Connect with us

Ελλάδα

«Συναγερμός» για το άνοιγμα των σχολείων, οδηγίες από τον ΕΟΔΥ

Published

on

 

Για να μην υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού στα σχολεία ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε μια σειρά από οδηγίες προς τους μαθητές.

Όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη η οποία μίλησε στον ΑΝΤ1, υπάρχει αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ λόγω και της έξαρσης της γρίπης, σημείωσε ότι στόχος είναι η παρακολούθηση της τήρησης των μέτρων προστασίας, κυρίως σε δομές υγείας και φροντίδας ατόμων από ευπαθείς ομάδες και υπογράμμισε ότι όλα δείχνουν πως ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού θα γίνεται στο εξής σε ετήσια βάση, όπως ο αντιγριπικός εμβολιασμός.

ΕΟΔΥ: ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Οδηγίες για τη μείωση των λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως είναι ο κορωνοϊός και η γρίπη, έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ αργά χθες το απόγευμα.

Στην ανακοίνωσή του, ο ΕΟΔΥ αναφέρει τρόπους με τους οποίους μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού στο σχολικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι οδηγίες αυτές αναφέρονται σε βασικά μέτρα προστασίας, τα οποία συστήνεται να τηρούνται από καθηγητές, μαθητές και από το υπόλοιπο προσωπικό των σχολείων.

Ειδικότερα, οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων είναι οι ακόλουθες:

-Τακτικό πλύσιμο των χεριών

-Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)

Πριν και μετά:

-Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος

-Το γεύμα

-Τη χρήση της τουαλέτας

-Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

-Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

-Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού

-Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενωνχώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)

-Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων

-Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό

-Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.

-Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.

-Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων.

ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ: ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ 8.800 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης για την έκρηξη του ιού στη χώρα μας, με αφορμή και το άνοιγμα των σχολείων τις επόμενες ημέρες.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος στην εκπομπή «Σήμερα», η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει και μέχρι τέλος του μήνα είναι πολύ πιθανό να φτάσουμε στα 8.800 κρούσματα ημερησίως ενώ οι θάνατοι ανά εβδομάδα θα κυμαίνονται στους 70 με 80. Πριν τα Χριστούγεννα ήμασταν στα 5.800.»

Μία εκτίμηση που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και στους γονείς καθώς την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγουν τα σχολεία. Ερωτηθείς για το αν τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται στους σχολικούς χώρους με μάσκα. ο κ. Σαρηγιάννης απάντησε: «Αυτό είναι προσωπικό ζήτημα. Εγώ θα προέτρεπα όλους τους γονείς και εμένα μαζί να κάνουμε ένα self test καθημερινά στα παιδιά μας.»

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement