Connect with us

Ελλάδα

Εργασία την Κυριακή: Τι αλλάζει το 2024

Published

on

Mε προσαύξηση αμοίβονται οι εργαζόμενοι που καλούνται να εργαστούν την Κυριακή, στις περιπτώσεις που αυτό επιτρέπεται.

Συγκεκριμένα, ο εργαζόμενος που θα κληθεί να εργαστεί την 6η ημέρα και εφόσον είναι Κυριακή ή αργία θα λάβει προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται επί του εκάστοτε καθοριζομένου νομίμου ημερομισθίου ή ωρομισθίου και ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%.

Την προσαύξηση λαμβάνουν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επιτρέπεται –δια νόμου– να ανοίξουν την Κυριακή και να εφαρμόσουν την εξαήμερη εργασία.

«Τις Κυριακές μπορούν να δουλεύουν μόνο αυτές οι επιχειρήσεις που έχουμε προβλέψει ότι δικαιούνται να δουλεύουν. Κάποιες επιχειρήσεις από τη φύση τους δεν μπορούν να μην δουλεύουν την Κυριακή. Πρώτα από όλα ένα εστιατόριο δεν μπορεί να μην δουλεύει την Κυριακή. Ένα ξενοδοχείο δεν μπορεί να μην δουλεύει την Κυριακή. Υπάρχουν βιομηχανίες που δεν μπορούν να μην δουλεύουν την Κυριακή, είναι 7ημερης λειτουργίας. Αν σταματήσουν θα έχουμε ζημιά» δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο πρόσφατος εργασιακός νόμος προέβη στην προσθήκη μιας, ακόμα, σειράς εξαιρέσεων για την δυνατότητα 6ήμερης απασχόλησης:

  • Εκπαιδευτικά κέντρα πιλότων, πληρώματα και τεχνικοί αεροσκαφών, καθώς και εκπαιδευτικά κέντρα προσωπικού επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών και επιβατών, εφόσον εξυπηρετούν επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που λειτουργούν επί είκοσι τέσσερις (24) ώρες ημερησίως και επτά (7) ημέρες την εβδομάδα.
  • Βιομηχανία τροφίμων.
  • Εμφιάλωση φυσικού μεταλλικού νερού, παραγωγή αναψυκτικών με παρασκευή προϊόντων εμφιάλωσής τους.
  • Οργάνωση συνεδρίων.
  • Καλλιέργεια θερμοκηπίων με παρασκευή και συσκευασία προϊόντων θερμοκηπίου.

Όσον αφορά τις ανωτέρω εξαιρέσεις, η απασχόληση εργαζομένων κατά την Κυριακή καθίσταται δυνατή χωρίς υποχρέωση τήρησης άλλων διατυπώσεων.

Ροή ειδήσεων

Advertisement