγησε πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού και τόνισε ότι «έχουμε υπερδιπλασιασμό των ασθενών με κορονοϊό και τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση».

Αναφέρθηκε ακόμη στο «εκρηκτικό» κοκτέιλ κορονοϊού και γρίπης αλλά και στο πόσο απαραίτητη είναι η χρήση της μάσκας. «Ο κορονοϊός δεν πρόκειται να φύγει, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του» υποστήριξε.

Οι νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο ξεπερνούν τις 1500 σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου.

Οι ισχυρές συστάσεις του ΕΟΔΥ

Η έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και των άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού προκάλεσαν την συνεδρίαση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα.

Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ είναι οι ακόλουθες:

1. Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για το Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
2. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.
3. Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.
4. Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
5. Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικός αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

Ροή ειδήσεων

Advertisement